Content

Top 10 RSS voor beginners

0

[[image:rssdummies.jpg::right:1]]Al vanaf 2004 schrijf ik hier over hoe ik geloof in de kracht van RSS. En iedere keer realiseer ik me dat alleen al dat woord een heleboel mensen doet afhaken. Om die reden vandaag een lekker down to earth artikel over tien manieren waarop je RSS kunt gebruiken. Hoe kun je je als lezer abonneren op deze zogenaamde RSS-feeds, zodat je voortaan snel en gemakkelijk op de hoogte wordt gehouden van de updates op je favoriete websites en weblogs.

Informatie op maat en op tijd

Zo’n twee jaar geleden maakte ik kennis met RSS. Ik schreef in die tijd enthousiast over ‘The web’s Next Big Thing‘: “Informatie op maat, in een handig formaat en automatisch aangeleverd. Wat wil je nog meer, zou je zeggen. Mijn persoonlijke ervaringen na bijna een half jaar steeds intensiever gebruik. Ik kan in kortere tijd veel meer informatie tot me nemen (scannen van koppen en lezen gaat sneller),  ik heb een aantal abonnementen op e-mailnieuwsbrieven opgezegd (het gebruiksgemak ligt hoger) en het gebruik van mijn browser neemt af (ik blader nu veel meer via mijn feedreader)”.

Voor mij waren er vanaf het begin 10 belangrijke redenen om RSS te gebruiken. Het overgrote voordeel van RSS is zonder meer dat je met RSS niet meer elke dag je favoriete websites hoeft te bezoeken om te kijken of er updates zijn. Via readers in allerlei soorten en maten haal je met één klik de laatste headlines binnen en blijf je vanaf dat moment geabonneerd op je favoriete website of weblog. Abonneren is dus anoniem (je hoeft geen naam of e-mailadres door te geven) en veilig (je loopt – in tegenstelling tot e-mail – geen kans op spam of virussen).

Als het gaat om het gebruik van RSS in de alledaagse praktijk, dan vind ik het reuze interessant dat ieder zijn eigen favoriete vorm kan kiezen om RSS te gaan gebruiken. De een vind het handig om RSS via de e-mail binnen te krijgen, de ander gebruikt het in zijn persoonlijke startpagina op internet een weer een ander werkt met een speciale RSS-reader. Omdat het aantal toepassingen waarmee je RSS kunt lezen snel toeneemt, vandaag een overzicht van tien belangrijkste manieren waarop je RSS kunt gaan lezen.

1. RSS lezen via webbased RSS-readers

[[image:rss-bloglinies.jpg::center:1]]

De populairste manier om RSS-feeds te lezen is een webbased RSS-reader. Bloglines is wereldwijd de populairste RSS-reader, maar ook Newsgator is erg bekend. Dit zijn beide services die jouw RSS-feeds op een plek ergens op internet voor je verzamelen. Erg handig als je vanaf meerdere locaties en/of meerdere pc’s werkt: voor iedereen overal bereikbaar. In dit artikel vind je een vergelijking tussen Bloglines en Newsgator. Ook Google probeert met haar Google Reader op de behoefte in te spelen. Bij RSS Compendium vind je een erg uitgebreid overzicht van alle beschikbare Webbased RSS-readers.

2. RSS lezen via desktop RSS-readers

[[image:rss-feeddemon.jpg::center:1]]

Een andere manier om RSS-feeds te lezen is een desktop RSS-reader, een speciale tool die je moet downloaden en vervolgens op je pc installeert. Dit soort readers heb je in vele soorten en maten, betaald en gratis. Zulke readers zijn veelal slechts geschikt voor een speciek operating system: Windows , Mac, Linux/Unix. Slechts weinig destop RSS-readers zjin geschikt om Cross-Platform te werken. Ik werk zelf met een Windows pc en ben erg tevreden over Sharpreader (gratis reader, die jammer genoeg  niet meer wordt vernieuwd maar nog wel te steeds te downloaden is) en FeedDemon (een betaalde reader die als voordeel heeft dat je met de webbased reader Newsgator kunt synchroniseren). Ook FeedReader en RssReader zijn bekende en goede (gratis) readers voor Windows. NetNewsWire is een (betaalde) gebruiksvriendelijke en populaire reader voor Mac-gebruikers.

3. RSS lezen via de browser

[[image:rss-firefox.jpg::center:1]]

Een derde manier om RSS-feeds te lezen is gewoon via een browser. Firefox was Internet Explorer voor en kwam met zogenaamde live bookmarks: favoriete links die bestaan uit een overzicht van de laatste artikelen op je favoriete sites. Maar vanaf de volgende nieuwe versie van Internet Explorer vormt deze functionaliteit ook standaard onderdeel van deze browser. De beta-versie van Internet Explorer 7 met RSS is al beschikbaar. Veel mensen verwachten dat het feit dat RSS in Internet Explorer opgenomen zal worden, tot een echte doorbraak bij de massa zal leiden. Ook browser Opera en de Mac-browser Safari hebben RSS aan boord.

 

4. RSS lezen via e-mail-tool

[[image:rss-newsgator.jpg::center:1]]

Een andere manier om RSS-feeds te lezen is via e-mail. Dit betekent dat je in je e-mail programma een of meerdere extra mapjes krijgt waarin de RSS-feeds waarin je je geabonneerd hebt binnen komen. De meest bekende service hier is Newsgator, deze toepassing stuurt RSS-feeds naar Outlook (Express), Eudora Entourage en Apple Mail. Thunderbird is een e-mailprogramma waarin de RSS-reader is ingebouwd. Er zijn daarnaast ook services die RSS-feeds van websites omzetten in een e-mailbericht dat gewoon in je Inbox binnenkomt. Bekende oplossingen hiervoor zijn RssFwd, Rmail en FeedBlitz. Hier vind je een totaaloverzicht van RSS via e-mail.

 

5. RSS lezen via mobile RSS-reader

[[image:rss-mobile.jpg::center:1]]

Een volgende optie is om RSS-feeds te lezen via een RSS-reader die geschikt is voor mobiele apparaten. Ook hier heb je weer diverse varianten: je hebt readers die geschikt zijn voor mobiele telefoons (waaronder Google Mobile), readers voor de Blackberry (zoals Piconews), readers voor de Palm (zoals HandRSS) en readers voor de Pocket PC (zoals PocketRSS). Sommige van deze readers, bijvoorbeeld FeederReader voor de Pocket PC, kunnen zelfs goed overweg met podcasts. FreeNews is een reader die met (vrijwel) alle mobiele apparaten overweg kan.

 

6. RSS lezen via een notifier

[[image:rss-notifier.jpg::center:1]]

Een vorm die razendsnel opkomt is de RSS-notifier. Deze RSS-notifier wordt ook wel notify-icon of branded RSS-reader genoemd. Hij zit rechtsonderin het scherm in de system tray, dus naast het klokje. De RSS-notifier is een instrument dat geschikt is voor RSS-marketing en kan heel effectief ingezet worden voor het genereren van bezoek naar een website. Het bedrijf Oberon heeft zulke notifiers ontwikkeld voor onder meer Voetbal International (VI.nl Nieuwsbal), De Volkskrant (NieuwsKlikker), De Telegraaf (Koppensneller), het Algemeen Dagblad (Nieuwslezer), De Standaard (Nieuwsklikker) en Het Nieuwsblad (Nieuwslezer). Een andere aanbieder is InfoCaster, daar heeft men de readers ontwikkeld voor onder meer Nu.nl (Nieuwslezer), TMF (TMF Dashboard) en Nieuws.nl (Nieuwslezer).

 

7. RSS lezen via een persoonlijke startpagina

[[image:rss-google.jpg::center:1]]

Je kunt RSS eveneens gebruiken om je eigen startpagina samen te stellen. De grote drie zijn hier allemaal mee bezig: pionier is MyYahoo!, maar ook Microsoft (start.com) en Google (Google Ig) bieden deze service. Niet zo bekend, maar zeker ook de moeite waard zijn services als Netvibes, PageFlakes en Protopage. Een variant hierop biedt het Nederlandse portaal Feedo.nl en het Belgische News Manager. Verder kennen we het Nederlandse PaginaNieuws (van Startpagina), Bommie.com en – sinds kortOnlineRSS.nl (hun demo is de moeite waard).

8. RSS lezen via een feed op een website

[[image:rss-emerce.jpg::center:1]]

Een hiermee enigszins te vergelijken toepassing is dat de eigenaar van een website een als extra service een of meerdere RSS-feeds van andere websites via zijn site aanbiedt. Dat betekent dat er bijvoorbeeld in een van de kolommen een overzicht van headlines van een andere website te zien is. Hier op Frankwatching doen we dat bijvoorbeeld met de headlines van Emerce en Marketingfacts (zie rechterkolom). Deze sites doen dat op hun beurt weer met de RSS-feed van Frankwatching. Soms wordt er hierbij gebruik gemaakt van diensten als FeedOnSite.com, waarmee site-eigenaren een RSS-feed weer om kunnen zetten in normale html-code.

 

9. RSS lezen via instant messenger

[[image:rss-messenger.jpg::center:1]]

Een nog zeer jonge toepassing is RSS via instant messenger. Oberon ontwikkelde voor de Volkskrant de Nieuwskraker. “Soms wil je het laatste nieuws direct weten, ook als je zit te chatten. Voeg de Nieuwskraker toe aan je MSN-lijst en hij houdt je op de hoogte van het laatste nieuws.” De Nieuwskraker reageert ook op zoekvragen en biedt “niet alleen zware kost. Het is niet alleen maar zware kost. De Nieuwskraker houdt je ook op de hoogte van opmerkelijk nieuws gepresenteerd als korte video.” Met tools als Centericq kunnen dit soort toepassingen worden opgezet (zie ook Command Line based aggregators).

10. RSS lezen via mediaspelers

[[image:rss-itunes.jpg::center:1]]

Wat tot slot natuurlijk niet in het rijtje mag ontbreken, is de mogelijkheid om via mediaspelers, iPods (via iTunes, zie bijvoorbeeld VPRO’s 3voor12), Media Center pc’s of een digitale videorecorders RSS-feeds te lezen. Uiteraard gaat het hierbij om audio- en videobestanden, dus podcasts, vodcasts en ander audiovisueel materiaal. Een mooi innovatieve toepassing om mee af te sluiten, maar vast nog niet het einde van de – zo lijkt het – onbegrensde mogelijkheden om RSS-feeds te lezen.

En nu echt aan de slag

[[image:rss-symbolen.jpg::right:1]]Mogelijkheden te over dus, voor ieder wat wils zou je kunnen zeggen. Tijd dus om nu echt met RSS aan de slag te gaan. Daarvoor is het handig om te weten hoe je een RSS-feed herkent: dat is veelal aan een oranje icoon. Om het gemakkelijk te maken is zijn er meerdere iconen in gebruik, hiernaast zie je een overzicht. De meest gebruikte iconen staan aan de rechterzijde, waarbij het de bedoeling is dat het icoontje rechtsboven (een rechthoekig oranje blokje) de nieuwe standaard gaat worden. Achter de tekst of afbeelding zit meestal de hyperlink van de RSS-feed. Het adres van de RSS-feed kan simpelweg gekopieerd worden door op de link of knop te klikken en de url die geopend wordt te kopieren en te plakken in je RSS-reader. Je kunt natuurlijk ook gewoon een kopie maken van de snelkoppeling (rechtermuisknop, snelkoppeling kopieëren) en die daarna in je RSS-reader plakken.

In een tweetal artikelen hier op Frankwatching heb ik recent uitgebreid aandacht besteed aan dallerlei interessante toepassingen van RSS in de praktijk, zie Top 50 RSS in de praktijk (deel 1) en Top 50 RSS in de praktijk (deel 2). Ben je op zoek naar de RSS-feeds van je favoriete websites of weblogs, kijk dan vooral even in de rubriek Webfeeds hier op Frankwatching. En wil je een abonnement nemen op de artikelen van Frankwatching, vergeet dan vooral niet om de RSS-feed van Frankwatching (dat is https://feeds.feedburner.com/Frankwatching) aan je reader toe te voegen!