How to

Top 50 RSS in de praktijk (deel 1)

0

RSS top50Het gedrag van internetgebruikers is voortdurend aan het veranderen. In de begintijd van het web stond vooral het surfen centraal, later gevolgd door het zoeken. Na surf en search krijgen we nu subcribe: de gebruiker is nog meer in control en abonneert zich op voor hem of haar relevante informatie en services. RSS biedt daarbij eindeloos veel mogelijkheden. In een tweetal artikelen probeer ik aan de hand van vijftig voorbeelden duidelijk te maken waar – in de praktijk van alledag – voor RSS de toepassingsmogelijkheden liggen.

1. Nieuws syndicatie

2. Zoekresultaten via RSS

 • Je kunt jezelf nieuwe Google-resultaten van zoekopdrachten via RSS laten toezenden door gebruik te maken van Ben Hammersley’s Google-to-RSS SOAP script of door gebruik te maken van de GooRSS service. Een Google zoekopdracht naar bijvoorbeeld ‘Koningin Beatrix’ die een nieuw zoekresultaat oplevert leidt dan tot een nieuw bericht dat via RSS automatisch binnenkomt.
 • Een ander alternatief biedt de zoekmachine Icerocket.com die automatisch zelf al een RSS-feed aanmaakt bij elke zoekopdracht.
 • RSSwatcher.com en Blogsieve.com zeven de inhoud van RSS-feeds (vooral handig bij feeds met veel content) en tonen je als resultaat alleen de uitkomst van een specifieke zoekopdracht binnen die RSS-feeds. Bijvoorbeeld stuur een RSS-bericht als binnen de RSS-feed van Nu.nl over Beatrix geschreven wordt.
 • Je kunt met Feed Findings ook in een verzameling van webfeeds laten zoeken op één zoekwoord. Bijvoorbeeld de RSS-feed van drie autorubrieken (Opel, Nissan, Ford) in combinatie met de kleur blauw. Wordt er een ‘nieuwe’ blauwe auto van een van deze merken aangeboden, dan krijg je een bericht via RSS.

3. Samenvoegen van feeds

 • Er zijn speciale RSS-aggregatietools waarmee je RSS-feeds van verschillende (nieuws-)bronnen kunt samenvoegen tot één nieuwe RSS-feed. Dat kan bijvoorbeeld met RSSmix.com, Feedjumbler.com, Feedcombine.co.uk, Blogdigger Groups, FeedShake en FeedDigest. Voeg de sportfeeds van de kranten samen tot een nieuwe feed en je krijgt altijd als eerste het laatste sportnieuws en al het sportnieuws..

4. Toon nieuws van anderen op je eigen website

5. Volg nieuws op je mobiele telefoon

6. Verzamel e-mail in RSS

 • Met Bloglines kun je e-mailadressen aanmaken waarop je je vervolgens via RSS kunt abonneren. Je kunt ook de e-mail van je bestaande e-mailadres naar Bloglines door laten sturen. Een Bloglines e-mailadres kan bijvoorbeeld handig zijn voor sites die geen RSS-feed hebben maar wel regelmatig via e-mail aankondigingen (nieuwsbrieven, alerts) doen.
 • Een soortgelijke service: stuur je email door naar Mailbucket.org en er wordt automatisch een RSS-feed van gemaakt. Maak een rule in Outlook aan (bijvoorbeeld voor e-mails die afkomstig zijn van een bepaalde afzender) en laat deze e-mails bij binnenkomst automatisch doorsturen naar het e-mailadres van de feed (slurp@mailbucket.org).
 • Er is een RSS-feed voor gebruikers van de e-mail services van Gmail en Mailinator.com (die laatste kan ook via dodgeit.com).
 • Dave Currie heeft een PHP script gemaakt om je email van IMAP naar RSS te converteren. En met mailfeed kun je al je email (POP3, IMAP, NNTP) omzetten in RSS.

7. Ontvang RSS-feeds per email

 • Als je je RSS-berichten liever via je e-mailprogramma dan via een speciale RSS-reader leest, dan kun je die berichten via een gewoon e-mailbericht laten bezorgen met Feednation.com. Andere RSS-to-email services zijn RssFwd, Rmail en FeedBlitz.
 • Wat ingewikkelder in het gebruik is Era Email Interface. Ook hiermee kun je je abonneren op een RSS-feed en de updates vervolgens via e-mail ontvangen. Maar Feednation heeft een rijkere interface en biedt meer mogelijkheden, onder meer het groeperen van RSS-feeds.
 • Ook via onze eigen Frankwatching nieuwsbrief kun je je abonneren op RSS-feeds van andere websites of weblogs.
 • Sommige gebruikers kunnen ook Gmail via RSS ontvangen (Gmail Clips, soms lukt het je via helppagina). Kijk anders bij GMailRSS.

8. Volg postpakketjes

 • Ben Hammersley legt uit hoe je FedEx-pakketjes via RSS kunt volgen door het tracking nummer aan een speciaal RSS-feed adres toe te voegen.
 • Via Oreillynet wordt er een RSS-feed voor de zendingen van UPS aangeboden.
 • Simple Tracking biedt zelfs RSS-feeds voor meerdere verzenders (UPS, USPS, FedEx en DHL).

9. Zoek koopjes op Vraag & Aanbod sites

 • Bij Vraag & Aanbod sites als Marktplaats.nl (kies een rubriek en kijk dan rechtsonder op de pagina voor het RSS-icoontje) en Marktnet kun je via RSS-feeds van de nieuwste advertenties op de hoogte gehouden worden..

10. Doe mee aan veilingen

 • Bij RSSauction.com kun je het type product, de omschrijving en de prijsklasse specificeren om een feed op maat van een Ebay-veiling te ontvangen.
 • 2RSS.com biedt een soortgelijke service aan.

11. Volg de aandelenkoersen

12. Volg het weerbericht

13. Volg aardbevingen

14. Volg hoe mensen over jou, je bedrijf of je producten praten

 • Zoekservices als Technorati, PubSub, Feedster.com, Blogdigger en Blogpulse geven continu een actueel beeld van wat er in de blogosfeer over je naam, je bedrijf of je producten geschreven wordt en kunnen deze berichten per RSS-feed bij je bezorgen (social searching). Bij zoekmachine Technorati gaat dit via de Watchlist doen. Je krijgt dan bijvoorbeeld een RSS-bericht als er ergens op een weblog over het merk Rabobank wordt geschreven.
 • Icerocket.com doet hetzelfde maar dan niet alleen voor blogs maar voor een bredere verzameling sites.
 • Market Sentinel heeft een service waarbij nieuwsgroepen, corporate sites en blogs afgezocht worden..

15. Verzamel muziek, radioshows en podcasts (of nieuws erover)

 • Bij Sony Music USA krijg je via RSS het laatste nieuws over je favoriete artiest.
 • Bij Apple zijn er RSS-feeds waarmee je op de hoogte kunt blijven van allerlei soorten Top 10’s en Top 25’s.
 • Met de iTunes Music Store RSS Feed Generator van Apple kun je via instellingen als lengte, genres en types feeds op maat maken.
 • Een aanbod van podcasts (radioshows) en de bijbehorende RSS-feeds kun je vinden in directories als Podcastalley.
 • De podcast zoekmachines Podzinger, Blinkx, Podscope en Feedster bieden RSS-feeds van zoekopdrachten aan.
 • Bij Audioscrobbler kun je via RSS onder meer geattendeerd worden op de meest relevante muziek.
 • Tunecast kan je attenderen op de nieuwste muziek in het genre van je voorkeur.
 • Ook omroepen en radiostations, bijvoorbeeld BBC en BNN, bieden steeds meer programma’s via podcasting en met RSS-feed aan..

16. Verzamel films, video’s, videoblogs en TV (of nieuws erover)

 • Netflix biedt haar lijstjes van populaire DVD’s (met film en video) per categorie aan.
 • Videobloggers hebben eigen community websites als Mcfeedia.com, CastPost, ClipShack en vSocial waarmee je je met RSS-feeds kunt abonneren op videoblogs.
 • VJ Torrents.com biedt legale video’s in Bittorrent, je kunt je via RSS abonneren.
 • Volg het aanbod van de (Amerikaanse) tv-kanalen via Bootleg RSS.
 • Een Nederlandse TV-gids wordt via RSS aangeboden door optv.nu. Op dese site vind je tegenwoordig ook nieuws over films.
 • TVGids Syndicatie heeft voor elk kanaal waarvan de TVGiDS (van Omroep.nl) de programmering aanbiedt een RSS-feed aangemaakt.
 • Bij FilmTotaal.nl vind je RSS-feeds met filmnieuws en films op TV.
 • Studenten van de opleiding Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam avonneren zich op de vodcast van hun docenten.

17. Maak gebruik van een online kalender

 • RSScalendar.com en Localendar.com zijn services waarmee je bijvoorbeeld evenementen, verjaardagen en afspraken in een online kalender kunt vastleggen. Via e-mail en RSS kun je die kalender met iemand delen. Je kunt deze zaken natuurlijk ook als RSS-feed dagelijks of wekelijks (etc) naar jezelf laten sturen of op een website of weblog zichtbaar maken.
 • Het Nederlandse Zuzu.nl biedt je de mogelijkheid om via RSS en hun sociale kalender van de verjaardagen van vrienden, familieleden en andere kennissen op de hoogte gehouden te worden.

18. Abonneer je op programmaboekjes voor films en bioscopen

 • Een bioscoop als City Cinema (VS) en een filmsite als Cinema.nl (Nederland) bieden via RSS filmkalenders aan.
 • De agenda’s van bioscopen die e-mailservices aanbieden kun je via eerdergenoemde services als Mailbucket.org in een RSS-feed omzetten.

19. Lees je favoriete cartoons

20. Volg wat anderen lezen

 • Veel mensen gebruiken online bookmarks die ze vervolgens publiek maken. Del.icio.us, Spurl.net en Furl zijn zogenaamde social bookmark tools waarmee je je kunt abonneren op de artikelen die anderen (bekenden of onbekenden) lezen en vervolgens bookmarken (opslaan).

21. Volg wat anderen kopen

 • Een variant op social bookmarking is social shopping. Wists laat zien wat anderen kopen en je kunt je er natuurlijk abonneren op de RSS-feeds van de verschillende producten.

22. Maak een automatische backup van je weblog berichten

 • Als je RSS-feed gevolgd wordt door een online feedreader service als Bloglines.com, dan worden al je berichten automatisch op hun server opgeslagen. Jammer genoeg kun je ze vervolgens niet exporteren. Maar je kunt het bericht dus wel terugvinden (tenminste dat deel wat in de RSS-feed aangeboden wordt).

23. Abonneer je op software updates

 • Populaire software downloads sites als Download.com en versiontracker.com houden je via RSS op de hoogte van alle nieuwe releases. Zo kun je ook een signaal krijgen als er van je favoriete software een nieuwe versie uit is.

24. Abonneer je op de laatste bittorrent files

 • Bittorrent directory Torrentspy.com (zeg maar de Napster en KaZaa van tegenwoordig) had als eerste een RSS-feed waarmee ze haar gebruikers op de hoogte bracht van de nieuwste uploads.

25. Volg de aanbiedingen van online winkels

Bij de samenstelling van de Top 50 RSS in de praktijk heb ik gebruik gemaakt van Things you can do with RSS (een wiki die voortdurend geüpdatet wordt met de laatste ontwikkelingen) en Taking RSS Beyond Headlines: Part One (een bericht van 23 januari 2006 op Basement.org). Binnenkort volgt deel 2 van deze Top 50 van RSS-toepassingen. Uiteraard is de lijst niet compleet. Heb je nog andere handige of interessante voorbeelden, geef ze dan hieronder door. Ik zal ze dan in het artikel (of in deel 2 ervan) verwerken.

Update 28 januari 2006: Gmail Web Clips. GMailRSS, Google News (en feed), Zuzu.nl, optv.nu, FilmTotaal.nl, Travelocity en Orbitz toegevoegd (met dank aan Michel Rijnders).

Update 21 februari 2006: TVGids toegevoegd (met dank aan Jeroen van der Meer)