Samenwerken

De 10 beste artikelen over HR, recruitment & slimmer (samen)werken in 2023

0

Nieuw talent aantrekken en slimmer samenwerken, het zijn thema’s waar we ook volgend jaar aandacht voor zullen houden. Maar ook willen we onszelf blijven uitdagen om productiever te zijn en de juiste keuzes te maken in ons werk. Met deze top 10 beste Frankwatching-artikelen 2023 over HR, recruitment & slimmer (samen)werken ben je helemaal bij voor een kickstart in het nieuwe jaar.

10. Lessen uit 5 jaar freelancen: 10x the Good, the Bad & the Ugly

Afgelopen oktober werkte Femke Koning 5 jaar als freelancer. Deze mijlpaal bracht haar op het idee om haar freelance-lessen te delen in een artikel, zodat jij kunt profiteren van haar ervaring en hopelijk succesvol kunt zijn in jouw freelance-carrière. Ze zet hierbij ook de wat saaie en administratieve, maar heel belangrijke klussen op een rij. Je leest de lessen van Femke in dit stuk.

Blokjes met blij en verdrietig gezichtje ter illustratie van lessen vanuit freelancen

9. 4-daagse werkweek voor fulltime salaris? Het kan, met deze 4 stappen

De 6-urige werkdag, de 4-daagse werkweek, van 40 naar 15 uur per week werken of zelfs maar 4 uur per week… Dit soort mooie productiviteitstheorieën waarbij je veel minder uren hoeft te werken, vliegen ons steeds vaker om de oren. Sanne Westendorp neemt je mee in de theorie van de 4-daagse werkweek en de 4-urige werkweek, en geeft je een stappenplan om deze theorieën succesvol te implementeren.

4-daagse werkweek agenda.

8. Acht ingrediënten voor radicaal anders (samen)werken

Onze manier van leven en werken (meer, beter, groter) zet alles onder druk: bedrijfsresultaat, mensen, maatschappij en planeet. Het is tijd voor een nieuw werkmoraal waarin rust en welzijn het vertrekpunt zijn, zo betogen Christiaan Lustig en Richard Wiegers. Ze zetten 8 ingrediënten op een rij die nodig zijn om samen te werken vanuit rust en ruimte.

Luchtfoto van een knooppunt van snelwegen met file op alle rijbanen.

7. Zucht, elke dag een volle mailbox… Creëer rust met deze 5 mappen

“Niet alle e-mails kun je direct afhandelen. Daarom is er de actiemap. Hierin plaats je e-mails waarop je nog actie moet ondernemen. Dit kan variëren van het versturen van een uitgebreid antwoord tot het uitvoeren van een opdracht. Zet deze e-mails in de actiemap en zie dit als jouw to-do-lijstje.” Het is één van de handige tips van Sanne Bekkema om rust creëren in je mailbox, hier vind je er nog meer.

Een mailbox met veel e-mails.

6. Interne communicatie & digitale samenwerking: 10 trends voor 2023

Rik Mulder zette begin dit jaar de trends voor interne communicatie en digitale samenwerking op een rij. Hierin deelt hij onder andere dat nieuwe technologie grote kansen biedt om fijner samen te werken. Met nieuwe generaties medewerkers en leiders kunnen we werkomgevingen creëren waarin iedereen zich lekker voelt, tot zijn of haar recht komt en waardevol werk kan afleveren. Maar: goede communicatie – toegankelijk, inclusief, authentiek – speelt bij dit alles een cruciale rol. Hier vind je de 10 trends.

Interne communicatie trends 2023.

5. Onboarding is hét startpunt voor sterke employer branding [+ voorbeelden]

Charlotte van Unen vindt het belangrijk om in haar artikel de focus te leggen op de pre- en de onboarding. Dus de tijd tussen het besluit dat iemand bij jouw organisatie komt werken tot de 100e werkdag. Waarom? Dit zijn dé momenten om de nieuwe werkrelatie zo goed mogelijk te starten. Ze deelt handvatten en tips om de employee journey te verbeteren.

onboarding

4. Waarom recruitment bovenaan de boardroom-agenda moet staan

“Het probleem ‘recruitment’ is geen probleem meer van de afdeling recruitment. Het is een serieuze uitdaging van de gehele organisatie onder jullie leiding,” zo eindigt Arjan Elbers zijn artikel waarin hij nadrukkelijk alle directeuren en leiders van Nederland aanspreekt. Waarom hij dit vindt, lees je in dit artikel.

Toekomst dienstverlenen bepalen, vrouw met verrekijker.

3. Arbeidsmarkt- & recruitmenttrends: dit heeft 2024 voor je in petto

Diezelfde Arjan Elbers schreef nog een goedscorend artikel en deelde in september al zijn visie op de arbeidsmarkt- en recruitmenttrends. Hij voorspelt onder andere dat 2024 vol in het teken staat van nieuwe exploitaties rondom AI. Nieuwsoortige vacaturesites, tekstmakers, foto- en video businessmodellen, assessments… Kortom, alles rondom deze ontwikkelingen. Je leest er hier alles over.

2024 bron: meeboonstudio / Shuttertstock.com

bron: meeboonstudio / Shuttertstock.com

2. 22 must-haves voor een onderscheidend LinkedIn-profiel

Ken je de coverstory-functie op LinkedIn al? Hiermee kun je je profielfoto omtoveren tot een bewegend beeld. Met dit gepersonaliseerde filmpje komt jouw profiel in video en audio veel meer tot leven. Dit maakt het mogelijk om op een authentieke manier publiek te betrekken en je missie uit te dragen. Marjolein Bongers deelt in haar stuk hoe je zo’n coverstory maakt én neemt je mee in nog 21 andere functionaliteiten op LinkedIn.

LinkedIn hoofdkantoor.

1. Inspiratie! 12 voorbeelden van betere out-of-office-mails 🌴

“Ik ben momenteel niet beschikbaar omdat ik geniet van een welverdiende vakantie. Ik beloof dat ik bij terugkomst weer vol energie en inspiratie zal zijn om u te helpen”. Het is een voorbeeld van een out-of-office-mail die net even anders is (we neigen toch vaak te gaan voor de oersaaie variant). Benieuwd naar meer inspiratie? Elsemieke Land zet mooie voorbeelden voor je op een rij.

Gone fishing bord op deur ter illustratie van out-of-office zijn

Dit waren de 10 beste artikelen over HR, recruitment & slimmer (samen)werken. Wil je bijlezen over andere topics? Bekijk dan de top 10 artikelen over social media, content & taal, communicatie, online marketing, klantcontact & conversational en CX & UX.