Online marketing

De 10 beste artikelen over online marketing in 2023

0

Op het gebied van online marketing speelde er een hoop in het afgelopen jaar, maar jullie voorkeur was helder. Er werd gesmuld van alles wat over trends, strategie, SEO en AI-tools gaat. Daarom bundelden we de best gelezen artikelen over deze topics voor je in dit artikel.

10. Waarom UTM-tags een onmisbaar onderdeel zijn van je marketingstrategie

Om je doelen, nieuwe plannen en KPI’s voor het aankomende jaar te formuleren, heb je data nodig. Als je als marketeer geen inzicht hebt in de effectiviteit van je campagnes, kun je namelijk niet gericht bepalen waar je focus en budget naar uit moeten gaan. Gelukkig zijn daar UTM-tags.

Hierrmee krijg je inzicht in de prestaties van verkeersbronnen, campagnes en zoekwoorden. Een mooie tool om de richting te bepalen voor 2024. In dit artikel belicht Niels Botterblom onder andere wat UTM-tags zijn en welke voordelen ze jou als marketeer bieden.

UTM tages marketingstrategie

9. Hoe AI de marketeer anno 2030 nu al ontwricht

Artificial intelligence is het afgelopen jaar misschien wel het meestgebruikte begrip in (digital) marketing geweest. De ontwikkelingen in het marketinglandschap zijn dan ook in een stroomversnelling geraakt door deze technologie en in de toekomst zal het ook nog veel invloed hebben op het speelveld.

Zoom samen met Christiaan Slierendrecht en Akke Pennin in op de impact van AI op de marketeer in dit artikel.

GUI (Graphical User Interface) concept.

8. Influencer marketing in 2023: 9 trends die je moet kennen

Influencer marketing is nog steeds onverminderd populair. Aan het begin van dit jaar praatten Raymonde Mayland en Paolo Martorino je bij over de trends op dit gebied. En die ontwikkelingen zijn nog steeds relevant voor komend jaar.

Dus staat influencer marketing op de agenda voor 2024? Duik dan met dit artikel in trends als authenticiteit, micro-influencers, creator commerce en meer.

7. 7 cruciale aandachtspunten voor lokale SEO [handige checklist]

Thom Nas: “De impact van lokale SEO op het succes van je bedrijf kan ontzettend groot zijn”. Maar hoe weet je of jouw bedrijf baat heeft bij een doordachte lokale SEO-strategie? Stel jezelf eens de volgende vragen:

 • Heb je een online bedrijf zonder fysieke locatie?
 • Opereert je bedrijf internationaal?
 • Richt je je voornamelijk op B2B-activiteiten?
 • Of is je onderneming een nichebedrijf met een specifieke doelgroep?

Antwoordde je ‘ja’ op één van deze vier vragen? Dan is lokale SEO minder relevant voor je bedrijf. Heb je daarentegen een fysieke winkel of bied je diensten aan binnen een bepaalde regio? Dan helpt Thom je in dit artikel graag op weg met een handige SEO-checklist met 7 cruciale aandachtspunten.

Landkaart met rode pins op telefoon ter illustratie van lokale SEO en vindbaarheid

6. Het antwoord van Google op ChatGPT: Bard

ChatGPT maakte een hoop los in 2023. Niet alleen bij OpenAI zelf met talloze updates en nieuwe functies, maar ook bij de concurrentie. Zo werd bij Google ‘Bard’ geboren. En daar stopt de AI-strategie van Google niet.

Op 8 februari van dit jaar vond het Google Live Paris-evenement plaats en Michelle de Zeeuw vatte samen wat daar werd gepresenteerd:

 • De lancering van chatbot Bard
 • Het toenemende gebruik van Google Lens
 • De lancering van Multisearch
 • Extra features in Google Maps

Je leest er alles over terug in het artikel van Michelle.

ChatGPT versus Google uitgebeeld in iconen

5. Google Bard gaat de AI-strijd aan

De strijd in de wereld van AI-’chatbots’ barstte dit jaar los. Google bracht ‘Bard’ op de markt en dat werd een concurrent van ChatGPT. Maar in hoeverre verschillen deze AI-tools van elkaar?

Milou Derckx neemt je in dit artikel mee door Google Bard en hoe deze tool zich wil onderscheiden van ChatGPT. Want hoe positioneert Google zich ten opzichte van het revolutionaire ChatGPT? En welke gevolgen heeft de AI-strijd voor marketing en SEO?

IPad met daarop een Google zoekvenster geopend

4. De 3 belangrijkste trends voor LinkedIn in 2023

Terug naar trends, want in 2023 trapte Trudy Pannekeet af met een artikel over dé LinkedIn-trends voor 2023.

‘Is dat nu nog relevant?’ hoor ik je denken. Absoluut! Want de thema’s humanisering van bedrijven, het bouwen van relaties en creativiteit zetten onverminderd door in 2024. Floreren op zakelijk gebied gaat ook komend jaar een rol spelen op dit platform.

Ontdek hier wat influencer marketing, interactie met je doelgroep en AI-content voor jouw LinkedIn-strategie kunnen betekenen.

humanisering bedrijven LinkedIn

3. Online marketing: een terugblik & de trends voor 2023

Het is de tijd van het jaar om terug te blikken en vooruit te kijken. En hoewel we dat ondertussen al flink aan het doen zijn bij Frankwatching met trendartikelen voor komend jaar, nemen we je toch nog even mee naar de trends van 2023.

Eerst werd de wereld van online marketing opgeschud in 2022 door de (op)komst van ChatGPT, de chaos bij Twitter en de ontwikkelingen op economisch gebied. Dat gaf vorm aan de trends van 2023, waaronder:

 • Automatisering, AI en machine learning
 • De blijvende populariteit van video
 • Audio advertising
 • Data-uitdagingen

Benieuwd naar wat de trends precies inhielden en welke nog meer een rol hebben gespeeld? Blik terug, reflecteer en speel ook volgend jaar in op de trends, opgesomd door Joris Toonders in dit artikel.

Online marketing trends 2023.

2. 7 handige AI-tools die jouw contentmarketing verrijken

AI en contentmarketing: deze match leek zich in 2023 steeds meer te ontpoppen tot de gouden combinatie. Dat viel ook Sander Kalkman op. Daarom zette hij dit artikel 7 handige AI-tools op een rij die jouw contentmarketing verrijken.

AI-tools voor contentmarketing.

1. Midjourney v5: een stap dichterbij realistische AI-afbeeldingen

En met die gouden combinatie van AI en contentmarketing is het niet gek dat het best gelezen artikel op onlinemarketing-gebied ging over Midjourney. De tool die afbeeldingen genereert op basis van tekst en waarvan de nieuwe versie ‘Midjourney V5’ in 2023 verscheen.

Lars Meijer deelt in dit artikel wat deze update heeft betekend voor de tool, wat Midjourney is, welke mogelijkheden er zijn en meer.

Bureau met fotoapperatuur en laptop en beeldscherm met foto's erop

Meer top 10 artikelen van 2023

Dit was de top 10 van 2023 met artikelen over online marketing. Wil je meer top 10-artikelen lezen? Al eerder verschenen de top 10 communicatie, social media en content & taal. Maar blijf Frankwatching in de gaten houden, want er volgen er binnenkort nog meer.