Social media

Zo maak je zelfs de meest kritische types warm voor employee advocacy

0

Neem een doorsneebedrijf en je herkent de verschillende (stereo)typen wel op de werkvloer. De salestijgers, de overijverige directieleden, de marketeers en de inhoudelijke experts. Ieder middelgroot bedrijf heeft ze wel in dienst. Maar hoe gedragen ze zich als je ze voorziet van goede (social) bedrijfscontent? Waarmee kun je ze triggeren om tot actie over te gaan en te publiceren via hun eigen kanalen, of zelfs deel te nemen aan een employee advocacy-programma? Dat ga ik jou vertellen!

Employee advocacy, wat kan ik daarmee?

Voor de mensen die denken: “Employee advocacy? Wat is dat en wat kan ik ermee?” In het kort, employee advocacy is het inzetten van je eigen medewerkers als (merk)ambassadeur.

Hoe? Simpel, je geeft ze alle tools in handen om social content te delen die bijdraagt aan de zichtbaarheid van je merk, dienst of bedrijf. Nu snel over naar de (herkenbare) rollen, de bijbehorende kenmerken en hoe je ze kunt betrekken in het employee advocacy-programma.

De salestijger

Het salesteam is altijd gewillig én op zoek naar content om te delen met hun relevante netwerk. Alles om die deal te closen, niet?

Maak er een wedstrijdje van (met een prijs in het verschiet) en ze zijn helemaal niet meer af te remmen. Deelnemers uit deze kaartenbak zijn een must voor je employee advocacy-programma.

Wat kunnen we ze dan nog leren?

Om er wat context aan toe te voegen vanuit eigen perspectief óf om ze meer gerichtere content te laten delen, zodat ze de focus houden op een bepaald onderwerp of industrie. Wellicht maken we dus hele gerichte kanalen met bepaalde content voor ze aan, die passen bij hun doelstellingen en gebieden.

Het overijverige directielid

De mensen die (op social media) het goede voorbeeld geven, het liefst al met een eigen sausje. MT-leden willen graag delen wat ze hebben bereikt. Van mijlpalen, nieuwe wins en andere mooie zaken, ze klimmen maar al te graag in hun pen om hun netwerk te laten weten wat er speelt binnen het bedrijf. Of totaal het tegenovergestelde, ze hebben of maken geen tijd voor employee advocacy.

Wat kunnen we ze dan nog leren?

Niet veel wat betreft de inhoud, ze weten vaak wat ze willen. Maar de vertelvorm, de ruimte in de agenda wat betreft frequentie qua plaatsing of tips en tricks voor de social-kanalen: daar maak je ze pas echt blij mee. Voor het directielid met te weinig tijd is ghostwriten ook altijd mogelijk. Als het maar op constante basis kan plaatsvinden en met een duidelijke signatuur van het desbetreffende directielid.

De marketeer

Social savvy checkbox. Deze deelnemers weten wat werkt op de kanalen. Ze zijn vaak aanjagers van employee advocacy-programma’s en zijn prima in staat om input door te vertalen naar goede social content.

Wat kunnen we ze dan nog leren?

Om de social content die ze delen of maken iets minder gepolijst te maken. Het gaat om de persoonlijke touch in employee advocacy-programma’s. Dat willen we terugzien in de door hen gedeelde content waardoor de berichten beter resoneren en presteren.

Laat hen ook vooral meedenken over formats en onderwerpen die ze succesvol achten. Kortom, maak ze deelgenoot van het programma.

De expert

Experts zijn allemaal kampioenen in hun eigen (kleine) wereldje. Deze groep heeft vaak ook de gaafste innovaties of verhalen beschikbaar voor de mensen.

Wat kunnen we ze dan nog leren?

Die verhalen vinden, opdiepen en delen. Een verhaal dat voor hen niet speciaal is qua onderwerp, is dat voor de buitenwereld vaak wel. Met de experts kun je juist ideale content maken die je vervolgens beschikbaar kunt stellen in je employee advocacy-programma.

Daarnaast kun je ze helpen om de content ook te delen, uit te leggen op welke manier en wellicht kun je ook aparte contentselecties- en kanalen voor ze maken.

Veel verschillende tools hebben immers de mogelijkheid om verschillende kanalen aan te maken op basis van onderwerp. Denk hierbij aan industrieën, afdelingen of productgroepen.

De creative

Wat zijn ze creatief, hè? Altijd bezig met het volgende idee. Ze delen dan ook het liefst heel veel van hun eigen werk.

Wat kunnen we ze dan nog leren?

Breder denken dan het eigen creatieve pallet. Ander (bedrijfs)nieuws kan ook worden gedeeld om een voorbeeld te noemen. Niet alles hoeft perfect te zijn als je het gaat delen, don’t overthink it, gewoon meedoen! Vraag ze ook vooral om input wat betreft de look-and-feel van de content. Het is dus belangrijk om ze deelgenoot te maken van het programma.

De twijfelaar

Er zijn in elk programma altijd mensen die twijfelen of ze wel mee willen doen. “Het is toch mijn eigen sociaal kanaal?”, “Waarom zou ik content delen?”, “Dat kost me toch te veel tijd?”, zijn veelgestelde vragen van de twijfelaars.

Wat kunnen we ze dan nog leren?

We kunnen twijfelaars overtuigen met cijfers en voorbeelden. Het mooie aan employee advocacy-programma’s is dat alles meetbaar is met de tools die er beschikbaar zijn. Je kunt altijd precies zien wat het oplevert. Dat inzicht kan zorgen voor bereidheid.

Het praat makkelijker als je kunt laten zien dat we miljoenen extra bereik hebben gegenereerd of duizenden clicks. Ook voorbeelden van collega’s helpen. Door collega’s die succesvol zijn met social content-plaatsing aandacht te geven en uit te lichten, kun je de twijfelaar weer prima inspireren.

De weigeraar

Naast de twijfelaar is er altijd iemand die met zijn of haar handen over elkaar afkeurend in de (virtuele) ruimte aanwezig is. Iemand met veel weerstand, weinig zin en kritische opmerkingen.

Wat kunnen we ze dan nog leren?

Soms is er niets te leren. Onthoud dat een employee advocacy-programma geen verplichting is! Je geeft de medewerkers de tools in handen en helpt ze waar mogelijk. Maar als men niet wil, dan niet. Het is aan hem of haar om deel te nemen of uit te stappen.

HR en Legal

Ook niet onbelangrijk in employee advocacy-programma’s zijn deze twee rollen. HR zit op een stukje gedragsregels, je vormt immers een community als employee advocacy-programma.

Content kan vaak worden voorgesteld in de beschikbare tools en dat vraagt een open benadering. Legal zit vaak op de inhoud. Zeker in bepaalde industrieën, denk hierbij aan de medische hoek, zitten er veel haken en ogen aan het delen van content. Daarbij kan en moet Legal een grote rol spelen op het gebied van goedkeuring.

Wat kunnen we ze dan nog leren?

We kunnen ze vooral betrekken bij een programma. HR in de vorm van gedragsregels, zonder dat het afschrikt voor de deelnemers. Legal met het kweken van vertrouwen in de content die we publiceren, zodat het goedkeuringsproces en de snelheid van deling optimaal verloopt.

Uiteraard zijn er altijd meer groepen of persona’s te bedenken. Dit zijn echter de meest voorkomende types in onze programma’s. Mocht je nog rollen missen of graag beschreven zien worden, laat het vooral weten in de reacties.