Customer experience

De immense impact van AI op design

0

Zie jij door de bomen het bos niet meer? Je bent niet de enige. De afgelopen 3 maanden gaat het nauwelijks nog ergens anders over dan over Artificial Intelligence (AI). Dat AI onze industrie (marketingcommunicatie) enorm gaat veranderen is een understatement, maar door de vele publicaties en de razendsnelle artikelen wordt het met de dag lastiger om onderscheid te maken tussen de toekomst en de praktische toepasbaarheid vandaag de dag. Onze contentreeks over AI is bedoeld om je daarbij te helpen.

We bespreken de functionele toepassing van AI. Niet volgend jaar, maar vandaag en morgen. Daarbij focussen we ons op 4 deelgebieden die in onze industrie cruciaal zijn. Copy, Design, Advertising en Development. Het eerste artikel in de reeks ging over de impact van AI op copy. Vandaag gaan we het hebben over design.

Wat valt er allemaal onder design?

Eerst maar eens de scope bepalen. Design is een breed woord. In dit artikel beperken we ons tot designs die bedoeld zijn om je digitale ecosysteem te versterken. Denk daarbij aan:

  • Visuals/beelden voor op je website, in je socialmedia-posts, digitale nieuwsbrieven, apps, digitale advertising campagnes etc.
  • Designs van je website(s) en app(s), waaronder UX-design.
  • Schetsen en wireframes
  • Storyboards voor digitale video’s
  • Illustraties voor digitaal gebruik

Design gaat uiteraard nog veel verder. Interactief design, 3D-modellen, videogeneratoren, editing. Dat behandelen we in dit artikel echter niet.

Welke AI-tools zijn er allemaal voor design beschikbaar?

Waar er op het vlak van copy al tientallen AI-tools beschikbaar zijn, bijvoorbeeld ChatGPT en Copy.ai, is het aantal tools voor designtoepassingen nog iets beperkter. Maar, toch is er al veel meer beschikbaar dan je misschien had gedacht. De op dit moment meest besproken (toegankelijke) tools zijn:

Midjourney

Op dit moment veruit de meest toegepaste AI-toepassing in design. Met Midjourney kun je, door de juiste ‘prompts’ (opdrachten/zoektermen) in te voeren afbeeldingen genereren die volledig op AI gebaseerd zijn. De functionaliteit gaat al vrij ver, zo kun je bijvoorbeeld beelden genereren in de stijl van diverse bekende cameratypes en perspectieven.

Adobe Firefly

Vrijwel elke designer is bekend met, en gebruikt, Adobeproducten zoals Photoshop. Het lag dus voor de hand dat Adobe ook op AI zou duiken. Recentelijk lanceerde Adobe haar nieuwe feature Firefly, waarmee AI-technologie kan worden toegepast in het designprogramma.

Sketch2Code

Creatieven en designers vinden het heerlijk om te schetsen. Bijvoorbeeld in het geval van UX-design. Microsoft heeft een op AI gebaseerde tool gelanceerd genaamd Sketch2Code, waarmee je schetsen automatisch kunt omzetten naar code. Het maken van wireframes en prototypes om te testen wordt daarmee ineens een stuk eenvoudiger.

Stable Diffusion

Ook deze tool richt zich, net als Midjourney, op het omzetten van tekstuele opdrachten naar beeld. Sinds 2022 werkt Stable Diffusion samen met die andere AI gigant, Open AI (van ChatGPT). Sommigen zeggen dat Stable Diffusion zelfs beter is dan Midjourney.

Toepasbaarheid vandaag de dag

De mogelijke toepassingen van AI in design zijn vrijwel onuitputtelijk. Maar daar zijn we nog niet. Ook vandaag de dag kun je AI-tools al inzetten om je leven eenvoudiger te maken of de kwaliteit van je werk te vergroten.

Automatiseren en optimaliseren van repetitieve taken

AI kan worden gebruikt om repetitieve taken en processen in het designproces te automatiseren. Bijvoorbeeld het genereren van varianten van een ontwerp, het schalen van afbeeldingen of het aanpassen van kleurenschema’s. Dit helpt designers om efficiënter te werken en meer tijd te besteden aan het creatieve aspect van design. Het afwerken en opleveren van visueel materiaal wordt vaak onderschat. De gekozen afwerken op alle creatives toepassen, onscherpe foto’s toch scherp maken: dit kost veel tijd en moeite, maar wordt nu geautomatiseerd.

Inspiratie bij creatieve ‘blokkade’

Creatieve processen, zoals het ambacht design, zijn geen exacte wetenschap. Waar een schrijver een ‘writers block’ kan hebben, kunnen designers een creatieve blokkade hebben waarin de inspiratie ontbreekt. AI-technologie kan dan een geweldige uitkomst zijn om je inspiratie te bieden waarmee je vervolgens weer aan de slag kunt. Tevens kan AI je ook inspiratie bieden aan het begin van het creatieve proces, om richting te bepalen.

Alternatief voor shoots

Shoots, of dat nou om video of fotografie gaat, kosten vaak veel tijd en geld. Niet elke organisatie heeft daar het budget voor. Zeker als je in meerdere landen actief bent en daar lokale content wil inzetten, kan het een uitdaging zijn. Het gebruik van AI-technologie kan dan een oplossing zijn, om toch visueel materiaal te kunnen produceren maar dan zonder de hoge kostenpost of de complexiteit van fysieke shoots.

Alternatief voor stockbeeld

Stockbeeld wordt enorm veel gebruikt. De kwaliteit van stockbeeld is ook zeker beter geworden de afgelopen jaren. Maar, je vindt niet altijd het beeld dat je zoekt. In dat soort gevallen kun je met AI-technologie een beeld genereren dat perfect aan je behoefte voldoet.

Pre-testen van creatief materiaal

Wellicht niet de eerste toepassing waar je aan denkt, maar toch heel belangrijk. Creatieve processen zijn per definitie subjectief en onderhevig aan smaak. Het is daarom verstandig om je creatieve uitwerkingen altijd te testen met een pre-test om te kijken hoe je beoogde publiek erop reageert. Maar, pre-tests kunnen erg kostbaar zijn. Momenteel komen er steeds meer tools op de markt waarmee je pre-testing, bijvoorbeeld middels heatmaps, kunt laten automatiseren met AI.

Voorbeeld: bedrijf in agrarische sector

Een voorbeeld van een bedrijf dat zich richt op (met name) ondernemers in de agrarische sector. Ze zijn actief over de hele wereld en willen hun campagnes lokaliseren per land, zodat de doelgroepen zich er veel beter mee kunnen identificeren.

Bovendien verschillen de gewassen waar dit bedrijf zich op richt per land. Aangezien het financieel en logistiek vrijwel niet haalbaar is om in alle landen beeldmateriaal te schieten en stockbeeld met de juiste combinatie van personen (vanuit diverse culturen) en gewassen erg lastig te vinden is, zijn we gaan testen met AI om beeld te genereren. Deze test is uitgevoerd met Midjourney.

Allereerst hebben we gekeken of je beeld kunt genereren van velden/gewassen en close-ups van gewassen. Dat lijkt, zeker in geval van de close-ups, prima mogelijk. Echter, dergelijk beeld kun je ook prima vinden in een stock database, dus de toegevoegde waarde is beperkt. Wanneer je een veld met daarin machines wil genereren, komen er soms nog beelden uit die niet helemaal kloppend zijn.

Vervolgens hebben we gekeken of het mogelijk is om landgeboden gewassen te koppelen aan personen (agrariërs) binnen bepaalde landen/culturen. Dat blijkt an sich prima mogelijk, zeker wanneer het gaat om close-ups van handen en gewassen.

De personen komen er vaak nog erg stereotype uit te zien. Ook zitten er soms nog fouten in de afbeeldingen, zoals het voorbeeld van de Amerikaanse agrariër met een sterk opgezwollen hand.

Waar het echt interessant begon te worden, was wanneer we varianten gingen testen die toepasbaar zouden zijn in meerdere landen. Bijvoorbeeld: dezelfde persoon, maar dan te midden van verschillende gewassen. Of, hetzelfde gewas, maar dan in andere landen (culturen). Dit geeft resultaten die met stock niet snel te vinden waren.

man tussen gewassen gegenereerd door Midjourney

afbeeldingen handen door graan gegenereerd door Midjourney AI

Beperkingen vandaag de dag

AI kan dus vandaag de dag al veel betekenen voor je organisatie. Maar, gelijktijdig zijn er ook echt nog wel een aantal beperkingen en reserveringen, zoals onder andere te zien is in de afbeeldingen uit onze test. Zoals in het vorige artikel in deze reeks al benoemd is, zijn er nog twijfels over privacy, security en de legaliteit van AI-technologie. Maar, naast dat, zijn er ook nog functionele uitdagingen.

Discriminatie & stereotypes

Je ziet het al aan de afbeeldingen in de zojuist getoonde test. Wanneer je zoekt op specifieke landen, kunnen de personen op de afbeelding erg stereotype worden weergegeven. Iets om rekening mee te houden dus. Dergelijke afbeeldingen kunnen al snel omslaan richting discriminerende uitingen wanneer je er niet zorgvuldig mee omgaat. De stereotype personen zijn lang niet altijd een goede afspiegeling van een land of cultuur.

De kwaliteit wisselt

Wat ook heel duidelijk is te zien, is dat de kwaliteit op dit moment nog erg wisselt. Dit is uiteraard slechts een kwestie van tijd, maar het beperkt de toepasbaarheid vandaag de dag nog een klein beetje. Opgezwollen handen, niet kloppende achtergronden: ze komen nog vrij veel voor. Ook het werken met de zogenaamde prompts (opdrachten) is nog een uitdaging. Soms heb je binnen 5 minuten een geweldige afbeelding gegenereerd, soms duurt het 2 uur om tot iets te komen.

Hoe zit het met copyright?

Er is nog veel onduidelijkheid over de rechten van het beeldmateriaal dat wordt gegenereerd met AI. Bij wie ligt het copyright? Midjourney zegt in hun voorwaarden bijvoorbeeld dat het gegenereerde beeld eigendom blijft van Midjourney. En er zijn ook landen waar het niet mogelijk is om een copyright aan te vragen op beelden die niet door mensen gemaakt zijn. Dat kan dus nog een interessante discussie worden.

Creativiteit

Je prompts zijn, samen met jouw smaak, leidend bij het genereren van beeld met AI. Zoals bij stockbeelden, worden AI-designs al snel repetitief en voorspelbaar. Beelden gaan al snel op elkaar lijken. Schat het gevraagde creativiteitsniveau dus goed in. Gaat het om een veelvoud aan kleine variaties, dan kun je AI zeker toepassen. Wil je echt een vernieuwend creatief concept neerzetten, zet AI dan (vooralsnog) voornamelijk ondersteunend in en maak het niet leidend.

Perfect beeld genereren: een kwestie van tijd

Net als voor de inzet van AI bij copy, geldt dus ook voor design dat er zeker al toepasbaarheid is. Het kan een aantal werkzaamheden reeds vereenvoudigen of versnellen. Het lijkt een kwestie van tijd voor deze enorm snel ontwikkelende en zelflerende technologie perfect in staat gaat zijn om beeld te genereren.

Het ambacht van designers krijgt er dus zeker een dimensie bij in de vorm van de omgang met AI. Designers worden in zekere zin meer de ‘opdrachtgever’ in het contentproces, waarbij ze opdrachten aan AI geven en de kwaliteit bewaken, in plaats van de daadwerkelijke ‘creator/uitvoerder’ van beelden.