SEO

7 cruciale aandachtspunten voor lokale SEO [handige checklist]

0

De impact van lokale SEO op het succes van je bedrijf kan ontzettend groot zijn. Niet elk bedrijf heeft er baat bij, maar voor velen kan een doordachte lokale SEO-strategie de zichtbaarheid aanzienlijk vergroten. Om je op weg te helpen, heb ik een uitgebreide lokale SEO-checklist samengesteld met 7 cruciale aandachtspunten.

Deze checklist biedt waardevolle inzichten en praktische tips om ervoor te zorgen dat je bedrijf lokaal vindbaar is in je omgeving. Laten we samen aan de slag gaan en ontdekken hoe je lokale SEO kunt gebruiken om je bedrijf op te laten vallen in jouw regio.

Is lokale SEO iets voor jouw bedrijf?

Om te beginnen is het belangrijk om te beoordelen of lokale SEO bij jouw bedrijf past. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

 • Heb je een online bedrijf zonder fysieke locatie?
 • Opereert je bedrijf internationaal?
 • Richt je je voornamelijk op B2B-activiteiten?
 • Of is je onderneming een nichebedrijf met een specifieke doelgroep?

Als je “ja” antwoordt op een van deze vier vragen, is lokale SEO waarschijnlijk minder relevant voor je bedrijf. Heb je daarentegen een fysieke winkel of bied je diensten aan binnen een bepaalde regio? Dan is lokale SEO beslist van groot belang voor de groei van je bedrijf.

De lokale SEO-checklist

Nu je hebt bepaald of lokale SEO geschikt is voor jouw bedrijf, kunnen we ons richten op de lokale SEO-checklist. Door de onderdelen van deze checklist af te vinken, vergroot je je kansen om gevonden te worden bij relevante lokale zoekopdrachten. Hierdoor trek je meer relevante gebruikers naar je website.

Lokale SEO-checklist

In de volgende alinea’s bespreek ik de onderwerpen van deze checklist. Op deze manier kun je stap voor stap werken aan het optimaliseren van je lokale online aanwezigheid.

Stap 1. Creëer een sterke basis voor je website

Het eerste onderwerp van de checklist richt zich op het creëren van een sterke basis voor je website. Heb je geen goede website? Dan zullen SEO-optimalisaties je waarschijnlijk niet de gewenste resultaten opleveren.

Kijk daarom goed voor jezelf of je website de volgende elementen bevat:

 • Een mobielvriendelijk of responsive design: Google indexeert tegenwoordig de mobiele versie van je website eerder dan de desktopversie. Een mobiel geoptimaliseerde website is dus een absolute must voor lokale SEO.
 • Snelle paginasnelheid: paginasnelheid is een belangrijke ranking factor en bovendien zullen bezoekers eerder op een website afhaken als deze niet snel laadt. Het meten van je paginasnelheid kun je doen met behulp van Pagespeed Insights.
 • URL-structuur: de manier waarop je website is gestructureerd is belangrijk voor zowel bezoekers als zoekmachines. Zorg ervoor dat je site gemakkelijk te navigeren is met een duidelijk navigatiepad voor gebruikers. Vergeet ook niet om je sitemap in te dienen bij Google en Bing om je hierbij te helpen!
 • Interne links: linken naar relevante pagina’s op je site kan Google en de bezoekers helpen om informatie op je site te vinden.

Stap 2. Lokale zoekwoorden vinden en toepassen

Het is belangrijk om te weten op welke soorten lokale zoekopdrachten je bedrijf gevonden moet worden in de zoekresultaten. De beste manier om dat te doen? Doe een lokaal zoekwoordenonderzoek en stel een zoekwoordenlijst samen. Dit zoekwoordenonderzoek kun je bijvoorbeeld uitvoeren met behulp van tools zoals SEMrush, Ahrefs, Ubersuggest of de gratis Google zoekwoordplanner.

Zoekwoorden zijn woorden of zinnen die mensen gebruiken om informatie te vinden op zoekmachines. Door je te richten op specifieke zoekwoorden als onderdeel van je lokale SEO-strategie, kun je jouw kansen vergroten om voor die zoekopdrachten te worden weergegeven.

Het is hierbij belangrijk dat je SEO-zoekwoorden gerelateerd zijn aan je bedrijf, je producten of diensten en je locatie. Op die manier kun jij je richten op mensen die op zoek zijn naar specifieke producten of diensten bij jou in de buurt. Het is ook belangrijk om rekening te houden met factoren zoals zoekvolume (hoe vaak er wordt gezocht), zoekintentie (wat mensen willen bereiken met hun zoekopdracht), en de moeilijkheidsgraad (hoeveel concurrentie er is voor bepaalde zoekwoorden).

Hier zijn enkele voorbeelden van goede lokale zoekwoorden voor een glazenwasser in Utrecht:

 • Beste glazenwasser Utrecht
 • Glazenwasser Utrecht
 • Glazenwassersbedrijf Utrecht

Voorbeeld van lokaal zoekwoordenonderzoek voor lokale SEO

Deze zoekwoorden kun je vervolgens op een natuurlijke en subtiele manier verwerken in de content van je website. Denk aan productbeschrijvingen, blogberichten en landingspagina’s. Op die manier verbeter je de relevantie en waarde van je website voor zowel bezoekers als zoekmachines, zonder het onnodig ingewikkeld te maken.

Long-tail zoekwoorden

Probeer ook een aantal long-tail zoekwoorden uit. Long-tail zoekwoorden bestaan meestal uit langere, meer specifieke zinnen die mensen gebruiken om bedrijven zoals dat van jou te vinden. In tegenstelling tot algemene zoekwoorden, hebben long-tail zoekwoorden vaak een lager zoekvolume, wat betekent dat er minder mensen specifiek op zoeken.

Als je net begint met je website, is het de moeite waard om je te richten op long-tail zoekwoorden. Websites die al langer bestaan, hebben waarschijnlijk al veel inspanningen geleverd om de toppositie te bereiken voor algemene termen, zoals “Loodgietersbedrijf.” Daarom kan het interessant zijn om te mikken op het ‘laaghangend fruit,’ oftewel zoektermen waar nog niet veel concurrentie voor is. Hier liggen grotere kansen om te ranken en op te vallen tussen de zoekresultaten.

Hier zijn enkele voorbeelden van long-tail zoekwoorden die relevant zijn voor een Loodgietersbedrijf in Nijmegen:

 • Spoed loodgieter in Nijmegen voor lekkage
 • Erkend loodgietersbedrijf in Nijmegen
 • Hulp bij lekkage in Nijmegen

Deze zoekwoorden kun je vervolgens verwerken in je title tags, meta descriptions en de content van je website. Ze kunnen (en moeten) ook worden toegepast in je Google Bedrijfsprofiel. Later in deze checklist zal ik hier dieper op ingaan.

Stap 3. Overweeg een blog (of een FAQ-pagina)

Google gebruikt verschillende criteria, zoals expertise, autoriteit, betrouwbaarheid (EAT) en ervaring. Deze criteria bepalen de waarde van content op een website voor zoekopdrachten. Het regelmatig publiceren van blogberichten kan een belangrijke bijdrage leveren aan deze factoren.

Een bedrijfsblog biedt de mogelijkheid om expertise en autoriteit aan te tonen terwijl de website wordt voorzien van verse content die rijk is aan zoekwoorden. Bovendien versterkt het schrijven over onderwerpen waar iemand persoonlijke ervaring mee heeft de factor “ervaring”.

Denk je dat je niet genoeg tijd hebt om een bedrijfsblog bij te houden? Dan kun je nog steeds nuttige, zoekwoordrijke content creëren in de vorm van een FAQ-pagina. Een FAQ-pagina kan antwoorden geven op veelgezochte zoekwoorden. Bovendien geeft het zoekmachines en zoekers waardevolle informatie die nodig is om te ranken of zaken te doen.

Voorbeeld van een FAQ-pagina op Frankwatching om lokale SEO te verbeteren

Stap 4. Claim je Google Bedrijfsprofiel en optimaliseer het

Je Google Bedrijfsprofiel kan je helpen om gevonden te worden in lokale zoekopdrachten die direct op Google Zoeken en in Google Maps worden uitgevoerd. Google Bedrijfsprofielen bevatten een schat aan informatie waarmee klanten direct vanuit jouw profiel actie kunnen ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het bellen van je bedrijf of het verkrijgen van een routebeschrijving. Daarnaast worden deze profielen meestal als eerste weergegeven onder advertenties bij lokale zoekopdrachten.

Bestaat je bedrijfsprofiel al, maar heb je er geen toegang toe? Dan kun je het volgende doen:

 • Zoek naar je bedrijf op Google
 • Klik op het resultaat voor jouw bedrijf en klik op “Dit bedrijf claimen?”.
 • Volg vervolgens de aanwijzingen om de pagina te claimen

Voorbeeld van het Google Bedrijfsprofiel van Frankwatching

Bestaat je bedrijfsprofiel nog niet in Google, maar wil je dit wel? Dan kunt je het volgende doen:

Zorg ervoor dat je je Google Bedrijfsprofiel verifieert nadat je het hebt geclaimd of toegevoegd, zodat je wijzigingen aan de pagina kunt aanbrengen als dat nodig is.

Zodra je vermelding is geclaimd, moet je stappen ondernemen om deze te optimaliseren. Verschillende onderdelen van je Google Bedrijfsprofiel kunnen je lokale SEO een boost geven, dus dit is een belangrijke stap.

Google Bedrijfsprofiel optimaliseren

Is je Google Bedrijfsprofiel geverifieerd? Dan kun je aan de slag om het te optimaliseren! Dit zijn de belangrijkste manieren:

 • Zorg ervoor dat alle informatie klopt. Het is belangrijk dat je openingstijden, website, telefoonnummer en adres kloppen (en consistent zijn met andere vermeldingen – hier kom ik later op terug).
 • Vul alle onderdelen in. Het is het beste om zoveel mogelijk informatie toe te voegen aan je Google Bedrijfsprofiel. Op deze manier kun je het beste beeld van je bedrijf schetsen aan potentiële klanten.
 • Voeg de juiste bedrijfscategorieën toe. Veel SEO-experts geloven dat de primaire categorie die je kiest de meeste invloed heeft op je lokale zoekresultaten, dus kies verstandig! (Je kunt het later ook wijzigen als dat nodig is).
 • Plaats relevante foto’s. Google geeft je de mogelijkheid om verschillende afbeeldingen toe te voegen en stelt voor om je logo, een omslagfoto, het interieur en exterieur van je gebouw, je team en actiefoto’s van je team op het werk toe te voegen.

Stap 5. Beheer reviews (en krijg er meer!)

Reviews spelen een grote rol in lokale zoekresultaten en het is essentieel om deze goed te managen en te stimuleren. Bijna 90% van de mensen leest reviews over lokale bedrijven. Zoekmachines streven er dan ook naar om gebruikers relevante informatie te bieden en reviews zijn daar een belangrijk onderdeel van.

Google houdt rekening met verschillende aspecten van reviews bij het bepalen van je ranking voor specifieke zoekopdrachten. Eén daarvan is het aantal reviews en de inhoud ervan. Er is natuurlijk geen exact antwoord op de vraag hoeveel reviews je nodig hebt om hoger in de ranking te komen. Dit hangt namelijk af van de concurrentie in jouw branche en regio.

Verder kunnen specifieke zoekwoorden in reviews, die vaak voorkomen en relevant zijn voor je bedrijf, je prestaties in lokale zoekresultaten verbeteren. Als mensen bijvoorbeeld vaak “Goede loodgieter” of ” lekkage verholpen” vermelden in hun reviews bij jouw loodgietersbedrijf, kan dit je ranking verbeteren bij zoekopdrachten met vergelijkbare woorden in de regio.

Reviews in het Google Bedrijfsprofiel van Frankwatching

Zo krijg je meer Google reviews

Je kunt op de volgende manieren meer Google reviews krijgen:

 • Je tevreden klanten vragen om een review achter te laten.
 • Een link naar je Google Bedrijfsprofiel plaatsen op je website.
 • Een link naar je Google Bedrijfsprofiel toevoegen aan e-mails naar klanten.
 • Een e-mail-enquête versturen.

Als je eenmaal reviews hebt, houdt het werk niet op. Het is ook belangrijk om te reageren op reviews. Zowel goede als slechte. Google noemt het reageren op reviews zelfs een manier om je lokale positie op Google te verbeteren.

Stap 6. Zorg dat je lokale vermeldingen consistent zijn

Plaats je bedrijf op de lokale websites en zorg ervoor dat je bedrijfsinformatie, met name de naam, het adres en het telefoonnummer (NAP), consistent is op al deze platforms. Zoekmachines hechten waarde aan consistente informatie en zullen deze tekens van vertrouwen belonen in de zoekresultaten.

Inconsistenties kunnen leiden tot lagere rankings of zelfs het verbergen van je bedrijfsinformatie. Zorg er daarom voor dat je bedrijfsinformatie op precies dezelfde manier wordt weergegeven op bijvoorbeeld Google Bedrijfsprofiel, Bing Places, Yelp en Tripadvisor.

Stap 7. Verzamel lokale backlinks

Linkbuilding blijft een belangrijke SEO-tactiek. En het opbouwen van lokale links kan de SEO van je bedrijf een boost geven. Het geeft namelijk signalen af aan zoekmachines dat andere lokale sites je website als autoritair en betrouwbaar beschouwen.

Hier zijn enkele manieren om lokale backlinks te verzamelen:

 1. Lokale bedrijvengidsen: meld je aan bij lokale bedrijvengidsen en voeg je website toe. In deze bedrijvengidsen kun je vaak een link naar je website toevoegen. Voorbeelden zijn Yelp, Google My Business en de Gouden Gids.
 2. Gastbloggen: veel websites accepteren gastblogs met links naar je website en vermeldingen van je merk.
 3. Lokale evenementen sponsoren: overweeg deel te nemen aan lokale evenementen of lokale initiatieven te sponsoren. Organisatoren kunnen je bedrijf vermelden op hun websites.
 4. Samenwerken met lokale bedrijven: zoek naar mogelijkheden om samen te werken met andere lokale bedrijven. Dit kan leiden tot vermeldingen en backlinks op hun websites.

Bonustip 1: Optimaliseer titeltags en metabeschrijvingen

Hoewel titeltags en metabeschrijvingen geen directe invloed hebben op een betere vindbaarheid in zoekmachines, kunnen ze wel bijdragen aan het verhogen van het klikpercentage naar je website. Dit komt doordat ze de eerste indruk van je pagina vormen in zoekresultaten.

Titeltags zijn de HTML-elementen die de titel van een pagina weergeven. Het is aanbevolen om je titeltags rond de 60 tekens te houden en ervoor te zorgen dat ze een maximale breedte hebben van 600 pixels. Hierin kun je je zoekwoord en eventueel je locatie verwerken, afhankelijk van de specifieke pagina.

Voorbeeld titeltag in Google

Metabeschrijvingen zijn de HTML-elementen die onder de titel van een pagina verschijnen in zoekresultaten. Ze bieden gebruikers een voorproefje van de inhoud van de pagina voordat ze erop klikken.

Voorbeeld metabeschrijving in Google

Het is van belang om te weten dat een goede metabeschrijving een lengte heeft tussen de 430 en 920 pixels, wat overeenkomt met ongeveer 71 tot 153 tekens. Het is raadzaam om hierin je zoekwoord op te nemen, samen met een beknopte beschrijving van de pagina-inhoud. Hiermee kun je potentiële bezoekers aantrekken en hen aansporen om door te klikken naar je website.

Bonustip 2. Gebruik Local Business Schema Markup

Local Business Schema Markup kan een waardevolle aanvulling zijn voor je online aanwezigheid, hoewel het geen directe impact heeft op je vindbaarheid in zoekmachines. Wat het wel doet, is zoekmachines voorzien van essentiële informatie over je bedrijf, zoals je adres, openingstijden en contactgegevens. Hierdoor vergroot je de kans om te verschijnen in lokale zoekresultaten, wat vooral interessant is voor bedrijven zoals restaurants, kapperszaken, bloemenwinkels en hoveniers.

Kortom, met de juiste data verbeter je de gebruikerservaring en trek je meer lokale klanten aan. Dit concurrentievoordeel kan het verschil maken tussen wel of niet opvallen in je regio.

Local Business Schema Markup voorbeeld

Vink alle vakjes aan op je lokale SEO-checklist

Met deze handige checklist voor lokale SEO ben je klaar om je online aanwezigheid op lokaal niveau te optimaliseren. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en pas je strategie aan om je bedrijf lokaal op te laten vallen.

Lokale SEO is een van de beste manieren om potentiële klanten in je omgeving te bereiken. Begin vandaag nog met het implementeren van deze stappen en zet je bedrijf op de kaart.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.