Crowd sourcing: Het publiek onderschat?

0

Drie mensen die hun sporen verdienden binnen de publieke omroepen (VPRO, TROS en VARA) begonnen dit jaar een eigen bedrijf: The Crowds. De kernboodschap van dit bedrijf: doe iets met het publiek, ga een band aan met je publiek, maak je mediastrategie social. Idse de Pree vertelde op het Mediapark Jaarcongres 2008 dat de beste informatie niet meer bij de specialisten binnen de bedrijven te vinden is, maar bij het publiek buiten de bedrijven. Daarom moet organisaties samenwerken met het publiek, wat ook wel crowd sourcing wordt genoemd. Hij liet een aantal voorbeelden de revue passeren en vertelde over projecten die The Crowds in Nederland start.

De Pree schetst eerst nog maar eens de ontwikkeling van Media 1.0 naar 3.0. Media 1.0 staat voor ‘vroeger’, toen het publiek alleen kon kijken en luisteren, maar geen mogelijkheid had tot feedback. De eerste feedback in een gastenboek of forum was vaak reden tot paniek. De primaire reactie was om alle negatieve reacties te verwijderen. Dit leidde echter meestal tot veel discussies over het verwijderen. De leercurve van Media 2.0 was dus vooral: laat het publiek gewoon zeggen wat ze willen.

Volgens De Pree zijn we nu aanbeland bij Media 3.0, de tijd van samenwerken.

Er is ongelooflijk veel kennis, informatie en ervaring beschikbaar en via internet zijn we allemaal en altijd met elkaar verbonden. De beschikbare hoeveelheid informatie is voor een individu niet meer te bevatten:

  • via Google zijn al meer dan 3 biljoen zoekopdrachten uitgevoerd
  • elke minuut komt er 10 uur nieuwe video bij op YouTube
  • elke dag worden er meer sms-jes verstuurd dan er mensen zijn op aarde
  • 1 week NY Times bevat meer informatie dan een persoon in de 18e eeuw in zijn hele leven tegenkwam
  • dit jaar meer nieuwe content dan in de afgelopen 5.000 jaar samen

Lego Factory
In de Lego Factory op internet kan je je eigen ontwerp maken, opslaan in je profiel en delen met anderen. Dit had grote gevolgen voor de organisatie. Er waren eerst 100 ontwerpers in dienst die 300 ontwerpen op jaarbasis maakten. Nu heeft Lego via internet 1 miljoen ontwerpers van gemiddeld 9 jaar, die samen 3 miljoen nieuwe ontwerpen maken. De populairste daarvan worden uitgebracht als pakketje. Deze werkwijze maakt het immers mogelijk te monitoren wat populair is en wat het publiek goed vindt. Feitelijk is de R&D-afdeling verplaatst naar internet en maken kinderen het beste ontwerp.

Innocentive.com
Deze site is opgericht voor bedrijven die moeite hebben om complexe problemen op te lossen. Bijvoorbeeld hoe je na een olieramp in het poolgebied de olie kan scheiden van het ijs ? Het publiek wordt gevraagd te helpen het probleem op te lossen. Los je het probleem op, dan krijg je een beloning (variërend van 5.000 dollar tot een miljoen, afhankelijk van de grootte van het bedrijf). Op dit moment wordt een op de drie problemen opgelost, zelfs problemen waarop wetenschappers al jaren op studeren. Opvallend is dat 80% van de probleemoplossers uit een andere bedrijfstak komt.

Predicitify.com
Op Predictify.com kan je een vraag stellen en andere mensen kunnen een voorspelling doen: van ‘wanneer doet Britney Spears een zelfmoordpoging’ tot ‘beursnieuwtjes’. Uitslagen kan je filteren op gegevens uit de profielen. Je kan bijvoorbeeld onderscheid maken tussen totaal publiek en experts/guru’s. Expert of guru ben je niet vanwege je specifieke kennis, maar wordt je door vaak een goede voorspelling te doen op de site.

We bouwen een wijk
Na deze voorbeelden presenteerde De Pree enkele cases waarmee The Crowds nu bezig is. Een daarvan is ‘Webouweneenwijk.nl’. De gemeente Smallingerland wil een innovatieve, duurzame wijk ontwikkelen.

In dit project wordt de kennis van het publiek gebruikt en gecombineerd met de kennis van experts. De portal wordt deze zomer gebouwd. Gebruikers zijn bewoners, omwonenden, geïnteresseerden, studenten en specialisten. Rondom een aantal thema’s gaan ze samenwerken in plangroepen.

Waarom crowdsourcing?
De motieven voor een bedrijf of organisatie om te gaan crowdsourcen kunnen zijn:

  • binding (loyaliteit, bereik, naamsbekendheid)
  • geld (omzet verhogen, kosten verlagen)
  • productverbetering

Daarbij is het erg belangrijk niet de motieven van het publiek uit het oog te verliezen! Idse sluit af met de voorbeelden daarvan:

  • passie (delen v liefde voor een onderwerp)
  • probleem
  • reputatie (erkenning krijgen)

De presentatie van Idse de Pree is hieronder te bekijken.


Het Mediapark Jaarcongres is een initiatief van iMMovator. Andere artikelen over dit congres vind je in Mediapark Jaarcongres een groot succes!