Losin’ Your Mind Over Crowdsourcing?

0

Okee, voor Wikipedia werkt het, maar eigenlijk zijn er nog weinig commerciële voorbeelden van crowdsourcen. Natuurlijk is het een prima idee om zoveel mogelijk mensen via het web te betrekken bij de ontwikkeling van software, logo’s, bedrijfsnamen, marketing en producten. De praktijk is echter dat het gezegde “Three Is A Crowd” maar al te waar is. Meestal zijn er een paar lui die de kar trekken, en de rest – als er al een rest is – die sjokt er mijlenver achteraan. In de gewone wereld is dat zo, in de open-source-wereld is dat zo, en in de “greater” online-wereld is het niet veel anders.

De straat
schonfeld Verleden week maandag was het Erick Schonfeld (foto), sinds september de TechCrunch-maat van Michael Arrington, die zich op deze wijze uitliet. Schonfeld is overgekomen van het gekillde Amerikaanse innovatieblad Business 2.0. Opeens stond Schonfeld op straat, en daar heeft Samaritaan Arrington hem opgepikt. Misschien kunnen we inderdaad het beste te rade gaan bij de straat voor wijsheden over crowdsourcen: Dat is per slot waar de crowd zich ophoudt.

Losin’ Your Mind
Xzibit, Snoop Dogg en Dr Dre rappen natuurlijk niet over crowdsourcen en open innovatie. Maar de eerste seconden van “Losin’ Your Mind” zeggen wel precies waar het bij crowdsourcen om draait. Het nummer opent als volgt:

“Out of a crowd, picking em out (and what?)
Digging em out to kicking em out (and what?)
Surviving the game is what it’s about (and what?)”

https://youtube.com/watch?v=4iWIsgVX_3U

Exactemento!
crowdBij crowdsourcen gaat het niet zozeer om de massa’s mensen die je kunt mobiliseren, als wel om de pareltjes die je online kunt opduikelen: de juiste personen en ideeën, die jouw business op moment x een stap(je) verder kunnen brengen. Laten we dat goed in onze oren knopen. Hoewel ze in elkaars verlengde liggen, is crowdpicking/digging/kicking – met alle mogelijke middelen de crowds bewerken en ontginnen – heel wat anders dan het online-communitymanagement van een Procter & Gamble.

rapport.jpgEen vergelijkbare spraakverwarring inzake crowds treffen we aan in het rapport “The World Economic Forum’s Technology Pioneers 2008″, dat “Crowd Wisdom: User-Centric Innovation” als thema heeft. Het is een mooie selectie van een stelletje innovatieparels uit de business-crowd, met een modieuze appetizer aan het begin, die “gewoon” gaat over Lego en Wikipedia.

Open voor business
Denk bij crowdsourcen dus vooral aan Xzibit, Snoop Dogg en Dr Dre, lees Erick Schonfeld op TechCrunch, en vergeet niet het boek “Open voor business. Open-source-inspiratie voor innovatie” te downloaden. Daar wordt het hele verhaal in een genuanceerde context voorgeschoteld. Denk je vervolgens: potverdrie dat moet ik doen, maar hoe? Bezoek dan eens het Amsterdamse open-inovatieplatform Fellowforce.com met zijn WebForce 2.1 Engine for Consumer Feedback and Co-creation. Gewoon een accountje nemen en gaan met die banaan. Want “surviving the game is what it’s about”.

Jaap Bloem is senior-consultant bij ViNT (Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie), het onderzoeksinstituut van Sogeti Group en co-auteur van het binnenkort te verschijnen boek ‘Me the Media‘, een boek over de revolutie in media.