De impact van de derde mediarevolutie

0

Al 15 jaar doet VINT onderzoek naar de ontwikkeling van het internet. Deze week verschijnt een nieuw onderzoek in boek- en film: Me the Media – verleden, heden en toekomst van de derde mediarevolutie. Het schetst een toekomst van hyperindividualisering in een hypercompetitieve webeconomie.

What’s your Story?
Komende weken posten de auteurs, Jaap Bloem, Sander Duivestein en ondergetekende hier bij Frankwatching over het onderzoek. Op Me the Media doen we een oproep om met jouw verhaal te komen. Hoe kijk jij aan tegen al deze mediaontwikkelingen? Wat is volgens jou de ultieme consequentie? En wat is de rol van mediatechnologie in de jaren die voor ons liggen? Uiteraard kan die discussie ook hier al op Frankwatching.

Me the Media Movie
En ja, we hebben dus ook hard gewerkt aan de YouTube uitgave van het boek. Een beetje boek heeft dat tegenwoordig en zeker als het een mediaboek is mag dat niet ontbreken. Het is een korte film uit 100% gerecyclede YouTube filmpjes gemaakt. Bedoeld als prikkelende kick-off voor de discussie. Elk fragment toont ook de video-url, dus dat is wel zo makkelijk als je het origineel wilt opzoeken.

Hier een fragment, de epiloog, met de oproep aan het einde.

Accepteer cookies

Via Me the Media is de hele film te zien. Een kleine 12 minuten kan YouTube tegenwoordig niet meer aan. Dus hebben we hem opgeknipt en via een programmaatje op onze site weer netjes aan elkaar genaaid.

Me the Media boek
Een snelle blik op de hoofdstukken geeft al een aardig beeld van de inhoud van het boek:

09fr-meontv.jpgH1 De kick-off
H2 Me-Media en ICTainment
H3 Webmedia – businessinfarct of pacemaker?
H4 Een economie van nieuwe conversaties
H5 Elektronische massamedia
H6 Hyperego’s in hun sociale-netwerkelement
H7 Het metaversum, ons nieuwe virtuele universum
H8 Vijf sectorale disrupties en een thematische
H9 De ontwikkeling van virtu-reële media
H10 Wordt sciencefiction werkelijkheid?

hyper-egoDie hyperego uit hoofdstuk zes komt niet zomaar uit de lucht vallen. Veertig jaar geleden voorspelde Andy Warhol dat in de toekomst ieder mens wel vijftien minuten wereldberoemd kon worden. Zijn gelijk is inmiddels verpletterend voorbij gestreefd nu wereldburgers zichzelf etaleren op internet als nooit tevoren. En zichzelf linken aan elkaar. Daar heb je de gehyperlinkte ego-generatie van de 21e eeuw te pakken. Hij weet door zijn internetconnecties, -fora en blogs waar Abraham de mosterd haalt. En de narcist die in iedereen schuilt beleeft de beste tijd uit de geschiedenis.

Next week in this episode
Volgende week op Frankwatching over Me the Media: Jaap Bloem met “bloggerleed”. Linda Stone’s “continuous partial attention” toont een van de kwalijke kanten van het mediamassa-tijdperk.

Menno van Doorn voert de directie over het Verkenningsinstituut Technologie (ViNT), het onderzoeksinstituut van Sogeti Group en is en co-auteur van ‘Me The Media
‘, een boek over de revolutie in media.