Online marketing

Windows Live voor adverteerders

0

[[image:windowslive_copy1.jpg::right:1]]Vanmorgen was ik te gast op een ontbijtsessie van eFocus in Utrecht. Arnout Hemel, Windows Live Platform Evangelist bij Microsoft, hield daar een presentatie over WIndows Live: wat is het en wat betekent het voor adverteerders? Een uitstekend verhaal en daarom genoeg reden om na het Business Intelligence-artikel van gisteren, vandaag opnieuw aandacht te besteden aan Microsoft. Windows Live in the spotlight dus, mèt een klikbare PowerPoint-presentatie.

Microsoft Digital Advertising Solutions 

Arnout is Windows Live Platform Evangelist bij Microsoft Digital Advertising Solutions, de verzameling advertisingproducten van Microsoft. Solutions die vanuit dit onderdeel worden aangeboden zijn onder meer:

  • MSN: informatie en entertainment voor consumenten (geprogrammeerde content, zie ook advertising)
  • Windows Live: interactieve omgeving voor consumenten (gepersonaliseerde en platformonafhankelijke content, zie ook advertising). In feite een tweede consumentenmerk dat nu naast MSN is neergezet.
  • Office Online: informatie en downloads voor zakenmensen (Word, Excel, PowerPoint en andere content). Microsoft is verder hard bezig om – naar voorbeeld van Google Docs & Spreadsheets – haar Office suite om te bouwen naar een online variant.
  • Xbox: prijsinformatie en beschikbaarheidsgegevens voor games op de populaire spelcomputer (Xbox en Xbox Live). De ontwikkeling hier is dat Microsoft sinds de overname van het in-game advertising bureau Massive mogelijkheden heeft om real time ads in games uit te serveren. Dat gebeurt dan op plekken waar mensen dat verwachten en waar het relevant is (bijv. borden langs veld of racebaan).

Duidelijk is dus dat Microsoft, naast MSN, steeds meer mogelijkheden heeft voor online advertenties. In het verhaal van vandaag staat Windows Live centraal en dan met name de mogelijkheden voor marketeers.

Microsoft heeft een strategie waarbij volop geïnvesteerd wordt in zowel MSN als Windows Live. Het is nog maar kort geleden dat menigeen dacht dat portals op internet 'dood waren'. Maar inmiddels is wel duidelijk dat het gros van de mensen het erg prettig vindt om – af en toe – via portals (incl. kanalen) als MSN door het bestaande aanbod te worden geleid. Dus geen keuzes te hoeven maken en gewoon lekker genieten van het aanbod, ook op internet. Vergelijk het maar met het dagelijkse 8 uur Journaal. MSN is de plek waar je geïnformeerd en verrast wordt.

Windows Live

[[image:windowslive200.jpg::left:0]]Als tegenhanger heb je nu ook Windows Live. Dit is de plek waar je – op de momenten dat je daar behoefte aan hebt – op je eigen manier kunt indelen wat jij relevant vindt. Dat kan met gadgets, filmpjes, RSS-feeds en ga zo maar door. Starten met Windows Live gaat heel gemakkelijk en het concept is vergelijkbaar hetzelfde met wat bijvoorbeeld Google en Pageflakes ook aaanbieden. "Windows Live is een set van software services die jouw wereld van informatie, interesses en relaties bij elkaar brengt. We hebben het hier dus over communiceren en delen van informatie, een van de belangrijkste behoeftes in het leven," aldus Arnout.

Belangrijk bij Windows Live is het principe dat het platformonafhankelijk werkt. Of je nou vanaf een pc, thuis of op kantoor of vanaf een mobiele plek opereert, je moet er overal mee kunnen werken. De customer in control en dat op een veilige manier waarbij die klant of consument niet steeds opnieuw hoeft in te loggen (single log-on met Windows Live ID) of waarbij het onduidelijk is wie over welke van zijn/haar gegevens beschikt.

Windows Live Messenger

[[image:wlmessenger.jpg::left:0]]Allereerst wordt Windows Live Messenger kort toegelicht. Het gaat hier om het voeren van gesprekken (via pc, telefoon of webcam) en het delen van bestanden en foto's e.d (via gedeelde mappen). Naar aanleiding van een vraag uit de zaal of het mogelijk wordt om bijvoorbeeld vanuit MSN Messenger ook met Google Talk gebruikers berichten uit te wisselen gaat Arnout in op wat met het interoperability vraagstuk dat nu ook in deze sfeer steeds actueler wordt. Microsoft stond lange tijd niet bekend als een partij die op dit vlak erg vooruitstrevend was, maar ook Microsoft heeft inmiddels geleerd dat de wereld snel aan het veranderen is. Er is al sprake van interoperability met de Messenger van concurrent Yahoo! en men is actief aan het kijken hoe de zaak nog verder opengezet kan worden. Dus ook uitwisseling met Google Talk staat nadrukkelijk op het wensenlijstje.

Windows Live Mail

[[image:wlmail.jpg::left:0]]Een tweede onderdeel van Windows Live is Windows Live Mail, een online e-mail service waarin de sterke punten van Microsoft Outlook en Hotmail worden gecombineerd. Precies een week geleden ging deze service live, iets dat onder de miljoenen Hotmail-gebruikers niet geheel onopgemerkt bleef. Voor het eerste sinds jaren ging er wat mis met Hotmail en op de bewuste donderdag (9 november) kon zo'n 80% van de Nederlandse Hotmail-gebrukers tussen 12.00 en 19.00 uur niet inloggen. Ineens was het grote irritatiepunt spam in Hotmail naar de achtergrond gedrongen en werd duidelijk hoe onmisbaar Hotmail inmiddels voor veel gebruikers geworden is. Overigens krijgen Hotmail-gebruikers die overstappen naar Windows Live Mail een sterk verbeterd(e) spamfilter en antivirusscan.

[[image:changeemail.jpg::center:1]]

Het is op dit moment nog steeds uiterst interessant om een nieuw e-mailadres@live.nl (bijvoorbeeld jouwvoornaam@live.nl) te registreren. Het lukte me bijvoorbeeld vanavond nog om frankjanssen @ live.nl te registreren, daar was ik bij Hotmail veel te laat voor. In de wandelgangen vernam ik trouwens een gerucht dat er tijdelijk een registratie-lek zou zijn geweest en dat er in een weekend tijd zo'n 170.000 mensen ook al een live.com of live.de e-mailadres hebben weten te registeren. Ik vermoed dat john@live.com of jurgen@live.de inmiddels al niet meer beschikbaar zijn…

Zoeken op Live.nl

[[image:wlsearch.jpg::left:0]]Zoeken op Live.nl is het derde onderdeel dat door Arnout wordt besproken. Met een marktaandeel van zo'n 6 à 7% is het duidelijk dat Microsoft in Nederland nog flink aan de weg moet timmeren als het gaat om bereik en populariteit. Toch schijnt de relevantie van de zoekresultaten inmiddels op hetzelfde niveau te zijn als Google's zoekresultaten. Zoals ik hier eerder schreef ben ikzelf erg gecharmeerd van het Live Search Images waarmee je kunt zoeken in afbeeldingen, inmiddels een van mijn favoriete snelkoppelingen in mijn browser.

Live.nl gepersonaliseerd en met gadgets

[[image:wlive.jpg::left:0]]De gepersonaliseerde Live.nl pagina is het volgende item dat de revue passeert. Aan de hand van zijn persoonlijke Live.nl pagina demonstreert Arnout de vele mogelijkheden die Live.nl biedt. Met behulp van allerlei gadgets uit de Windows Live Gallery zijn er allerlei handige elementen (stukjes informatie, services etc) aan de pagina toe te voegen. Elk onderdeel is gemakkelijk toe te voegen, te verslepen naar een andere plek op de pagina of ook weer te verwijderen. Om een eerste indruk van de vele toepassingen te krijgen, hier het lijstje van de vijf laatst ontwikkelde gadgets:  

Het grappige is dat allerlei enthousiaste ontwikkelaars de ene na de andere toepassing ontwikkelen. Zo is, om eens een voorbeeld te noemen, ene A. Geertsema bezig geweest om gadgets te ontwikkelen voor/over onder meer TNT Post (zie TNT Post Tarievenwijzer en TNT Post Adres Zoeken), Fokke en Sukke, KNMI (KNMI Weersverwachting) en Radio 538 (Podcasts). En wat dacht je van een handige Google of eBay search gadget of zoeken in Google Videom of het afspelen van YouTube video's op je persoonlijke pagina? Ook erg handig op je persoonlijke startpagina: een overzichtje van de mail in je eigen e-mailbox niet alleen voor Live-mail maar ook voor Gmail). Google search, Google video search, Gmail: over interoperabiliteit gesproken!

[[image:tnt.jpg::center:0]]

De Live.nl omgeving biedt ook allerlei andere zakelijke opties. Zo is Microsoft in gesprek met een van de grote Nederlandse banken om een co-branded pagina te maken in de kleur/huisstijl van de betreffende bank. De basispagina kan dan bijvoorbeeld elementen bevatten die de klant belangrijk vindt, denk aan zaken als saldo, overschrijvingen, beursnieuws etc. Elke klant van de bank kan vervolgens zijn eigen functionaliteit en gadgets erin hangen. Verder is er contact tussen Microsoft en een aantal universiteiten en hogescholen over de mogelijkheid van een digitaal dashboad voor studenten. Met de Universiteit van Amsterdam wordt er gepraat over een persoonlijke pagina voor studenten met jouw rooster, jouw cijferlijst, jouw webmail van de universiteit etc.

Windows Live Spaces

[[image:wlspaces.jpg::left:0]]Als laatste onderdeel stipt Arnout nog even Windows Live Spaces aan, een van de plekken waar je binnen een paar minuten een persoonlijke weblog kunt maken. Bij Live Spaces kun je verder tot 500 foto's per maand toevoegen en heel gemakkelijk contact met je vrienden (en vrienden van vrienden) onderhouden.

Veel van de eerder genoemde gadgets zijn eveneens erg gemakkelijk aan je eigen Space toe te voegen.

Feiten en cijfers

De Nederlandse kentallen van Windows Live (incl. MSN Messenger, Hotmail en MSN Spaces) zijn indrukwekkend (UU = unieke gebruikers, m/v, 13+ in Nederland):

  • Windows Live Messenger: 4,5 miljoen UU per maand
  • Windows Live Mail: 3,7 miljoen UU per maand
  • Windows Live Spaces: 1,5 miljoen UU* per maand
  • Hele MSN/Live-netwerk: 6 miljoen UU* per maand

Opvallend is natuurlijk bovenal de enorme impact die Windows Live Messenger heeft. Bijna 4,5 miljoen unieke gebruikers per maand voeren zo'n 70 miljoen gesprekken per dag. Dat zijn bij elkaar ruim 4 miljard minuten per maand. Ter vergelijking: dat is meer tijd dat hetgeen er gebeld wordt op het vaste en mobiele netwerk van KPN bij elkaar. Windows Live Messenger bereikt maandelijks de helft (48%) van de internetters (13+) in Nederland en dagelijks zelfs al 20%. Het is duidelijk dat Messenger al lang niet alleen meer voor jongeren is (hoewel dat wel de meest fanaieke gebruikers zijn die meer tijd besteden èn meer uitproberen. Maar 90 % is ouder dan 18 jaar en 82% ouder dan 20 jaar.

Zoals we eerder tijdens de ontbijtsessie ook van Marco Derksen van Marketingfacts al begrepen (hij hield een uitstekend verhaal over blogging), verandert de wereld om ons heen erg hard en is de consument steeds meer in the lead. Voor adverteerders betekent dit dat zenden steeds minder effectief is en dat de nieuwe uitdaging is om relevant te worden voor je doelgroep. In een Messenger omgeving vertaalt dat zich in allerlei advertentiemogelijkheden en creatieve invullingen als Themepacks, Games en andere Actvities (zie Nike Run on Air, The Box, Nederland Veilig, Radio 3FM, TMF Muzieknieuws etc) en Chat-bots.

Chat-bots in Messenger

Aan de hand van een aantal voorbeelden demonstreert Arnout aan het einde van zijn verhaal de werking van chatbots. Chat-bots zijn Messenger robots waarmee gepraat kan worden. Via het liedje Botenanna (dat over een ICT-chatbot gaat) werd het fenomeen chat-bots recent ook bij een breder publiek bekend. De bekendste chat-bot is misschien wel Chatman van KPN Hi, het gele mannetje dat een buzz probeerde te creëren rondom Messenger op je mobiel. Binnen drie maanden had een half miljoen mensen Chatman aan zijn buddy lijst toegeoegd. Maar er zijn nog stees zo'n  100.000 mensen per maand die met hem chatten en dit terwijl er door KPN al lang niets meer met het concept wordt gedaan.

[[image:borsato_copy1.jpg::left:1]]Ander voorbeelden van bekende chat-bots zijn Ruud & Barry @ Radio 538, Marco Borsato (50.000 buddies, vraag hem naar zijn favoriete kleur, ook in trek bij vrouwen die op zoek zijn naar een avontuur…), Talpa (erg actief met Talpa Voetbal, Lotte, BB & TV Bots, tv-kijken via bots), de Volkskrant Nieuwskraker (voor het laatste nieuws), Harmen Groen (een eenvoudige chat-bot van het CDA), Koen @ VGZ, Yvette van Rabo Young Dynamic en de  banken Postbank en ABN AMRO (met Saldo bots). 

Het grote voordeel van chat-bots gebruiken is dat consumenten heel erg met het merk of product bezig zijn. Ze spenderen veel meer minuten met je merk dan dat ze op tv naar je advertenties kijken. Chat-bots worden – zo wijzen de voorbeelden uit – zowel in de sfeer van entertainment als functioneel erg actief ingezet. Maar ook een chat-bot heeft ook waarde omdat hij in de buddy lijst staat. Elke dag loggen er 2 miljoen mensen in en een deel daarvan ziet zo'n bpt dan gewoon in de eigen buddylijst staan.

[[image:robots.jpg::center:1]]

Gebruikers houden er overigens niet van als ze ongewenst (op eigen initiatief) door zo'n chat-bot benaderd worden, de consumer wil in control zijn en blijven (en anders blokkeert of verwijderd hij die buddy). Wat wel weer kan is om je chat-bot een persoonlijk bericht te laten tonen, weer een andere manier om (dagelijks) met Messenger-gebruikers (die je bewust hebben toegevoegd!) te kunnen communiceren.

Een laatste punt dat Arnout hier aanstipt is dat je steeds meer bedrijven (bijvoorbeeld banken en verzekeraars) ziet die op hun website een webchat inzetten. Hij benadrukt dat Messsenger (koppeling tijdens kantooruren via Messenger naar call-center) veel laagdrempeliger is en dat als je die laagdrempeligheid vanuit je bedrijfsbeleid ook wil stimuleren Messenger de voorkeur zou moeten hebben. Messenger is immers voor de helft van Nederland (met name 30 jaar en jonger) al hun meest favoriete manier van comnmuniceren (liever Messenger dan e-mail). 

Hiermee kwam een einde aan deze eerste ontbijtsessie van eFocus. Over de mogelijheden van Windows Live is meer te lezen in het artikel Update Windows Live. Hieronder vind je de volledige presentatie van Arnout Hemels (de sheets zijn klikbaar).

 

Ik wil Jeroen Happel en de andere mensen van eFocus bedanken voor de uitnodiging en Arnout Hemel van Microsoft alsmede Marco Derksen van Marketingfacts voor hun uitermate insprerende verhalen. Ik kom als het goed is Marco a.s. dinsdag weer tegen op het Word-of-Mouth marketing seminar van Focus en zal proberen dan ook verslag te doen van zijn presentatie. Volgende week donderdag is er een tweede eFocus ontbijtsessie (uit een serie van 3) en zullen Eduard de Wilde van BrickMeestByte en Yan Stuyf Roncal van Google (Agency Head Google Benelux) spreken.