DAZ.com: een muzikale ontdekkingstocht

0

logodaz3.jpgKort geleden dook hier op Frankwatching in de reacties op een artikel over Wikipedia een bericht op over DAZ.com: een nieuw en veelbelovend platform waar muziekliefhebbers een gigantische schat aan informatie over muziek (songs en artiesten) kunnen vinden, soms zelfs voorzien van video- en audiomateriaal (fragmenten). Reden genoeg om initiatiefnemers Jacques Mattheij en Joyce Oude Elferink te vragen om hun muzikale ontdekkingstocht rond deze wiki eens verder toe te lichten.

DAZ.com lanceerde 4 maanden geleden een platform waar deze liefhebbers toegang hebben tot een enorme ‘muziekbieb’. De informatie, die via een grafisch eenvoudige uitgevoerde website is te bekijken, bestaat uit artiesten – vaak voorzien van biografie, een overzicht van uitgebrachte albums en live optredens en een tracklijst, waarbij er veel tracks zijn voorzien van 30 seconde samples die de bezoekers en leden kunnen beluisteren. Artiesten die hiertoe toestemming hebben gegeven bieden leden een gratis mp3 download en er zijn al honderden muziekvideo’s toegevoegd.  Door de internationale opzet van het concept – muziek kent geen grenzen! – krijgt de bezoeker een zeer gevarieerd aanbod van allerlei informatie rondom muziek.

daz-homepage2.jpg

Bezoekers kunnen participeren via een ‘wiki’ systeem en hebben als lid de mogelijkheid om een ‘mijn favoriete muziek pagina’ in te richten. Zonder dat er promotie is gevoerd bereikte de site binnen 4 maanden tijd al het aantal van 100.000 bezoekers per maand en zijn er 3.500 members (zxonder hiervoor promotie te hebben gevoerd).

Ontstaan DAZ

DAZ is ontstaan vanuit een database. Er is geen uitgewerkt concept ontwikkeld, geen plan van aanpak en geen functioneel- of technisch ontwerp uitgewerkt. Het hele ontwikkelingstraject is een soort ‘trail / error’ of nog beter ‘feedback / nextstep’ aanpak waarbij pas nadat een functionaliteit is gelanceerd en in gebruik  is genomen, wordt besloten wat de volgende stap zal zijn. De site is opgezet met als doel om een enorme muziekbibliotheek op te bouwen en een eerlijk en transparant platform neer te zetten waarmee een win-win situatie wordt gecreëerd voor zowel muziekliefhebbers als muziekmakers.

Optimaliseren/uitbouwen van  de database

De database die DAZ gebruikt is gebouwd op de ‘freedb.org’ database – een vergelijkbare database als CDDB (dat later is overgenomen door Gracenotes). In Nederland zijn we vooral bekend met Musicbrainz en Discogs. Dit zijn allemaal databases die historische informatie bevatten doordat mediaplayers zoals Windows Media Player, WinAmp, Quicktime etc een connectie met een (of meerdere) van deze databases hebben om zo albuminformatie op te halen. Zodra je thuis een muziek-cd in je pc stopt zal er een programma vragen ‘Wilt u informatie van het internet  ophalen?’ Wordt er ‘Ja’ geselecteerd dan zal de cd met de database worden verbonden en wordt er ‘meta-informatie’ uitgewisseld.

Mensen die hier ervaring mee hebben zullen ondervonden hebben dat er soms verkeerde informatie wordt terug gegeven (tracks komen niet overeen met de titel die de database teruggaf) of dat er spelfouten in de naamgeving zitten. In bijna alle bovengenoemde databases (behalve Gracenote) zitten deze fouten nog steeds. Het opschonen van de database kan deels worden geautomatiseerd maar uiteindelijk is de  mens nodig om de rest van de fouten eruit te halen. Het corrigeren van de aanwezige fouten zal jaren duren, ook al werken er honderden mensen tegelijkertijd aan. 

Zelfregulerend systeem

DAZ heeft alvorens haar website te openen zoveel mogelijk ‘geautomatiseerd opgeschoond’. Vervolgens is er een wiki-systeem ontwikkeld en een eerste interactieve applicatie  waarmee bezoekers lid kunnen worden van de site. De site is daarna zo snel mogelijk open gezet zodat er feedback van de bezoekers kon worden gevraagd.

Muziekliefhebbers kunnen gratis lid worden van de website en meehelpen met het opschonen van deze enorme database. Leden krijgen daarnaast de mogelijkheid om een eigen ‘mijn favoriete muziek’ pagina te creëren. Is er geen sample aanwezig van je favoriete plaat dan kun je deze zelf toevoegen. Maar dit is pas realiseerbaar  als je een bepaald level hebt bereikt via positieve edits die zijn uitgevoerd. Alle items die door leden worden veranderd, worden door andere leden met een hogere level gereviewd voordat de wijziging daadwerkelijk doorgevoerd wordt. DAZ is opgezet met het idee dat dit een ‘zelfregulerende’ site is waar in principe geen redactie voor nodig is omdat de leden zowel fouten corrigeren, content toevoegen als content controleren.

Leden/participanten

Leden die een positieve bijdrage leveren door een fout te corrigeren of een foto, biografie, review of muziekvideo toe te voegen ontvangen hiervoor punten. Des te waardevoller de bijdrage des te meer punten men ontvangt. Zo levert een correctie  van een typfout b.v. 2 punten op en het toevoegen van een foto of review 4 punten. Het lidmaatschap is gekoppeld aan een level systeem. Dit levert een behoorlijke drempel op als het gaat om het genereren van nieuwe  leden maar is bewust ingebouwd om misbruik tegen te gaan. Leden kunnen bijvoorbeeld pas een foto uploaden indien ze 100 punten hebben (wat neer komt op 50 juiste correcties). Spammers en misbruikers zullen de moeite niet nemen om uiteindelijk het hoogste level te bereiken waar je zelfs HTML kan toevoegen en b.v. YouTube videos kunt embedden in de website. Maar voor een echte fan is het geen te hoge drempel, en in combinatie met de ‘review’ is het systeem vooralsnog 100% waterdicht gebleken, hetgeen de kwaliteit van de informatie ten goede komt.

Doelgroep

Bij de start van DAZ was het niet bekend wie onze doelgroep zou zijn. Dit hebben we kunnen vaststellen nadat de site een paar maanden in gebruik was en we veel feedback van zowel bezoekers als artiesten ontvingen.

DAZ is niet opzoek naar mensen die gratis mp3’s komen ophalen. We ontwikkelen een plek voor muziekliefhebbers die de industrie begrijpen en bereid zijn om op welke wijze dan ook een vergoeding aan de artiest te verstrekken. De term ‘The Long Tail ‘zou ook kunnen passen in de strategie van DAZ. De mogelijke inkomsten zien we vooral in historische gedeelte van de database en unsigned artists, niet in het mainstream segment waar al veel partijen erg actief zijn.  En waar je wel veel geld maar niet de echte liefhebbers treft. 

daz-vb.jpg

Een maand geleden is er een start gemaakt met het ‘contracteren’ van unsigned artists. We vragen unsigned artists of ze bereid zijn om 1 of meerdere mp3’s af te staan voor de promotie free mp3 of the day (voor leden) en als download op hun eigen artiestenpagina. Ook worden we steeds vaker benaderd door artiesten die zichzelf ineens op DAZ terugvinden en denken dat we hun muziek gratis ter download aanbieden. Deze to do in ‘gebruikersvriendelijkheid’ schuiven we nog even op omdat dit de meest interessante vorm van contact  is. Zodra de artiest het complete verhaal krijgt raakt men enthousiast en is men bereid om mee te werken.

Traffic

DAZ heeft tot dusver vrijwel geen marketingcommunicatie gepleegd. Er zijn enkele oproepjes in forums geplaatst voor het werven van ‘editors’ en verder komt alle traffic uit de zoeksystemen waarbij Google uiteraard de meeste traffic stuurt. We verwachten deze maand ongeveer 100.000 bezoekers en gemiddeld 5 pageviews per bezoeker. Het bezoekt komt uit de hele wereld omdat de site UTF8 karakters accepteert. Dit betekent dat Chinese informatie via Chinese tekens wordt gedisplayed. De Top 15 landen (herkomst bezoekers) die DAZ bezoeken is als volgt samengesteld:

daz-tabel.jpgDe database bevat 1.3 miljoen albums, 665.000 artiesten en 15 miljoen tracks. De reden waarom DAZ al 100.000  bezoekers per maand genereert zonder hiervoor promotie te voeren is dat de database erg groot is. Als er via Google gezocht wordt naar een album van een bepaalde artiest dan verschijnt DAZ – steeds vaker – op de eerste pagina. Search engines zijn op de lange termijn in mindere mate belangrijk voor DAZ, fans en artiesten zijn onze ‘focus’.

Fans van artiesten pakken de site op en plaatsen een logo van DAZ op hun fansite. Verder levert DAZ een tweetal RSS-feeds, die ervoor zorgen dat bezoekers regelmatig terugkeren naar de site. Leden van de site kunnen gebruik maken van de ‘free mp3 van de dag’ RSS-feed (new mp3 for you to download everyday) en geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor de laatste wijzigingen op DAZ (edits last 24 hours).

Initiatiefnemers

DAZ.com is ontwikkeld onder de vlag van The Modular Company BV (TMC). TMC is een initiatief van Jacques Mattheij en Joyce Oude Elferink. TMC biedt ondernemers en uitvoerders die zich richten op online business een ‘lanceer’ platform waarmee een ‘fluïde’ organisatie kan worden opgezet om nieuwe initiatieven te realiseren  zonder dat hiervoor een complexe, stugge BV moet worden opgericht. Hiermee is het voor zelfstandig ondernemers mogelijk om op een eerlijke transparante wijze samenwerkingsverbanden aan te gaan. De samenwerkende partijen  leveren arbeid in ruil voor een deel van de (potentiële) winst. Door deze gezamenlijke inspanning is het mogelijk projecten te realiseren zonder over een groot startkapitaal te hoeven beschikken. TMC is een ideale ‘start-up’ voor freelancers die zich richten op lange termijn participaties i.p.v. een eenmalige inspanning te moeten leveren. De visie achter deze samenwerking wordt ook toegepast op DAZ.com. Leden die zich inspannen om pagina’s van artiesten op te schonen en uit te breiden met interessante content, krijgen hiermee ‘een virtueel aandeel’ waar bij succes in de toekomst een waarde aan toegekend wordt.

Jacques Mattheij en Joyce Oude Elferink zijn de mensen achter The Modular Company BV en DAZ.com.