Drie business innovators over innovatief ondernemen

0

“Innovatie is belangrijk, maar wordt pas interessant als mensen het er met elkaar er over gaan hebben.” “In het Haagse wordt de snelle internetwereld nauwelijks begrepen”. “Als je zelf niet over managementskills beschikt, dan moet je daar andere mensen voor aantrekken.” Op het Nationaal ICT Event in Utrecht ging entrepreneur Boris Veldhuijzen van Zanten in gesprek met drie andere succesvolle ondernemers over innovatief ondernemen: Erwin Blom, Zsolt Szabo en Kees Zegers.

Erwin Blom wordt aangekondigd als de meest actieve Twitteraar van Nederland. Erwin heeft in Twitter inmiddels zo’n 25.000 tot 26.000 berichten geplaatst. Hij was tot 1 januari bij de VPRO verantwoordelijk voor nieuwe media. Nu is hij met een eigen bedrijf aan de slag, The Crowds, gespecialiseerd in het inzetten van social media voor kennis delen, samenwerken e.d. Hij vertelt dat hij bijvoorbeeld bij de Gemeente Smallingerland bezig is om te kijken hoe je de besluitvorming sneller en beter kunt krijgen met inzet van deze nieuwe technieken.

img_8906.jpg

Boris Veldhuijzen van Zanten vraagt Kees Zegers uit om nog even terug te kijken op zijn verhaal. Dertien internetbedrijven oprichten, dat zijn er nogal wat. Zegers vertelt dat als een bedrijf groter wordt dan 5 tot 6 mensen, zijn werkwijze is dat hij mensen zoekt die dat bedrijf kunnen leiden. Wat hij verder wilde duidelijk maken is dat je van het een in het ander rolt, je begint met een financiële website, je raakt verzeild bij het nieuws en eindigt met een software omgeving voor MKB-ers.

Alles bij elkaar werken er iets van 180 mensen voor de bedrijven waar hij bij betrokken is. Hij is zelf degene die af en toe met iedereen praat (moet er bijgestuurd worden of niet) en op afstand financieel en creatief betrokken is. “Ik ben zelf niet in staat om een bedrijf van 40 tot 50 mensen te leiden, dat is niet mijn kwaliteit. Ik moet dingen bedenken, iets starten en soms de stekker uit trekken. De stekker eruit en dóór. Als je zelf niet over managementskills beschikt, dan moet je daar andere mensen voor aantrekken.”

img_8913.jpgZsolt Szabo is voormalig IT-fractiespecialist van de VVD in de Tweede Kamer en werkt sinds 1 maart voor Capgemini. Als vice-president houdt hij zich bezig met de dienstverlening van het bedrijf aan de overheid. Hij stelt dat de mensen in het Haagse die snelle wereld, waar Kees Zegers in zit en hij zelf tot enkele jaren geleden in zat, nauwelijks begrepen wordt. Er is veel oppositie, de overheid moet zich niet gaan bemoeien met dit soort initiatieven. Bovendien is de overheid met hele andere dingen bezig in haar bedrijfsvoering, men heeft weinig aansluiting met deze manier van werken.

Boris Veldhuijzen van Zanten vraagt hoe belangrijk innovatie eigenlijk is. Innovatie is volgens Erwin Blom super belangrijk, maar wordt pas interessant als mensen het er met elkaar er over gaan hebben. Zsolt Szabo vult aan dat de grenzen tussen de verschillende fases van innovatie (expert Han Gerrits van Innovation Factory heeft het in dit verband over inventie, innovatie en diffusie) niet zo scherp zijn en dat innovatie, marketing etc. constant doorgaan.

Kees Zegers vertelde eerder in zijn presentatie dat hij van plan was iets heel anders te gaan doen en ‘in water’ verder te gaan. Hoezo water? “Ik ben 13 bedrijven begonnen en mijn ei is gelegd. Het kost veel energie om een bedrijf te beginnen. De bedrijven zijn stuk voor stuk op orde, maar iedere keer bij een nieuwe start begin je gewoon met een kamer ergens in een gebouw, zonder staf, support, catering of noem maar op. Een nieuw bedrijf mag geen kosten maken.”

img_8914.jpg

Erwin Blom benadrukt dat het bij innovatie ook niet zo zeer gaat om originaliteit van ideeën, maar om de goede uitvoering ervan. Kees Zegers beaamt dat, een goed idee alleen is niets waard. Het gaat alleen om de uitvoering. Philips is daar een goed voorbeeld van, er zijn briljante ideeën bedacht, maar Sony ging een tijd lang steeds met het idee lopen.

Boris vraagt Zsolt Szabo hoe innovatief Capgemini eigenlijk is. Szabo geeft het voorbeeld van de Belastingdienst waarbij – als het gaat om innovatie – er een iemand van Capgemini is die de brug vormt naar alle andere adviseurs. Binnen de overheid moet je in de visie van Capgemini niet per ministerie kijken wat er moet gebeuren, maar moet je door en over alle ministeries heen kijken. Een onderwerp als mobiliteit speelt op meerdere ministeries, dat is niet iets voor alleen (bijvoorbeeld) Econmische Zaken. Capgemini opereert met zo’n benadering heel anders als andere ICT-dienstverleners.

Boris Veldhuijzen rondt de discussie af. Hij zet de zaal nog eens aan het denken met een cijfer uit recent onderzoek: 20% van de Amerikanen heeft nog nooit een e-mail gestuurd. Terwijl wij het hebben over Web 2.0 en met zaken als Twitter en social networks bezig zijn, heeft een op de vijf mensen nog nooit een e-mail verstuurd. “Hoe groot is onze wereld dan?”

Nationaal ICT EventHet Nationaal ICT Event is een initiatief van het Ministerie van Econmische Zaken en Media Plaza Utrecht. Zie ook de artikelen De internetpionier en zijn 13 internetbedrijven, Innovatie: wetenschap of creatieve uitspatting? en Creation, collaboration, communication, personalisation.