Social media

Influencer marketing in 2021: 5 invloedrijke trends

0

Een nieuw jaar is begonnen en als er een jaar is waarin we graag vooruit willen kijken, dan is het 2021 wel. ‘Influencer marketing wordt in 2021 groter dan ooit,’ kopt Later. Dat klinkt veelbelovend en als iets waarin jij moet investeren, toch? Maar welke influencer marketing-aspecten vragen jouw aandacht? Waar ligt dit jaar de focus? Kortom, wat zijn de trends voor 2021?

De pandemie heeft effect gehad op de manier waarop we social media gebruiken en hoe we naar influencers kijken. Uit het Nationale Social Media onderzoek blijkt dat het aantal Nederlanders van 15 jaar of ouder dat actief is op social media het afgelopen jaar is gestegen van 13,5 miljoen naar 13,7 miljoen. En we gebruiken social media vooral om connecties met anderen te maken nu we thuis ‘opgesloten’ zitten.

Dit geldt ook voor connecties met influencers. Herkenbaarheid is hierbij het sleutelwoord. We willen echte mensen zien die in dezelfde realiteit leven als wij. Dus geen oppervlakkige plaatjes of mensen met een overdadige levensstijl. We wensen oprechte content en interactie en als gevolg vragen de volgende trends voor influencer marketing onze aandacht.

1. Meer samenwerkingen met micro- en nano-influencers

De vraag naar micro- en nano-influencers groeit, omdat steeds meer merken de waarde van deze influencers inzien. Micro- en nano-influencers hebben een hogere engagement rate in vergelijking met mega-influencers, omdat het voor hen beter behapbaar is om op de reacties van volgers te reageren. Vanwege die interactie hebben zij doorgaans een betere relatie met hun publiek. Daardoor weten zij veel beter wat bij hen leeft en kunnen daar met gesponsorde berichten op inspelen.

Daarnaast bereik je als merk jouw doelgroep via zo’n influencer beter, omdat de doelgroep minder breed is. Tevens is een samenwerking voordeliger (uitzonderingen daargelaten) dan die met een mega-influencer. Vooral voor bedrijven die als gevolg van de coronacrisis meer op hun budget moeten letten is dit een voordeel.

Tip: heb je geen onbeperkt budget of wil je een specifieke doelgroep bereiken? Overweeg dan een samenwerking met een micro- of nano-influencer. Deze kun je vinden door ze te volgen via hashtags, via een platform voor influencer marketing en er zijn ook micro-influencers aangesloten bij een agentschap. Wil je toch een groter publiek bereiken? Kies dan voor een samenwerking met meerdere influencers.

Een influencer in het wild.

2. Authenticiteit is het sleutelwoord

Authenticiteit is al jaren een focus als het gaat om influencer marketing. Door de pandemie is dit nog belangrijker geworden, omdat het perspectief is verschoven naar het creëren van betekenisvolle content.

Volgers vinden een gesponsorde post in hun tijdlijn niet erg, zolang ze het gevoel hebben dat de samenwerking oprecht is en dat het dus niet alleen om het geld gaat. Je wil dus samenwerken met een influencer die perfect bij jouw merk past, die het als het ware gratis zou promoten. Als dit niet het geval is en een samenwerking komt bij wijze van spreken uit de lucht vallen, dan is het effect averechts en kan jouw merk als een lachertje worden gezien. Er zijn talloze voorbeelden van samenwerkingen uit het verleden die een flinke mismatch waren, waarvan die tussen Anna Nooshin en Shell in Nederland misschien wel de bekendste is.

Accepteer cookies

Tip: Let bij de keuze van jouw influencer niet te veel op het aantal volgers dat iemand heeft of hoe populair hij of zij op dit moment is. Leg contact met jouw influencer en ontdek of hij of zij dezelfde waardes heeft als jij en of er voldoende interactie is bij de berichten die worden geplaatst.

3. Een focus op influencer-fraude

De focus op influencer-fraude neemt toe. Er is hiervan sprake wanneer het publiek van een influencer voor een gedeelte uit bots bestaat. Ook wel fake followers. De influencer heeft deze nepvolgers gekocht om populariteit te veinzen.

De focus hierop neemt toe omdat de budgetten toenemen. Bedrijven zijn enthousiast en terughoudend tegelijk, omdat ze hun geld niet willen verspillen. Stel je voor dat jij kiest voor een samenwerking met een influencer die honderdduizend volgers heeft. Je betaalt hem of haar €1.000 euro per bericht, maar 40 procent van de volgers zijn nep. Dan verlies je per bericht €400,- omdat hoogstens zestigduizend volgers het bericht te zien krijgen, in plaats van de honderdduizend waar jij voor betaalt.

Tip: Volg de influencer van jouw keuze een tijdje als je influencer-fraude wil voorkomen en let op de volgende signalen:

  • Heeft iemand ontzettend veel volgers, maar erg weinig berichten?
  • Is er een extreme groei in volgers, zonder directe aanleiding (zoals een televisieoptreden)?
  • Is de interactie overdreven hoog of juist laag in verhouding tot het aantal volgers?
  • Zie je veel berichten met vage reacties of niet relevante emoji?

Instagram verwijdert regelmatig bots van het netwerk en als gevolg zie je een extreme daling in het aantal volgers. Wees alert als je dat ziet, want er kan sprake zijn van influencer-fraude. Gelukkig kun je ook gebruikmaken van online tools als je dit teveel werk vindt. Met tools zoals HypeAuditor , Social Blade en Heepsy kun je de gegevens van influencers analyseren om fraude te voorkomen.

4. Brand ambassadors voor jouw campagne

Brand ambassadors zijn influencers die voor een langere periode samenwerken met een bepaald merk. Zij vertegenwoordigen zo’n merk op social media en zijn meer betrokken dan ‘gewone influencers’ en denken zelfs mee over hoe het merk wordt neergezet. Een voorbeeld van een brand ambassador is Britt Scholte. Zij werkt al enige tijd voor Nivea en op haar Instagramprofiel zie je meerdere gesponsorde berichten waarin zij Nivea-producten promoot.

Accepteer cookies

De focus op brand ambassadors neemt toe, omdat de focus op authenticiteit toeneemt. Door brand ambassadors in te zetten neemt jouw geloofwaardigheid toe, want als iemand een bepaalde boodschap herhaalt, dan zou die persoon dat wel menen toch? Het is hierbij belangrijk dat er sprake is van een perfecte match. De influencer en zijn of haar publiek moet bij jouw merk passen. De influencer werkt niet samen met de concurrent of gaat in strijdt met de waarden en identiteit van het merk dat hij of zij op het eigen kanaal vertegenwoordigd.

Tip: Bekijk in de zoektocht naar jouw ideale brand ambassador naar eerdere berichten die hij of zij geplaatst heeft. Passen die bij jouw waarden en wat jij als merk wil uitdragen? Ja? Kies dan eerst voor een samenwerking van een aantal weken en bepaal na een tijdje, op basis van de resultaten, of deze influencer jouw ideale brand ambassador is.

5. Kies voor video

Door de pandemie brengen we zoals gezegd onze tijd door op social media en daar kijken we graag naar video’s. We bekijken ze op TikTok, maar ook op Instagram via Stories, IGTV en Reels. Daarnaast kijken we nog massaal naar YouTube-video’s. Zelfs Facebook scoort wereldwijd met video en het aantal mogelijkheden groeit met video platformen zoals BitChute en Twitch die in opkomst zijn. Dat maakt video een focus voor 2021.

Video is perfect als je ontdekt wil worden. IGTV-video’s krijgen bijvoorbeeld op Instagram in het tabblad ‘Ontdekken’ veel meer zichtbaarheid dan foto’s. De interactie bij een video is vaak groter dan bij een simpel bericht. Een video wordt vaker geliket en gedeeld. We kijken graag naar make-up tutorials, fitnessvideo’s en grappige content.

Merken zullen naar verwachting meer gebruikmaken van video. Een rapport van Cisco laat zien dat 86 procent van alle online content volgend jaar bestaat uit video.

Tip: Geef video een kans. Je kunt veel laten zien in video, bijvoorbeeld hoe je jouw product gebruikt of geef een kijkje achter de schermen. Het is laagdrempelig en je kunt veel beter een connectie maken met jouw publiek. Ook via een influencer. Bespreek je wensen en mogelijkheden en laat de jouw influencer jouw merk promoten op een manier die bij hem of haar en zijn of haar publiek past.

En TikTok dan?

Het is al even genoemd: TikTok. Dit lijstje kan niet zonder, want TikTok groeit enorm. Experts verwachten dat steeds meer merken via influencers daarop gaan adverteren en ook Instagram-influencers delen content op TikTok, omdat ze met de tijd mee willen gaan.

Betekent dit dat jij moet investeren in TikTok? Het antwoord op die vraag hangt af van wie jouw doelgroep is. TikTok is momenteel enorm populair onder jongeren. Met name kinderen tussen de 12 en 19 jaar maken massaal gebruik van dit platform. Hoewel uit het Nationale Social Media onderzoek blijkt dat het gebruik van TikTok in de leeftijdscategorie 20-24 jarigen het afgelopen jaar is toegenomen van 110 duizend naar 360 duizend gebruikers. In totaal is het aantal TikTokkers momenteel relatief laag (1,7 miljoen) vergeleken met Facebook (10,4 miljoen), YouTube (9,1 miljoen), Instagram (5,9 miljoen) en LinkedIn (5,0 miljoen).

Tip: Kijk naar jouw doelgroep. Zijn zij actief op TikTok? Dan is dit platform iets voor jou. Bestaat jouw doelgroep echter uit mensen ouder dan 24 jaar? Dan kun je beter nog even wachten met TikTok en adverteren op de platformen waar zij in grotere getallen aanwezig zijn, zoals Instagram, YouTube of misschien zelfs LinkedIn.

Influencer marketing KPI’s

Geloofwaardigheid en het maken van een connectie met jouw doelgroep is het uitgangspunt van deze trends voor influencer marketing. De behoefte daarnaar is tijdens de pandemie toegenomen en zal nog wel even blijven naarmate deze langer duurt. Het is misschien een open deur, maar ik zeg het toch: bij marketing gaat het er altijd om dat je inspeelt op de behoefte van jouw publiek. Daarom ligt bij influencer marketing de focus op alle activiteiten die dat realiseren.

Marketeers zijn door de coronacrisis niet anders naar influencer marketing gaan kijken. De uitvoering is door de vele beperkende maatregelingen enigszins veranderd. Dat kan een positief effect hebben op de authenticiteit, omdat er minder perfect gestylede foto’s in studio’s of mooie oorden worden gemaakt.

Bepaal voor je aan de slag gaat wel eerst je doelen en KPI’s, zodat jouw campagne een succes is!