How to

Google Maps: Beste Nederlandse Mashups

0

[[image:mashup_copy1.jpg::right:1]]Afgelopen donderdag was ik bij een presentatie van Google Nederland over onder meer Google Maps. Wat ik jammer vond was dat er in dat verhaal maar weinig voorbeelden van goede Nederlandse mashups voor Google Maps voorbij kwamen. Dat was een gemiste kans omdat het aantal toepassingen zienderogen toeneemt. En wat is er nou leuker dan Nederland verder in kaart te brengen?

Google Maps is de gebruiksvriendelijke kaartservice van Google waarmee je op geografische locaties kunt zoeken (zie ook Wikipedia Nederlands en English). Een mashup is een toepassing die content van verschillende applicaties combineert, in dit geval gaat het dus om content die op Google's kaart van Nederland wordt gezet.

Het aantal mashups dat met Google Maps wereldwijd gemaakt wordt, ligt inmiddels boven de 30.000. Niet gek voor een service die nog maar zo'n anderhalf jaar bestaat. Nu Nederland sinds begin september 2006 ook fotografisch  goed in kaart is gebracht op Google Maps, groeit het aantal Nederlandse mashups gestaag. Ook op dit gebied rukt Web 2.0 weer verder op. Tijd dus voor een overzicht van de beste Nederlandse mashups voor Google Maps.

Buurt- en woonplaatsinformatie

Misdaadkaart.nl geeft een actueel overzicht van overtredingen en misdrijven in Nederland (zie ook Editie.nl video).

[[image:misdaadkaart_copy1.jpg::center:0]]

Wikimapia is een wiki waar wordt geprobeerd alle locaties op ter wereld te beschrijven (zie bijvoorbeeld Amsterdam). In een half jaar tijd heeft deze site wereldwijd 2.000.000 plaatsen beschreven.

[[image:wikimapia.jpg::center:1]]

Kaartvanleiden.nl geeft een overzicht van parkeergelegenheden, evenementen, theaters, poppodia en musea in Leiden.

[[image:leiden2.jpg::center:1]]

Tagzania is een site waar je plaatsen en punten (bijvoorbeeld de vestigingsplaats van een bedrijf) kunt toevoegen en van steekwoorden mag voorzien (zie Nederland). De kaart die je krijgt kun je vervolgens weer op jouw site plakken.

[[image:tagzania.jpg::center:1]]

We the people van NRC.nl geeft lezers de mogelijkheid om samen een digitaal fotoalbum van Europa samen te stellen.

[[image:nrc_copy2.jpg::center:1]]

BBS.Keyhole.com heeft een overzicht online staan van de meer dan 100 officiële hotspots in Amsterdam.

[[image:hotspots.jpg::center:1]]

CamMap geeft een overzicht van alle buitenshuis geplaatste of gerichte webcam's in Nederland.

[[image:cammap.jpg::center:1]]

Bekende Nederlanders

CasaBobo laat liet in eerste instantie de huizen van bekende Nederlanders (acteurs, sportlui etc) zien. Hoewel Hiermee haalden ze begin deze maand bij de lancering enige landelijke publiciteit haalden, lijkt de site dit momenteel niet waar te maken. Inmiddels heeft de site zich omgevormd tot social network site en kunnen onbekende Nederlanders zich aanmelden.

[[image:casabobo.jpg::center:1]]

Retail

Score is een sterk groeiende retailorganisatie in het jeanssegment en biedt een overzicht van adresgegevens en openingstijden van Score winkels.

[[image:score_copy1.jpg::center:0]]

Vraag & Aanbod

Marktkijker helpt zoeken in veilingen, advertenties en aanbiedingen die er te vinden zijn op de websites van eBay en Martkplaats.

[[image:marktkijker.jpg::center:1]]

Warehousematch brengt online vraag en aanbod van logistiek vastgoed bij elkaar, elk object is van een locatie in Google Maps voorzien.

[[image:warehouse.jpg::center:1]]

Finance

Postbank biedt op haar website een overzicht van alle geldautomaten van Postbank-en ING Bank in Nederland.

[[image:postbank_copy1.jpg::center:1]]

Campagnes

Heineken had begin dit jaar in het kader van haar online campagne Tapvat World Tour 2006 waarbij bezoekers via satellietbeelden op zoek moesten naar een live optreden van de Amsterdamse band Voicst.

[[image:heineken_copy3.jpg::center:0]]

Onderwijs

Kiesjestudie.nl berekent de afstand en reistijd tussen een locatie (woonplaats) en die van een universiteit of hogeschool.

[[image:kiesjestudie.nl.jpg::center:1]]

Politiek

Leidenopdekaart.nl is een kaart met alle activiteiten en kandidaten van de Leidse PvdA.

[[image:leiden.jpg::center:0]]

Million Pieces had voor de afgelopen Tweede Kamer verkiezingen alle stemlocaties in Amsterdam via Google Maps toegankelijk gemaakt.

[[image:stemlocaties.jpg::center:1]]

Vacatures

Tombok, een internet recruitmentbureau, biedt vacatures uit de modebranche ook via de kaart aan. 

[[image:tombok.jpg::center:0]]

Bij Employeeplaza.com plaatsen bedrijven die op zoek zijn naar personeel hun bedrijfslogo plus een link naar de eigen vacaturepagina op de website. Door op de getoonde logo’s te klikken kom je direct op de wervingspagina van het geselecteerde bedrijf.

[[image:employeeplaza.jpg::center:1]]

Agenda's

Motorevents.nl biedt via de kaart een online agenda voor motor evenementen.

[[image:motor.jpg::center:1]]

Strandagenda.nl biedt de online agenda voor strandfeesten en evenementen eveneens via de kaart aan.

[[image:strandagenda.jpg::center:1]]

Partyvibes.nl is "Mapping All Amsterdam Dance Events!", dus daar vind je een overzicht van wat er allemaal in de dancescene te beleven is.

[[image:partyvibes.jpg::center:1]]

Afspraken

Xmoment geeft je de mogelijkheid om op een kaart te laten zien waar, wanneer en hoe laat je met iemand een afspraak hebt gemaakt.

[[image:xmoment.jpg::center:1]]

Communities

Moblog maakt het mogelijk om via Google Maps de postings die vanaf een mobiele telefoon toegevoegd zijn te zien.

[[image:moblog_copy1.jpg::center:0]]

YelloYello is een bedrijvengids en een social network ineen, waar via Google Maps kaartinformatie wordt aangeboden.

[[image:yello.jpg::center:1]]

Horeca

IENS, de onafhankelijke restaurantgids met beoordelingen van consumenten, biedt bij elk restaurant de mogelijkheid om de kaart (in dit geval een plattegrond) te bekijken.

[[image:iens.jpg::center:1]]

Dinnersite.nl, een andere Nederlandse restaurantsite, maakt het mogelijk om via de kaart naar een restaurant op zoek te gaan.

[[image:dinnersite.jpg::center:1]]

Onroerend goed

ERA makelaar heeft haar hele woningaanbod via Google Maps beschikbaar gemaakt.

[[image:era_copy1.jpg::center:1]] 

Concurrent Funda gebruikt een eigen maps-toepassing, die ik persoonlijk minder gebruiksvriendelijk vind. Zie ook de toepassingen van Mar. J. Heule Makelaardij BV (zie hier), Lunshof Makelaardij, Broersma Makelaardij en Peter Bruin Makelaardij.

ObjectMap maakt het mogelijk dat gergistreerde gebruikers objecten (huizen, winkels, kantoren, boten, vacatures, toeristische locaties, stembureau's etc) op Google Maps kunnen plaatsen en vervolgens heel gemakkelijk vanuit een (eigen) website zichtbaar maken. Hieroonder een voorbeeld van Schriks assurantiekantoor (ga naar woningaanbod, kies een woning en klik daarna bovenaan de pagina op Toon kaart).

[[image:asten.jpg::center:0]]

Reizen

Wintersporters.nl toont van elk skigebied een kaart waarop dorpen, wegen, skiliften en accommodaties te zien zijn.

[[image:wintersporters.jpg::center:1]]

HotelWorldMap (een Nederlands initiatief) biedt een handig overzicht van 60.000 hotels worldwide.

[[image:hotelworldsmap.jpg::center:1]]

Het Radius2Dakar-team van het Radius College deed mee aan Amsterdam-Dakar, een soort alternatieve Parijs-Dakar. De tocht was live te volgen op bliin.

[[image:dakar.jpg::center:1]]

Sightseeing with Google Satelliet Maps is een site met bijna 10.000 toeristische locaties en heeft ook een Nederlandse overzichtpagina met 210 locaties.

[[image:gsm.jpg::center:1]]

Google Sightseeing.com heeft een wat andere benadering waar architectuur meer centraal lijkt te staan en beschrijft steeds via een artikel een nieuwe locaties, onder meer in Nederland.

[[image:delta.jpg::center:0]]

Bij het samenstellen van dit overzicht heb ik dankbaar gebruik gemaakt van Nederkaart.nl, de site waarop Remco Kouwenhoven volgt wat er in Nederland allemaal gebeurt op het vlak van Google Earth, Google Maps en Virtual World. De buitenlandse initiatieven met Google Maps Mashups zijn te volgen op blogs als Cool Google MapsGoogle KartenMapping Hacks, en natuurlijk Google Maps Mania.

Aanvullingen zijn uiteraard welkom!