De (tele)visie van Erwin Blom

0

Het einde van TV? Nee, maar wel het einde van tv zoals we het nu kennen! Alles wat voorspeld werd in ‘It’s the end of TV as we know it’ van Bruno Felix en Femke Wolting is waar geworden. Dit is de teaser waar Erwin Blom (vertrekkend bij de VPRO) zijn verhaal op het iMMovator Cross Media Café begint. Een visie op televisie.

Blom heeft het niet over de televisie als kastje, maar over de media en de omroep die het kastje gebruikt. Alles wat nu op tv is, is voor een groot deel ook al op internet.

erwin blom

Volgens Erwin Blom zijn er vier belangrijke ontwikkelingen.

1. Van medium naar crossmediaal
multichannel.jpg Er is een ontwikkeling gaande van medium naar crossmediaal:

  • het publiek versnippert
  • verspreid zich over steeds meer kanalen
  • het publiek gebruikt meerdere kanalen, soms tegelijk
  • ontken dat niet, maar gebruik dat gegeven en speel er op in
  • gebruik een crossmediale aanpak

Maar vraag je wel eerst af: wat wil ik bereiken, wie wil ik bereiken en wat zijn ze aan het doen. Kijk dan pas naar het middel. En dan: formeer crossmediale teams en geef ze het vertrouwen en de ruimte om te slagen!

verhaal van een vertrekker

De publieke omroep moet veel mensen bereiken, gebruik daar Nederland 1 voor, maar laat op andere plekken zien dat je innoverend bent. Stop bureaucratie (volgens Blom: Buro Crazy). Budgettair is alles langs de media georganiseerd. Dit zorgt ervoor dat het heel lastig is om crossmediale concepten te lanceren…

Blom komt met een voorbeeld langs wie je allemaal zou moeten gaan om iets cross-mediaals te lanceren. De zendercoördinator radio, de zendercoördinator tv, de coördinator internet, de coördinator themakanalen radio, de coördinator themakanalen tv, tegenwoordig wel 10 deuren en dat is niet niks.

2. Van programma naar merk
3voor12 Programma’s zijn steeds vaker een manier om ergens naar te kijken. Sommige programma’s zijn ook zenders. Je krachtigste programma’s/titels zijn meer dan een programma alleen. Dus koester je sterke merken! Ook als ze ‘van een ander’ zijn, ook als het geen zenders zijn. Benoem ze en doe er wat mee. Maar het zou fijn zijn als je bijvoorbeeld 3voor12 kan loskoppelen van de zender, maar dat is niet zo georganiseerd!

Het bestel is de optelsom van omroepen, zenders, én merken!

Als je het wel doet, moet je elkaar de ruimte hiervoor geven. Vang geen vliegen bij elkaar af! Werk samen waar dit toegevoegde waarde geeft en differentieer ergens anders.

Op die manier kan je van zuilen naar thema’s gaan. Dit is te vergelijken met korte documentaires. Die geven haast geen mogelijkheid om iets op te bouwen. Lange termijn thema’s wel; die kan je verankeren in de samenleving.

3. Van zender naar community
community en radio Een sterk merk heeft een speciaal soort publiek. Het publiek houdt van dat merk, is betrokken en vaak ook nog deskundig. Eigenlijk dus een community. Dus haal de banden met je publiek aan en stel ze centraler. Leer van deze mensen, leer van anderen: dan krijg je betere producten. Neem als voorbeeld: Radar en Kassa. Daar is de inbreng en de passie van het publiek enorm!

Alleen maar roepen is niet meer van deze tijd. We hebben de waarheid niet meer in pacht, dus moeten we van publicatie naar conversatie. Tweerichtingsverkeer tussen zender en publiek. Gebruik de deskundigheid en de passie van het publiek! Faciliteer, aggregeer en maak die conversatie mogelijk. En als je het samen doet, krijg je betere programma’s, een sterkere band. Als dit gebeurt dan moeten makers wel willen luisteren en wel willen praten. Daar is nog een wereld te winnen volgens Blom.

4. Van massa naar maat
tv op je mobiel Waar je ook bent, wat je ook aan het doen bent. Mensen kijken niet minder, maar willen meer en meer op persoonlijke vraag. Je wil zien wat je boeit en bezighoudt. Geef de kijker, luisteraar, content op maat. En verras hem daar af en toe bij.

Zorg dat de content altijd overal mogelijk is. Op tv, iPod, YouTube, etc. En ga weg van digital right management. Data wants to be free. Apple is een mooi voorbeeld. Als je bij Apple muziek koopt mag je dat niet op dezelfde computer met andere middelen afspelen. Dus dan zorg je wel dat het elders (gratis) gaat halen.

Zorg dat mensen kunnen werken met open technieken. Laat anderen met je content aan de gang gaan. Dat zorgt voor meer gebruik, meer verspreiding, dus meer bereik.

Flickrvision is een mooi voorbeeld. Hier verbinden mensen over de hele wereld beelden aan plaatsen. En andere mensen kijken weer hier naar.

flickr-vision

Blom roept alle makers op om kijkgedrag te meten en dat hij als kijker vervolgens geholpen wordt om de juiste programma’s te vinden/te zien. Dan zijn de uren dat hij televisie kijkt, veel leukere uren!

Ter relativering krijgen tot slot we nog een stukje te zien van It’s the end of TV as we know it Over 100 jaar zijn we verbaasd dat we hebben leren lezen en schrijven. Dat is dan allemaal niet meer nodig…

Erwin Blom’s volledige presentatie ‘Verhaal van een vertrekker’ is hieronder via SlideShare te bekijken.


Op de iMMovator site is bovendien de podcast ‘Verhaal van een vertrekker’ af te spelen of te downloaden.