Loopbaan

Waarom recruitment bovenaan de boardroom-agenda moet staan

0

Als de afdeling finance alleen wordt uitgevoerd door finance, de afdeling sales alleen door sales, de afdeling ICT alleen door ICT, en de afdeling recruitment alleen door recruitment… Dan zou je zo maar eens een heel groot probleem kunnen hebben op korte termijn. Dit artikel geeft inzicht waarom en hoe recruitment op de agenda van de boardroom moet staan.


Bekende patronen

Directeuren, bestuurders en leiders van Nederland: jullie zijn te gek! Samen houden jullie mkb-bedrijven, multinationals, ngo’s, overheden en nog veel meer type organisaties in stand. En iedereen die ooit directeur of bestuur is geweest, weet dat niets “zo maar” gaat.

Zo sturen ervaren leiders op bekende patronen uit ervaring en dat is logisch. Als je al eens door een economische crisis of twee heen bent gevaren, dan ken je het klappen van de zweep wel. Je weet hoe je naar kosten moet kijken, je weet hoe je naar business en operations moet kijken, want je hebt alles al een keer meegemaakt. En de regie? Die voer je voortaan intuïtief op ervaring. Dat is wat jou serieus een goede leider maakt.

Totdat het speelveld ineens is veranderd en jij één belangrijk aspect hebt gemist. Op dat punt staan we nu. (Sidenote: ik ben zeker geen econoom.) De economie kent een golfbeweging van een aantal goede en een aantal mindere jaren. De gouden regel: zit je in een groeiende economie? Dan komen we mensen tekort. Zitten we in een dalende economie? Dan is er voldoende aanbod van arbeidscapaciteit.

Bord met 'sorry we're closed' erop.

Foto door Tim Mossholder via Pexels

Hier zit mijn grootste zorg, op dit patroon sturen we op dit moment. Ja we hebben nog veel vacatures open staan. De energieprijzen zijn extreem hoog, de inflatie stijgt, de supermarkten worden onbetaalbaar. Er komt een recessie aan! Ontslagen in de globale techsector: Meta, Amazon, Cisco, Twitter, Uber, Spotify, Microsoft en Google. Er komt een recessie aan en de capaciteit van arbeid is er weer voldoende.

Hier zit de denkfout. Mensen die op de arbeidsmarkt komen, verdwijnen als sneeuw voor de zon. Per 100 werkzoekenden hebben we nog steeds 121 vacatures open staan. En Nederland vergrijst in een razend tempo.

We kunnen heel even adem halen, voordat het probleem in rap tempo groter wordt.

Dat is het verhaal.

Draait dit alleen het aantal vacatures? Nee, niet alleen het aantal openstaande vacatures is je zorg.  We hebben nog wat andere uitdagingen naast het bekende openstaande saldo aan vacatures.

Daling mbo

Het aantal mbo-studenten daalt met zo’n 40.000 de komende jaren (op een totaal populatie van 500.000 studenten). Dat worden er minder. Waar gaan de meeste boomers verdwijnen de komende jaren? Techniek, onderwijs, zorg en bouw. Uitstroom vergroot, de instroom verkleint.

Woningentekort

Dit probleem kent ook iedereen. Zet maar meteen een grote rode streep door je plan “dan halen we ze wel uit een ander land”. Als je één of twee verpleegkundigen zoekt, dan red je het wel met huisvesting. Maar als je instroomstrategie gebaseerd is op internationale werving, dan heb je alleen met de juiste huisvesting serieus de goede sleutels in handen.

Dit is wel een serieuze suggestie om te onderzoeken, aangezien de arbeidsmarkt in bijvoorbeeld Zuid-Europa lang niet zo krap is als hier.

Generatie Z & parttime werken

Den Haag: Nederland is kampioen parttime werken, laat iedereen meer uren werken en betaal ze daarvoor.

Generatie Z: uh nee, zeker niet fulltime. Einde gesprek.

Het ideale aantal werkbare uren in de week voor een Z’er ligt tussen de 20 en de 30.

Generatie Z.

Foto door Ron Lach via Pexels

Het voortbestaan van je organisatie

Ik spreek wekelijks veel ondernemers, leiders en bestuurders. Het gesprek gaat altijd over de arbeidsmarkt en de bijbehorende problematiek. Vraag twee of drie keer door op de problemen die er zijn met betrekking tot personeel. En je komt echt akelig snel bij het bestaansrecht van een organisatie. Wat als er geen mbo-techneuten meer zijn? Wat als er niemand meer is om pa en ma te verzorgen aan bed? Dát zijn de gesprekken die je nu moet voeren.

Er is wel een oplossing voor het probleem. Dat is vrij radicaal anders kunnen kijken en acteren op de arbeidsmarkt. Kijken naar de totale capaciteit van arbeid en stoppen met denken in je standaard-vacatures. Je werk moet echt drastisch anders georganiseerd worden. Lees dit artikel of DM me!
En hier is het bijbehorende overzicht weer.

Vormen van arbeid.

Mooie voorbeelden van bedrijven die wel al anders kijken naar arbeid

Gelukkig zijn er altijd early adopters die gewoon beginnen. Ik heb een paar mooie voorbeelden voor je verzameld.

  • Werken in de ouderenzorg tijdens schooltijden? Bij onder andere Het Spectrum kan dat. Hoe logisch en prettig als je de kids naar school wil brengen en op wil halen?!
  • Bedrijven die “gigs” (klussen op zzp-basis voor enkele uren) inzetten om diensten in te vullen? Esso, Getir, Landal, Coolblue, Bastion, Flink, Coroos, New York Pizza, UPS, Novotel en vele anderen doen dit al.
  • Als parttime pensionado aan de slag? Bedrijven als Roompot, T-zorg, Vacanceselect, Rent-a-tent en velen meer hebben haar deuren al geopend voor jullie.
  • Traineeship alleen voor hbo/wo?! VDL Nederland haalde terecht het hbo/wo-predicaat van het traineeship af. Ze maakten een geweldige tech-traineecampagne met Ontdekjouwding.nl en waren hier ook nog eens bijzonder succesvol mee.

Screenshot van website Ontdekjouwding.nl

  • Mensen binnenhalen zonder cv of sollicitatiegesprek? Kan prima met Open Hiring (powered by the Start Foundation). Organisaties als Jumbo, La Place en diversen anderen werken er structureel mee.
  • Meerdere bedrijven zijn niet “gewoon” een stagebedrijf, maar doen er alles voor om leerbedrijf van het jaar te worden. Dit zijn de bedrijven die begrijpen dat dit hun middenlange recruitmenttermijn-aanvalsplan is die werkt. Er altijd voor zorgen dat je veel stagiaires in huis hebt met een geweldige begeleiding betekent keuze uit personeel over 3-5 jaar hebben. Als je een hiring manager ooit hoort zeggen dat we nu geen tijd hebben om stagiaires te begeleiden, dan accepteren we ook meteen dat er over 3-5 jaar vacatures niet meer ingevuld zijn.

Laat die stoffige vacature los

Je kunt echt meer dan voldoende doen op naar de totaal capaciteit van arbeid te kijken. Je moet alleen die eeuwige stoffige “vastgeroeste” vacature eens los durven laten. Prima dat je een ervaren elektromonteur werft voor 40 uur per week met 5 jaar ervaring die morgen aan de slag kan. In een parallel universum zal er best wel eens iemand op kunnen solliciteren. Maar pak nu eens 1 of 2 andere werkvormen beet en ga daar ook mee aan de slag.

Concrete oproep

Dus als de afdeling finance alleen wordt uitgevoerd door finance. De afdeling sales alleen door sales. De afdeling ICT alleen door ICT. En de afdeling recruitment alleen door recruitment? Dan is recruitment het punt met de hoogste prioriteit in de boardroom.

Boardroom met directie.

Foto door Werner Pfennig via Pexels

Mijn oproep aan alle directeuren en leiders van Nederland: je hebt al een probleem om voldoende en gekwalificeerde mensen binnen te halen. Het probleem wordt groter en niet kleiner. Het probleem ‘recruitment’ is geen probleem meer van de afdeling ‘recruitment’. Het is een serieuze uitdaging van de gehele organisatie onder jullie leiding.

Het is de verantwoordelijkheid van de directie / het bestuur om dit probleem als organisatie te omarmen en op te lossen. Het voortbestaan van je organisatie zou er zo maar wel eens vanaf kunnen hangen.