Customer experience

De 10 beste artikelen over CX & UX in 2023

0

Hoe kun je met beïnvloedingsprincipes of de kracht van UX en UI zorgen voor loyale klanten, meer conversies en daarmee meer omzet? Wat kun je leren van de customer experience-cases van onder andere bol. en Efteling? En hoe houd je bij je website-design rekening met toegankelijkheidswetgeving of duurzaamheid? Doe je voordeel met de voorbeelden en tips uit de top 10 beste Frankwatching-artikelen over customer experience (CX) en user experience (UX) van 2023. 

10. Met deze 7 beïnvloedingsprincipes haal je meer uit je productpagina’s

Om de hoeveelheid conversies op je website te verhogen, is het slim om veel te testen. Vooral op je productpagina’s kun je veel winst behalen, omdat een gebruiker daar al dicht bij een conversie is. Lydia Groeneveld bespreekt in haar artikel aan de hand van een website met restaurant-deals welke beïnvloedingsprincipes je kunt toepassen om afhakers te voorkomen.

Voorbeeld 1, beïnvloedingstechniek babysteps.

9. Van digitizing naar digitalization: leer van RaboBank, PostNL, bol. & Efteling

Hoe tillen organisaties als Rabobank, PostNL, bol. en Efteling hun customer service én experience naar een hoger niveau met behulp van chatbots, messaging en voice? Ze deelden hun aanpak en learnings tijdens Conversational Conference. Hoe gaat chatbot Pennenveer van de Efteling bijvoorbeeld om met mensen die vragen of ze mogen trouwen met Doornroosje of uit eten kunnen met de Boze Wolf en daarmee datavervuiling veroorzaken? Romy van Dongen zet de interessantste inzichten in dit artikel op een rij.

Publiek bij conversational conference bron michiel ton fotografie

Bron: Michiel Ton Fotografie

8. Verhoog je omzet met de kracht van UX & UI

De user experience en user interface (UI) zijn twee bepalende designtools voor de kwaliteit van je website, app, product of dienst. Ze leiden tot een verbeterde gebruikerservaring en daarmee tot meer conversies en loyale klanten. Sarah van Veen vertelt je meer over het belang van UX en UI en deelt optimalisatietips om met deze tools je omzet te verhogen.

Een design voor een landingspagina gepresenteerd op een I-pad

7. Tijd voor een consistente customer experience op álle kanalen

In veel winkels word je begroet en vraagt een medewerker waar je naar op zoek bent en of die je kan helpen. Alles om de customer experience (CX) zo goed mogelijk te maken. Maar online worden zulke vragen nog maar weinig gesteld. Waarom krijgt de traditionele offline CX zoveel meer aandacht dan de digitale? Lynn Jonker gaat in haar artikel in op dat verschil en deelt hoe bedrijven kunnen werken aan een betere Total Experience via al je kanalen.

Vrouw met bos ballonnen ter illustratie van krachten bundelen voor goede customer experience

6. Duurzame website? 8 inspirerende designtips

Het is niet zo’n leuke boodschap, maar wel een om bij stil te staan: digitale kanalen zoals een website of app hebben een aandeel in de uitstoot van broeikasgassen. Je kunt als bedrijf nog zo duurzaam bezig zijn, maar als je website dat niet is, laat je steken vallen. Wil je daar verandering in brengen? Roel Jansen deelt 8 tips die een UX-designer bij het ontwerpen kan toepassen om een duurzamere website te creëren.

Duurzaam webdesign.

5. Zo maak je je webshop toegankelijk voor iedereen [handige checklist]

Op 28 juni 2025 gaat de European Accessibility Act (EAA) gelden. Onder andere voor webshops. Deze toegankelijkheidswet moet ervoor zorgen dat mensen met een beperking producten en diensten net zo makkelijk kunnen gebruiken als mensen zonder beperking.

Wat betekenen de nieuwe richtlijnen voor jouw webshop en waar moet je op letten om aan de EEA-wetgeving te voldoen? Niels van der Leeuw en Yuran van den Bosch helpen je met deze handige checklist op weg, zodat je op tijd aan de slag kunt.

Gekleurde HTML-code ter illustratie van coderen voor toegankelijkheid van je webshop

4. Sticky element op je website: onze lessen na 33 experimenten

Sticky notes? Nee, sticky elements! Dat zijn vaste elementen op je website die altijd zichtbaar zijn. Onafhankelijk van de positie op de pagina. Het voordeel is dat het makkelijk in gebruik is. Een vaste button levert daardoor bijvoorbeeld meer kliks of interacties op. Het nadeel: er is minder ruimte voor andere elementen. Maar werkt zo’n sticky element altijd? Florien Cramwinckel en Thomas Daamen delen de uitkomsten van 33 experimenten in dit artikel.

Kauwgom ter illustratie van eensticky element

3. De immense impact van AI op design

Heel 2023 stond in het teken van artificial intelligence. En dat heeft logischerwijs ook een grote impact op design. Zie je door de bomen het bos niet meer? Van kansen tot beperkingen, Sjef Kerkhofs helpt je in zijn artikel op weg met wat je op het vlak van design al wel en níet met AI kan.

impact van artificial intelligence AI op design

2. In 7 stappen een landingspagina die converteert

Om een goede landingspagina te schrijven, is het belangrijk dat je weet in welke fase van de customer journey een bezoeker zich bevindt. En welke vragen en bezwaren diegene heeft. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met elk type lezer. Onder te verdelen in de personages uit Sex and the City. 😄

Hoe ga je met dat in je achterhoofd aan de slag met een landingspagina die converteert? Rosalie Albergati deelt in haar artikel 7 concrete stappen.

Schermafbeelding-2016-03-04-om-10.39.50

1. De beste start voor je nieuwe website: de Discovery-fase

Eens in de zoveel tijd ben je toe aan een nieuwe website. Een uitdagend en spannend proces, wat volgens Matthijs Roumen en Jan-Maarten Schot begint bij de Discovery-fase. In deze fase verken je het probleem (waar je website nu knelt), om daarmee inzicht te krijgen in de breedte van de uitdaging. In dit artikel krijg je handvatten om tot een goed startpunt te komen, voordat je aan de slag gaat met een briefing of strategie. Die volgende stappen beschrijft Matthijs in deel 2 en deel 3 van dit drieluik.

CleanShot 2023-07-19 at 14.16.09@2x

Dit waren de 10 beste artikelen over customer experience en user experience in 2023. Wil je bijlezen over andere topics? Bekijk dan de top 10 artikelen over social media, content & taal en communicatie.