Loopbaan

Interne marketing: een must om talent vast te houden

0

Volgens het UWV wisselden *1 op de 5 werknemers afgelopen jaar van baan. Dat is 20%! Reden genoeg om alles op alles te zetten om jouw talent binnen te houden. Hoe? Doe aan interne marketing. Het helpt je om op alle fronten een aantrekkelijke werkgever te blijven.

Wat is interne marketing?

Marketing maar dan voor jouw interne organisatie. Dat is misschien een beetje kort door de bocht maar wel waar het op neerkomt. Door jouw aanbod als werkgever te optimaliseren voor medewerkers, hou je ze tevreden en loyaal. Maar dan ben je er nog niet. Je moet het ze ook vertellen. Anders weten ze immers niet wat je allemaal te bieden hebt en weten ze misschien ook niet hoe tof dat is.

Interne marketing is dus niets anders dan marketing voor jouw interne medewerker. Want het mag dan cheesy zijn, het blijft wel waar: extern winnen is intern beginnen.

Interne marketing is marketing voor jouw interne medewerker.

De 4P’s toegepast op interne marketing

Marketing voor jouw interne organisatie klinkt natuurlijk nog vaag. Daarom gebruiken wij graag de welbekende 4P’s van McCarthy om je houvast te geven:

  1. Product
  2. Plaats
  3. Prijs
  4. Promotie

Deze kun je perfect toepassen in jouw aanbod voor medewerkers. En nee, dat gaat niet alleen over salaris, maar over het hele pakket.

1. Product: het werk

Het product dat je biedt, is het werk. De baan. Hetgeen dat medewerkers komen doen in ruil voor salaris en bijbehorende secundaire arbeidsvoorwaarden. Het is belangrijk om het werk aantrekkelijk te houden voor alle medewerkers. Te laten aansluiten bij hun behoeften. Want mensen die happy zijn met hun werk, blijven langer en dragen meer bij aan het voortbestaan van de organisatie.

Nou is dat natuurlijk nog niet zo eenvoudig, want ‘waar iemand behoefte aan heeft’ is persoonlijk. Waar de ene misschien blij wordt van heel systematisch werk dat rustig kan worden uitgevoerd, zonder al te veel afleiding (denk aan financiële werkzaamheden waar nauwkeurigheid essentieel is), krijgt de ander juist energie van werken met veel verschillende mensen en vrijheid (denk aan accountmanagers die verantwoordelijk zijn voor hun eigen regio). En deze behoeften kunnen na verloop van tijd natuurlijk ook veranderen. Bijvoorbeeld door veranderende thuissituaties of gebrek aan uitdaging op het moment dat je je baan ‘met je ogen dicht’ kunt doen.

Blijf dus in gesprek met medewerkers over hun wensen en pas het aanbod daarop aan. Net zoals je met je klanten in gesprek blijft over hun wensen en je product hierop aanpast. En lopen de wensen op een gegeven moment te ver uit elkaar? Dan is het tijd om afscheid te nemen en mensen te zoeken die wel blij worden van jouw aanbod.

2. Plaats: de werkplek

Plaats is logischerwijs de plaats waar je het werk aanbiedt, de werkplek dus. Dit kan bijvoorbeeld het kantoor zijn, de werkplaats of jouw winkel. Door niet alleen te zorgen voor een functionele en veilige werkomgeving maar ook voor een fijne plek waar mensen graag zijn, motiveer je mensen om er ook daadwerkelijk te zijn. Een fijne plek stimuleert contact onder collega’s, inspireert en draagt bij aan werkgeluk. Veel mensen zijn immers zo’n 40 uur per week op hun werkplek te vinden.

Schenk een goed bakkie koffie

Wat is een fijne werkplek? Een werkplek waar voldoende ruimte is voor collega’s om elkaar te ontmoeten, los van hun eigen werkplek. Denk aan een uitnodigende koffiecorner, met écht lekkere koffie. Een plek waar stilteruimtes zijn, want kantoortuinen mogen transparant zijn maar even rustig kunnen bellen zónder collega’s direct naast je, is soms ook heel fijn. Maar ook een plek waar je een raampje open kunt zetten en de zon naar binnen kunt laten schijnen.

Mensen die kletsen op kantoor.

Vergeet de thuiswerkplek niet

Met de werkplek op ‘de zaak’ zijn we er nog niet, want ‘plaats’ betekent voor veel kantoorbanen tegenwoordig ook ‘thuiswerken’. Thuiswerken zorgt voor veel mensen voor een betere werk-privé balans, die weer heel belangrijk is voor het (werk)geluk. Dus ook nadenken over een goede thuiswerkregeling past binnen deze P. Wil je hier als werkgever het verschil maken? Faciliteer dan niet alleen de mogelijkheid om thuis te werken, maar ook een verantwoorde werkplek. Denk: goed bureau en ergonomisch verantwoorde bureaustoel.

3. Prijs: het arbeidsvoorwaardenpakket

De prijs van jouw product is dit geval het arbeidsvoorwaardenpakket. Hetgeen jij biedt in ruil voor de arbeid van jouw mensen. Vanzelfsprekend moet dit goed zijn. Oftewel, minimaal een marktconform salaris, in sommige gevallen misschien zelfs meer. Je wil talent immers graag vasthouden. Lastig om te bepalen hoe hoog dit dan is? Gebruik dan de stelregels van Netflix:

  • Wat kan de medewerker ergens anders krijgen?
  • Wat zouden we betalen om iemand anders aan te trekken voor deze plek?
  • Wat zouden we betalen om iemand vast te houden als er een aanbod van een andere werkgever lag?

Persoonlijk budget? Doen!

Daarnaast kun je jouw aanbod aantrekkelijker maken met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Je kunt medewerkers dit pakket ook (deels) zelf laten samenstellen. Niet iedereen is immers geïnteresseerd in dezelfde dingen. Doe dit bijvoorbeeld met een persoonlijk budget. Dit budget kunnen medewerkers vrij inzetten voor bijvoorbeeld extra vrije dagen, een opleiding, een nieuwe fiets of extra pensioen.

4. Promotie: houd medewerkers betrokken

Zorg ervoor dat medewerkers weten welke koers er wordt gevaren. Interne communicatie is essentieel in het betrokken houden van medewerkers. Betrokken medewerkers voelen zich op hun beurt gewaardeerd en kunnen een betere bijdrage leveren aan de groei van de organisatie. Zet meerdere kanalen in om iedereen te bereiken en verpak je boodschap op verschillende manieren. Zo zorg je ervoor dat iedereen, op zijn manier, goed geïnformeerd blijft. Dus gebruik bijvoorbeeld een intranet, stuur een nieuwsbrief, organiseer medewerkerbijeenkomsten en/of maak een video.

Balans is de key naar succes

Net als bij ‘gewone marketing’ geldt ook voor interne marketing dat het volledige aanbod in balans moet zijn. Je kunt nog zo’n fijne werkplek en uitdagend werk bieden. Als mensen er niet goed voor worden betaald, blijft het aantrekkelijk om te switchen van baan. Andersom geldt natuurlijk ook. Met alleen een geweldig arbeidsvoorwaardenpakket koop je ook geen loyale medewerkers.

Kortom: ‘doe’ aan interne marketing en je zult zien dat de tevredenheid onder medewerkers stijgt en het daarmee vanzelf makkelijker wordt om nieuw talent aan te trekken om de groei van de organisatie bij te houden.

*Bron intro.