De internetpionier en zijn 13 internetbedrijven

0

De mens is de sleutel tot succesvol innoveren, zo wordt duidelijk uit het inspirerende verhaal van enterpreneur Kees Zegers. Hij is de keynote speaker van het Nationale ICT Event wat vandaag plaats vindt in het Utrechtse Media Plaza. Zegers startte maar liefst 13 internetbedrijven waaronder Nu.nl, Netdirect, Veritate en Mailmedia en is het sprekende voorbeeld van een business innovator. Zijn meest recente startup is Yeshello, een vrijwel compleet virtuele onderneming. Een bevlogen verhaal van een internetondernemer.

Kees Zegers begint met een commercial. Wat hem betreft een erg toepasselijke commercial omdat het filmpje benadrukt dat er geen grenzen zijn.

Accepteer cookies

Vervolgens grijpt hij terug op het jaar 1994 toen hij het bericht hoorde dat Adam Curry als VJ bij MTV stopte en bekend maakte een internetbedrijf te beginnen. Hij was op dat moment niet bekend met internet en dit bericht was voor hem de reden om zich erin te gaan verdiepen. Hij ontmoette Sacha Prins en ze besloten om samen uitgevers te benaderen. Daar bleek men niet echt geïnteresseerd in internet, men wilde niet veel meer dan een eigen homepage met de contactgegevens erop.

Kees Zegers

Kees Zegers (foto) begon ooit met Businessnet, de eerste website waar je realtime financieel nieuws kon krijgen (inmiddels is dat Tijd Beursmedia geworden). Dat liep goed in binnen de kortste tijd had men veel bezoek voor die tijd. Men probeerde adverteerders te werven, maar die hadden zelf nog geen websites dus advertenties konden nergens naar toe linken. De uitdaging werd hoe kun je bedrijven die geen eigen website toch verleiden om te gaan adverteren. Men kwam uit op het idee om een soort direct response advertentie op internet te zetten. Bezoekers die doorklikten die kregen een overzichtspagina en konden daar een formulier invullen om een brochure thuis te krijgen. Dat leidde tot 60 aanvragen en 1.800 gulden inkomsten, dat kon dus uit. De logische vervolgstap was een uitgever, dat werd Elsevier waar men de deal sloot om een tientje per afgesloten deal als vergoeding te krijgen.

img_3836.jpgVervolgens zag je op internet andere websites opkomen en Zegers (foto) en Prins besloten om advertenties op andere websites door te plaatsen. De opbrengsten werden op 50/50 basis verdeeld. Daarna ontstond Netdirect, dat bestaat nog steeds. Ze zetten 350.000 proefabonnementen weg en doen 600.000 informatieaanvragen per jaar. Dat bedrijf heeft hij een tijd geleden verkocht.

In de periode daarna kwam het contact met ilse, waar men riep: “Wij willen het Nederlandse CNN worden”. Dat leidde tot de oprichting van Nu.nl, dat werd opgezet rond de ANP-newsfeed. De site ging van start met een soort “man bijt hond” format (categorie ‘opvallende berichten’) in combinatie met als snelste het nieuws bieden.

Rond 2000 ontstond het gevoel dat het wel eens mis zou kunnen gaan met internet. Er werd rond die tijd 20 miljoen gulden voor Nu.nl geboden, toen dacht hij “Dit is de deal”. Achteraf natuurlijk nooit moeten doen, het is nu misschien wel 60-70 miljoen gulden waard. Waar hij nog steeds erg trots op is, is dat de website in de basis nog steeds dezelfde opzet heeft.

Als intermezzo toont hij een filmpje van Space Collective wat kort uitlegt hoe internet vandaag de dag is.

Kees Zeger pakt de draad van zijn verhaal op. Men was dus bezig met nieuws en bedacht dat het wel business zou kunnen zijn om nieuws per e-mail te versturen (“Uw krant per email”). Sapenda, zo heette dat bedrijf, bestaat nog steeds, maar de kosten daarvan waren erg hoog. Men benaderde Elsevier en bood aan voor 50.000 euro daar deze software aan te bieden. Dat wilde men wel en de volgende dag startte men het bedrijf Tripolus solutions en ook Veritate voor het advies.

sapenda.jpg

Er werd afscheid genomen van de redacteuren en men werd ineens een softwarebedrijf. Tripolis Solutions werkt op dit moment voor alle grote banken, verzekeringsmaatschappijen en reisorganisaties in Nederland. Men biedt software (Tripolis Dialogue) met een erg complex karakter en veel mogelijkheden en werkt via een concept van resellers (bijvoorbeeld verkoop via Lost Boys).

Uit Tripolis ontstond weer Mailmedia. Mailmedia verhuurt email adressen in opdracht van uitgevers. Maar men vond ook dat men meer software moest aanbieden, CRM software. Dat leidde tot het bedenken van Yeshello!, eigenlijk de light versie van de dure en complexe Tripolis software. Een product specifiek gericht op MKB-ers. Het komt er op neer dat je voor € 99 per jaar oplossingen als CRM- en contactmanagementsoftware, een intranet, documentsharing, e-mailcampagnes krijgt (zie de video).

Yeshello! heeft inmiddels 600 klanten. Het idee was dus om een bedrijf op te zetten waar alles virtueel gebeurt. Er werken maar 2 mensen, want activiteiten als marketing, techniek, helpdesk, design, in feite vrijwel alles dus, zijn uitbesteed. Alles gebeurt op basis van een revenue model. De werkwijze is dan dat bijvoorbeeld de helpdesk partner en Yeshello! de opbrengsten per call delen.

De toon is gezet, het Nationale ICT Event is van start.

Nationaal ICT EventHet Nationaal ICT Event is een intiatief van het Ministerie van Econmische Zaken en Media Plaza Utrecht. Zie ook de artikelen Drie business innovators over innovatief ondernemen, Innovatie: wetenschap of creatieve uitspatting? en Creation, collaboration, communication, personalisation.