Online marketing

Influencer marketing in 2023: 9 trends die je moet kennen

0

Welke marketingdoelen heb je voor 2023 geformuleerd? Is influencer marketing onderdeel van de marketingmix? In dit artikel kijken we graag met jou vooruit naar de trends en ontwikkelingen van influencer marketing.

Twee jaar geleden hebben we je over dit onderwerp al bij gepraat en het is weer tijd voor een update. Hoe staat influencer marketing ervoor en wat zijn de laatste trends?

Een paar influencer marketing-feiten

Influencer marketing is niets nieuws, een aanbeveling die je opvolgt van een vriend of vriendin is ook een vorm van influencer marketing. We noemen het woord-tot-woord- reclame. Maar influencer marketing zoals we het in dit artikel bedoelen, is een vorm van socialmediamarketing waarbij zogenoemde influencers producten en diensten aanbevelen aan hun publiek op social media. En met die markt gaat het de laatste jaren (zo’n tien tot vijftien jaar), behoorlijk hard. Men verwacht dat de markt een grootte bereikt van 22,2 miljard dollar in 2025, dat is meer dan het dubbele ten opzichte van 2020 (9,7 miljard dollar).

Instagram is bij veel merken nog altijd hét socialmediakanaal als het gaat om influencer marketing. Instagram steeg het afgelopen jaar flink in Nederland met 11 procent. Dit is opvallend, want het jaar daarvoor was er geen sprake van groei en bleef het aantal Instagram-gebruikers gelijk. Instagram leeft, ondanks eerdere berichtgevingen, enorm.

Volgens Influencer Marketing Hub helpt influencer marketing 51 procent van de marketeers betere klanten te werven. Dankzij influencers sla je namelijk een aantal stappen over bij het promoten van diensten en producten, omdat je via de influencer een publiek bereikt dat interesse heeft in de boodschap van de influencer. En daardoor sneller geneigd is om een aankoop te doen.

De kracht van influencer marketing

Influencer marketing is voor steeds meer merken een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie. Dat komt omdat influencer marketing, marketeers een krachtig middel geeft om hun doelgroep echt te bereiken. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich vaker storen aan digitale advertenties en als gevolg vermijden en negeren ze deze. Dit vormt een bedreiging voor marketeers en een goede oplossing daarvoor is influencer marketing.

Instagram is nog steeds een populair podium voor influencer marketing. Maar TikTok groeit ook hard. Bedrijven zullen echt TikTok moeten meenemen in hun mix. Welk socialmediakanaal het meest effectief is, hangt volledig af van het merk, hun doelgroep en de doelstelling van de campagne.

Marketeers moeten boven op de trends zitten, willen ze de jongere generatie (Gen Z) bereiken. Want niet alleen TikTok groeit hard, ook BeReal neemt ook toe in populariteit. Bij BeReal deel je een moment. Niks gefilterde foto’s of een speciaal beeld, maar een foto zoals je op dat moment echt bent. ‘Real’ dus, oftewel ‘echt’. Dat is waar Gen Z naar hunkert: authenticiteit.

Influencer marketing

Influencer marketing-trends

In dit artikel staan de trends centraal, welke kennen we op het gebied van influencer marketing? Dit zijn de belangrijkste:

1. Authenticiteit blijft het sleutelwoord

Laten we maar met de gewenste authenticiteit beginnen. Het publiek wil dit jaar nog meer een match zien tussen de influencer en het merk. Het delen van het perfecte plaatje is verleden tijd, dat zegt ook John Meulemans van reclamebureau Endeavour in zijn laatste podcast. We willen liever echte mensen en ongedwongen content zien. Dit komt mede door platforms zoals TikTok en BeReal. Deze voorkeur naar authenticiteit zal ook gaan doorslaan naar andere socialmediaplatforms. De populariteit van fotodumps en live gebeurtenissen zal verder toenemen, omdat mensen verlangen naar realtime connecties.

Volgens Influencer Marketing Hub wil het publiek een betere band met influencers die zij volgen. Zij willen zien van toegevoegde waarde in plaats van de standaard gesponsorde posts, die het ook goed zouden doen in tijdschriften.

2. Je werkt samen met micro-influencers

Micro- en nano-influencers blijven ontzettend belangrijk voor influencer marketing. Het is een aandachtspunt voor dit jaar, omdat er een zeer sterk groeiende groep aan creators in verschillende niches ontstaat. Dit gaat een hele grote uitdaging worden voor marketeers. Volgens een recente studie van Adobe zijn er momenteel 165 miljoen content creators actief. Door de opkomst van deze creators die meer aandacht voor de consument krijgen, zullen marketeers steeds meer moeite krijgen hier een goede weg in te vinden.

Micro- en nano-influencers groeien in populariteit omdat ze nu eenmaal een betere relatie hebben met hun publiek dan mega-influencers. Ze weten daardoor veel beter wat er bij hen speelt en kunnen daar met hun content op inspelen. Dit is natuurlijk ideaal voor adverteerders, die daardoor hun publiek beter bereiken.

Content creators

De benaming creators in plaats van influencers hoor je steeds vaker. Het verschil tussen content creators en influencers is dat de eerste echte makers zijn, zij creëren mooie content van goede kwaliteit. Creators zijn betrokken bij het creatieve proces en delen hun berichten vervolgens met hun publiek op social media.

Influencers delen berichten met als doel een actie bij hun publiek op te roepen, zoals het doen van een aankoop. Zij hebben invloed op het gedrag van hun volgers, terwijl dat niet het geval hoeft te zijn bij content creators. Een content creator kan wel invloed hebben op zijn of haar publiek, zeker als deze groot is. Zo wordt de content creator een influencer. En een influencer kan op zijn of haar beurt ook een creator worden, als deze fantastische mooie content creëert.

3. Je kiest voor creator commerce

Influencers of content creators kunnen tegenwoordig rechtstreeks aan hun volgers verkopen. Dit heet creator commerce en we zullen dit vaker zien in 2023. Je kunt dit vergelijken met affiliate marketing. Affiliates zijn van oorsprong met name bloggers die op hun website producten en diensten van merken promoten. Zij verdienen hun inkomsten per click, lead of sale, iets dat dus is overgeslagen naar social media. Mede dankzij de pandemie, want toen zijn de online aankopen flink toegenomen.

Door te kiezen voor creator commerce, kunnen merken hun publiek direct bereiken op een plek waar zij hun tijd doorbrengen; social media. Consumenten zullen steeds vaker direct aankopen doen via een content creator, zonder webshops.

Influencer marketing

4. Om langdurige partnerschappen kun je niet heen

Langdurige partnerschappen zien we al een tijdje en zullen dit jaar een must zijn. Merken werken dan voor een langere tijd samen met dezelfde influencers, die meerdere gesponsorde berichten delen, in plaats van enkele projecten.

Merken kiezen hiervoor omdat het effectiever is. Het kost immers tijd om een product te verkopen en daarom maak je met een enkel bericht geen verschil. Met meerdere berichten over een langere periode doe je dat wel en is de kans groter dat een boodschap beter blijft hangen.

Daarnaast zijn langdurige partnerschappen betrouwbaarder, omdat je het idee hebt dat de producten die de influencers promoten een onderdeel zijn van hun leven. Verzorgingsproducten worden bijvoorbeeld dagelijks gebruikt of maaltijden worden regelmatig gegeten.

5. Meer aandacht voor cross-channel campagnes

In 2023 zijn de meeste mensen actief op meerdere socialmediakanalen, zoals op LinkedIn en Instagram. Jouw doelgroep heeft ook meerdere socialmediakanalen, met name de jongere generaties. Het gebruik van meerdere kanalen is de normaalste zaak van de wereld en daarom zie je meer cross-channel campagnes of samenwerkingen met influencers die actief zijn op meerdere kanalen. Grote fans volgen hun geliefde influencer graag op alle kanalen waarop ze actief zijn.

Hierdoor kun je verschillende type berichten delen via jouw influencer. Op TikTok kun je bijvoorbeeld meer de nadruk leggen op plezier en op Instagram leg je de focus op het informatieve. Niet alleen kun je hiermee lekker creatief aan de slag, je bereikt ook een groter publiek. De creator scoort wel het beste via het kanaal van zijn of haar eigen voorkeur. Hier zit vaak meer passie, tijd en content achter. Wel iets om rekening mee te houden.

6. Focus op interactieve content

Dit jaar gaan we meer interactieve content zien. Dit is content waar het publiek aan deelneemt. Het is zo gemaakt, dat volgers worden opgeroepen om mee te doen, zoals aan een quiz of Q&A. Instagram Stories is een perfecte plek om dit te doen, want door een sticker te plaatsen is een bericht al snel interactief.

Door vragen te stellen en om een reactie te vragen, leren influencers en merken hun publiek beter kennen en daar kunnen ze op inspelen in nieuwe berichten. Je kunt zeggen dat interactieve content effectiever is dan statische content, omdat het meer betrokkenheid creëert. Het grijpt de aandacht en het versterkt de merkt.

7. Data-driven influencer marketing

Het is niet makkelijk om de juiste influencer voor je campagne te vinden, zeker als er 165 miljoen content creators actief zijn. Daarom zal je dit jaar zien dat steeds meer merken kiezen voor een data-driven benadering. Zo voorkom je dat je geld weggooit. Veel merken kiezen nog steeds voor een influencer op basis van een persoonlijke voorkeur of smaak. Maar je moet juist kijken naar datapunten, die aangeven wat een potentiële match is en wat juist niet. Als merk moet je kiezen voor de best passende en effectieve influencers, die de doelgroep echt bereiken en dat weet je op basis van data.

Als marketeer wordt het alleen maar moelijker om de juiste speld uit de hooi berg te vinden. Software kan je dus helpen in de zoektocht. Maar staar je daar tegelijk niet te blind op. Het blijft ‘sociale’ media. Laat ruimte over voor het menselijke en kijk zelf ook of er een connectie is tussen influencer en publiek.

8. Video niet vergeten

Video kan niet wegblijven uit dit lijstje, omdat het gebruik van video nog steeds groeit. Marketeers zeggen dat video ontzettend effectief is, want het leidt tot meer aandacht. Steeds meer merken maken gebruik van video, ook in 2023.

Door de toenemende populariteit van TikTok en de focus van Instagram op video, zijn video en influencer marketing onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Je ziet ook dat andere socialmediakanalen, zoals LinkedIn, Twitter en zelfs Facebook meer de nadruk leggen op video. Dit betekent niet dat een gewone afbeelding niet meer werkt op Instagram, er is gewoon meer aandacht voor bewegend beeld.

Influencer marketing? Effectief, maar niet makkelijk

Influencer marketing is zeer effectief, maar niet echt makkelijk. Weet zonder kennis maar de juiste influencer te vinden voor je campagne. Wat merken eigenlijk zouden moeten doen is, een influencermarketing-specialist in dienst nemen, die bovenop de trends zit en de juiste influencers of creators weten te vinden die naadloos aansluiten op de merken waarvoor zij werken. Noem dit maar trend nummer 9.

Wellicht worden in de toekomst wel opleidingen vormgegeven om dit soort professionals te creëren, die grote bedrijven weer kunnen helpen bij hun marketingstrategie.

Influencer marketing blijft constant in ontwikkeling en na het schrijven van dit artikel, concluderen we dat de trends van twee jaar geleden nog steeds ontzettend van belangrijk zijn. Maar er zijn wel de nodige aandachtspunten bijgekomen, iets om dit jaar dus rekening mee te houden.