5 effectieve manieren om jouw employer brand van binnenuit te versterken

5 effectieve manieren om jouw employer brand van binnenuit te versterken

Inmiddels werk ik ruim vijf jaar samen met publieke organisaties in de arbeidsmarktcommunicatie (AMC). Een vakgebied dat relatief jong is en nog steeds sterk groeit. Stap voor stap zie ik dat deze expertise volwassen wordt. Waar organisaties ooit begonnen met het ‘roepen naar buiten’ (het promoten van vacatures en het draaien van campagnes) verschuift nu de aandacht steeds vaker naar binnen. Interne trots en betrokkenheid vormen vaker de fundering onder een succesvolle externe boodschap.

Van het aanwakkeren van ambassadeurschap tot het ophalen van authentieke content: wat kun jij als AMC-professional allemaal doen om dit ‘binnenwerk’ te versterken?

Het binnenwerk van een AMC-specialist draait om het activeren van collega’s, vergroten van draagvlak en het zichtbaar maken van goed werkgeverschap. Hier zijn 5 verschillende manieren waarop je dit kunt stimuleren.

1. Blijf het echte werkgeversverhaal naar boven halen

Het klinkt misschien als voor de hand liggend, maar het is fijn als jouw werkgeversverhaal strookt met de wijze waarop medewerkers dit intern beleven. Dit haal je doorgaans op via zogenaamde EVP-sessies.

Nu is dit waarschijnlijk geen nieuwe informatie. Wat vaak wel over het hoofd wordt gezien is om dit verhaal om de zoveel tijd te herijken, bijvoorbeeld iedere twee á drie jaar. Dit resulteert namelijk in drie grote voordelen:

  • Het werkgeversverhaal blijft kloppen.
  • Je versterkt draagvlak en bewustzijn rondom jouw werkgeversmerk van binnenuit. Medewerkers herinneren zich wat het was waarvoor ze werken bij je organisatie. Ze zijn onderdeel van het proces en daardoor verhoog je de kans dat ze het merk ook omarmen.
  • Je creëert nieuwe ambassadeurs. Onze ervaring is dat de deelnemers van de EVP-sessies, juist ook degenen worden die jou gaan helpen met AMC-content en -acties.

2. Richt een ambassadeursclub op

Goede ambassadeurs zijn goud! Collega’s die enthousiast zijn over de organisatie en niet schromen om dit te verkondigen naar buiten toe. Wanneer je deze mensen hebt gevonden, dan wil je die het liefste bij je houden. Een mooie aanleiding om een club op te richten.

Deze club komt bijvoorbeeld 4x per jaar samen, waarin ze training krijgen en toegang tot de nieuwste mogelijkheden om jullie werkgeverschap te promoten. Als je dit in goede banen weet te leiden als AMC-professional, dan wordt je werk een stuk makkelijker.

Amsterdam UMC heeft een ambassadeursclub opgericht die dit jaar is uitgegroeid tot maar liefst 275 leden. Deze club spreekt een aantal keer per jaar af. In deze bijeenkomsten koppelen ze een stuk inhoud – in de vorm van trainingen – aan een gezellige afsluitende borrel. Ook ontvangen de ambassadeurs ieder kwartaal een aparte nieuwsbrief.

3. Faciliteer ambassadeurs om uit te dragen

Aansluitend aan het vorige punt: mogelijk heb je genoeg AMC-ambassadeurs in je organisatie verzameld, maar missen zij de kennis of tools om daadwerkelijk naar buiten te treden. Dan is het handig om hen hierbij te ondersteunen. Dit kun je bijvoorbeeld doen op de volgende manieren:

  • Geef AMC-trainingen: enerzijds om medewerkers op de hoogte te brengen van de acties die zij kunnen ondernemen. Anderzijds om ambassadeurs te laten zien hoe ze leuke AMC-berichten kunnen uitdragen op hun socials zoals: het in beeld brengen van jouw werkdag, een project uitlichten waaraan je werkt of een introductie van jouw team.
  • Installeer tijdelijk een testimonial booth, waarin je mensen uitnodigt om wat te vertellen over hun werk. Zo kun je op een centrale plek (bijvoorbeeld de kantine) een dergelijke booth neerzetten voor een dag of misschien wel een week. Een soort biechtstoel, maar dan uiteraard voor werkgeversverhalen in plaats van zonden. Dit resulteert in een hoop authentieke filmpjes en testimonials die je vervolgens over een langere periode in kunt zetten.
  • Wie weet heb je wel een leuk team of clubje collega’s die graag regelmatig korte filmpjes maakt over het werk, die zou je kunnen aanmoedigen om een apart socialmedia-account aan te maken. Dit kanaal promoot je vervolgens op je socials of geef je een plekje op jullie ‘werkenbij-website’.

Amsterdam UMC heeft een aparte pagina met ambassadeurs socials. Hierop zijn verschillende Instagram-accounts te vinden waarop medewerkers een kijkje in de keuken geven van hun dagelijkse werk.Voorbeeld AMC Ambassadeurs.

4. Stimuleer met referralprogramma’s

Het is inmiddels ook voor publieke organisaties erg populair geworden om een medewerker te belonen wanneer deze een nieuwe collega aandraagt. Zij krijgen dan een geldbedrag of de kans om iets leuks te kiezen uit een catalogus. Wat het doorverwijzen wel makkelijker en overzichtelijker kan maken, helemaal voor grotere organisaties, is een referral-app.

Collega’s kunnen hiermee potentiële kandidaten benaderen en hen ook relevante informatie toesturen. Daarnaast heb je als AMC- / HR-professional ook een administratief overzicht wie door wie aangedragen is en wanneer de beloning uitgekeerd dient te worden.

💡Tip: blijf structureel communiceren over de referral mogelijkheden. Vaak zie ik dat een programma enthousiast van start gaat, maar uiteindelijk toch uitdooft. Het liefst wakker je dit vuurtje minimaal vier keer per jaar aan.

GGzE maakt gebruik van een dergelijke referral-app. Deze ‘ambassadeurs-tool’ is een online omgeving waar AMC-professionals berichten klaarzetten die ambassadeurs vanuit daar gemakkelijk kunnen delen op hun eigen socials. Ook mogen de ambassadeurs hier zelf berichten insturen.

Daarnaast kunnen zij kandidaten aandragen in dit systeem, door gegevens achter te laten van geïnteresseerden. Voor al deze acties verdienen zij punten, die vervolgens te verzilveren zijn in de bijbehorende webshop. Hier vind je cadeaus als goede koffie tot een gezellig dagje uit.

Ambassadeurs-shop-GGzE

5. Promoot interne doorgroeimogelijkheden

Vaak heeft AMC haar pijlen met name gericht op het aantrekken van nieuwe medewerkers, maar het behoud van eigen personeel is minstens zo belangrijk. Door je interne arbeidsmarkt inzichtelijk te maken voor collega’s kun je dit binnenwerk stimuleren. Voor veel medewerkers is het vaak nog onduidelijk waar de kansen liggen om zichzelf te ontwikkelen.

Door de doorgroeimogelijkheden helder in kaart te brengen en interne vacatures goed onder de aandacht te brengen, laat je het groeipotentieel zien. Sommige organisaties hebben een aparte login voor collega’s op hun ‘werkenbij-site’. Eenmaal ingelogd, dan krijgen zij hier additionele informatie over interne vacatures, loopbaanassessments en doorgroeipaden.

Gemeente Amsterdam heeft een originele manier bedacht om de duurzame inzetbaarheid van haar eigen medewerkers te stimuleren. Zij ontwikkelden speciaal voor vier interne doelgroepen – van handhavers tot IT’ers – een podcast waarin de praktijkervaringen en beschikbare loopbaanpaden worden gedeeld.

AMC-professional 2.0

Kortom, er zijn veel dingen die een AMC-professional kan ondernemen binnen de organisatie om het werkgeverschap en de promotie hiervan aan te sterken.

De beweging van buitenwerk naar binnenwerk vraagt om een bredere blik en een stevigere positie voor de AMC-professional. De functie begint steeds meer body te krijgen. Je werkt niet alleen meer als zender, maar ook als verbinder, begeleider en facilitator.

Je bouwt bruggen tussen communicatie, HR en de dagelijkse werkpraktijk. En je laat je niet enkel leiden door vacatures gericht op nieuwe medewerkers, maar op het versterken van het werkgeverschap.

Pas als het binnen klopt, voelt het buiten ook echt. Authenticiteit uitdragen kun je immers niet regisseren – wél stimuleren.

Blog