How to

In 7 stappen een landingspagina die converteert

0

Een goede landingspagina is scanbaar, leest lekker weg én is conversiegericht. Maar, hoe maak je die landingspagina nou? Ik help je op weg met 7 concrete stappen.

Een goed begin is het halve werk

Waar moet je op letten bij het schrijven van een goede landingspagina? Daarvoor is het belangrijk om te weten welke vragen de klant heeft en welke bezwaren er zijn om jouw product niet te kopen. Waarom? Door alle vragen te beantwoorden en bezwaren te ontkrachten, is het een logische keuze om door te gaan naar de volgende stap.

Voor ik begin met het schrijven is het goed om te beseffen in welke fase van de customer journey de bezoeker op deze pagina terecht komt. Je kunt je voorstellen dat in de beginfase van de customer journey je naar hele andere informatie op zoek bent dan als je al richting de koopfase gaat.

Niet denken in producttermen, maar in oplossingen

Je denkt al snel in de vaktermen van jouw organisatie waarbij je (te) productgericht bent. Terwijl de bezoeker juist kijkt naar de uitkomsten van een product of dienst. Daarom maak ik voor ik begin met het schrijven van een landingspagina, eerst een opsomming van de toepassing van het product, het voordeel voor de klant en mogelijke bezwaren.

Als voorbeeld een landingspagina over rolluiken op zonne-energie:

ToepassingVoordeelBezwaar
IsolerenBesparenZelf monteren
VerduisterenBetere nachtrustZonne-energie in de winter
ZonweringKoeler huisTe duur
InbraakwerendVeilig gevoelOpgesloten gevoel
PrivacyNiet naar binnen kijkenLelijk
Veilig Ook te bedienen bij een noodgeval / als de stroom is uitgevallen
Eenvoudig te monteren Je hoeft niet naar binnen te boren / geen kennis van elektra nodig

Dit geheugensteuntje houd ik er bij elke pagina die ik over dit product schrijf bij.

Voor wie schrijf je?

Wist je dat er verschillende type lezers zijn? Onder te verdelen in de personages van televisieserie Sex and the city. Het is belangrijk dat jouw landingspagina voor alle vier de personen fijn te lezen is. Daarvoor houd ik altijd de volgende richtlijnen aan:

 • Alleen met de tussenkoppen moet de pagina al voldoende informatie geven
 • De tekst moet goed scanbaar zijn: 3 tot 5 regels per alinea
 • Gedetailleerde informatie onderaan (voor de methodische lezer), eventueel in bulletpoints
 • En logisch, maar vaak vergeten: de belangrijkste informatie bovenaan

En dan beginnen we echt!

Punt 1. De 2 seconden-regel

Het eerste wat de bezoeker ziet is de header. Hierbij moet het in 2 seconden duidelijk zijn waar de pagina over gaat. Zo weet de bezoeker dat hij goed zit en wat hij kan verwachten. Pluspunten als je hierin ook al een inleiding kwijt kan zodat de bezoeker niet hoeft te scrollen om te weten wat hij kan verwachten. Daarbij spelen de volgende punten een belangrijke rol:

 • En duidelijke titel (vaak bepaald vanuit SEO)
 • De intro moet triggeren (korting, voordelen, USP’s, powerwoorden)
 • Een sterke call to action
 • De afbeelding moet niet afleiden, maar wel relevant zijn

Punt 2. De belangrijkste informatie bovenaan

Verwacht niet dat elke bezoeker elke letter van jouw landingspagina leest. Sterker nog, het grootste gedeelte doet dit niet (waarom moeten we ook alweer een goede landingspagina schrijven?!). Daarom is het belangrijk dat wat jij écht wil vertellen, bovenaan staat.

In het geval van mijn pagina over rolluiken: de voordelen. In de titel laat ik het 2e belangrijkste zoekwoord zien. Een synoniem van rolluiken op zonne-energie: solar rolluiken.

Voorbeeld solar rolluiken

De leesbaarheid van de pagina zit ‘m niet alleen in de opbouw met koppen, maar in elke zin. Om zo simpel mogelijk te schrijven, stel ik mijzelf bij elke zin enkele vragen. Kan het weg? Kan het korter? Kan het krachtiger? Daardoor zorg ik dat elke zin bijdraagt aan een sterke pagina, simpel en kort is geschreven en krachtig is verwoord. Op een mobiele landingspagina is dit nog belangrijker!

Punt 3. Wat heb ik er als klant aan?

Leuk dat jouw telefoon 128 GB heeft, maar wat heb je er aan? Apple begrijpt dit goed en was er al vroeg bij als het gaat om productspecificaties omzetten in voordelen voor de klant.

Wat betreft mijn rolluiken pagina houd ik het volgende per alinea aan:

 • Het voordeel al in de titel benoemen (want scanbaarheid)
 • Het probleem benoemen
 • De wens benoemen
 • De oplossing toelichten met het voordeel
 • Eventueel ondersteunen met bewijs
 • Afsluiten met een duidelijke call-to-action

Tip: stel een vraag boven de call-to-action. Als de lezer deze vraag eenvoudig met ‘ja’ kan beantwoorden, is de kans groter dat hij ook verder gaat in de volgende stap!

Voorbeeld solar rolluiken

Punt 4. Bezwaren omzetten in redenen om wel te kopen

Veel organisaties gaan de bezwaren uit de weg. Want waarom zou je slapende honden wakker maken? Maar door de bezwaren te benoemen en vervolgens juist weg te nemen, maak je de weg vrij om de aankoop niet langer uit te stellen. Laat deze kans dus niet liggen!

Door het bezwaar te benoemen kun je op de landingspagina deze al ontkrachten of een alternatief aanbieden. Is de lezer overtuigd? Dan staat er niks meer in de weg om een aankoop te doen.

Uiteraard ook een voorbeeld van de landingspagina:

Voorbeeld solar rolluiken

Punt 5. Houd het simpel

Een grote valkuil is té veel willen vertellen. Natuurlijk wil je alle belangrijke informatie kwijt, maar houd het leesbaar. Niet alleen met korte krachtige zinnen, maar ook visueel. Doorbreek de tekst eens door een grote call to action of blok met USP’s. Design maakt aantrekkelijk en is belangrijk voor de scanbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.

Punt 6. Maar niet té simpel

Natuurlijk willen we de pagina overzichtelijk en leesbaar houden. Houd er wel rekening mee dat de lezer die alles tot in detail uitzoekt, ook moet kunnen vinden wat hij zoekt. Geef daarom de productspecificaties, certificaten of andere gedetailleerde informatie ook een plekje (maar niet bovenaan de pagina).

Punt 7. Last but not least: wat is de volgende stap?

En misschien wel het belangrijkste. Wat is de volgende stap van de lezer? Een landingspagina is niet alleen om informatie te geven, maar ook om de lezer verder op weg te helpen en uiteindelijk dat contactmoment in te plannen, een brochure te downloaden of een product te bestellen. Zorg dus ook dat je hier naartoe verwijst! Geloof me, dit gebeurt vaak niet. Zonde, want de lezer is klaar voor de volgende stap, maar je vergeet aan te geven wat dit is.

Wat voor jou logisch is, hoeft voor een ander niet logisch te zijn

Eigenlijk gaat het – net zoals alles in de marketingwereld – maar om één ding: de klant centraal stellen. Ga dus ook niet uit van jouw eigen kennis en invalshoek, maar bekijk het vanuit het perspectief van de klant. Uiteindelijk is het simpel: hoe makkelijker en beter jij de klant helpt, hoe beter jouw landingspagina converteert. Maar vergeet niet: een landingspagina simpel houden, is moeilijker dan je denkt ;-).