Waarom komt RSS in Nederland nog steeds niet van de grond?

0

Al enige tijd valt het me op dat nog zo weinig mensen RSS kennen en gebruiken, terwijl het al jaren bestaat en het stadium van de internetprofessionals en de early adopters dus allang gepasseerd had kunnen zijn. Vooral de grote onbekendheid van RSS onder kenniswerkers valt me op. Als geen ander zijn zij gebaat bij een efficiëntere informatievergaring. De afgelopen weken heb ik diverse interviews gehouden met juristen, communicatiemedewerkers, wetenschappelijk onderzoekers en studenten. Twee daarvan kennen RSS en slechts één gebruikt het. Hoe komt het dan dat een tijdbesparende technologie als RSS nog zo weinig bekend is en gebruikt wordt?

Enterprise 2.0 of ‘het Nieuwe werken’, bijna iedere organisatie heeft het tegenwoordig in haar IT-strategie staan. Kenniswerkers die online werken en samenwerken, plaats- en tijdonafhankelijk, met sociale software, online dataopslag en ‘unified communications’.

Zoals in bovenstaande presentatie ook naar voren komt, neemt RSS hier een significante plaats in. Terecht, want het is één van de wapens om beter met de ‘information overload’ om te kunnen gaan. We ontvangen tientallen e-mails en bezoeken 40 internetdomeinen per dag en we kunnen het amper bijhouden.

Maar Enterprise 2.0 is voor menig organisatie nog ver weg. Niet vanwege het kunnen inzetten van sociale software, maar vanwege de bekendheid en ervaring van kenniswerkers met deze tools. Wiki’s, tagging en RSS zijn nog verre van mainstream. Dat user generated content (blogs, wiki’s, tagging e.d.) nog niet in de genen van professionals zit, vind ik niet zo gek. Dit is een hele omschakeling in onze manier van werken. Maar wat houdt het gebruik van RSS tegen?

Nog niet bekend met RSS?
Iedereen die een paar keer per dag op Nu.nl kijkt, iedere middag op NS.nl controleert of er geen grote vertragingen zijn, 40 weblogs probeert te volgen en in de gaten wil houden of er op internet nieuwe dingen geschreven worden over zijn bedrijf, weet dat dit een tijdrovende bezigheid is.

RSS wordt vooral gebruikt om automatisch op de hoogte gehouden te worden van de nieuwste artikelen/items van weblogs, forums of nieuwssites. Om van al die sites de nieuwste berichten binnen te krijgen, abonneer je je op een ‘feed’ (berichtenstroom). Dat RSS staat voor Really Simple Syndication (NL: eenvoudige gelijktijdige publicatie) mag je meteen vergeten.

Zie onderstaande video voor een uitgebreidere uitleg.

Accepteer cookies

Wie kent RSS?
Ook onderzoeksbureau Dialogic (rapport “Breedband en de gebruiker 2007” – PDF) en Universal McCann (rapport “Wave 3” – PDF) merken op dat het gebruik van RSS-feeds erg achterblijft ten opzichte van andere online activiteiten.

Informatieactiviteiten die Nederlanders uitvoeren

Sociale webactiviteiten wereldwijd

Aan internetgebruik en -ervaring zou het volgens die rapporten niet moeten liggen: Nederland heeft de hoogste internetpenetratie ter wereld en 72% van de Nederlanders met internetaansluiting is een ervaren gebruiker.

Grafiek: Nederland kent de grootste internetpenetratie ter wereld

Grafiek toont internetervaring van Nederlanders: 72% is ervaren gebruiker

Nederland heeft een echte kenniseconomie. We zijn hoog opgeleid. Toch lopen niet alleen wij, maar ook een land als de Verenigde Staten, zwaar achter bij Aziatische en zelfs Oost-Europese landen.

Grafiek toont dat in Nederland maar 17% van de mensen RSS gebruikt, beduidend minder dan veel andere landen.

Volgens Universal McCann is er een relatie tussen het gebruik van RSS en het gebruik van sociale software (waarin we internationaal ook achterlopen op diezelfde landen). Maar toch zou je in een land met zoveel kenniswerkers en information overload intensiever RSS-gebruik verwachten.

Waar ligt het probleem (en de oplossing)?
Ik denk dat er meerdere oorzaken aan te wijzen zijn voor het beperkte gebruik van RSS. Een schot voor de boeg:

  • We houden niet van verandering. De oude manier gaat toch best?
  • RSS klinkt technisch, oninteressant en moeilijk.
  • Het is niet duidelijk wat je met dat RSS-logootje op die webpagina moet. Van een RSS-reader heeft menigeen nog nooit gehoord.
  • Het moeten gebruiken van een RSS-reader is een drempel. Ten eerste klinkt ook dit technisch en moeilijk. En je hebt iets extra’s nodig, en dat klinkt als teveel gedoe.
  • De gekozen RSS-reader past niet in je manier van werken.

Het laatste punt uit dit rijtje is denk ik een belangrijke. RSS moet voor het monitoren van informatiebronnen handelingen wegnemen, niet toevoegen. Net als met e-mail is het belangrijk te bepalen hoe je met RSS-feeds om wilt gaan. Wil je feeds één voor één bekijken, of door elkaar heen? Wil je ze continu in beeld, of wil je juist niet steeds erdoor afgeleid worden? Zelf zweer ik al jaren bij Desktop Sidebar, een smalle balk rechts op mijn desktop, die de feeds één voor één op heel rustig tempo toont, zonder het erg afleidend is. Headlines scannen doe ik zo af en toe, het kost me nog geen seconde per keer dat ik kijk en ik hoef er geen extra handelingen voor te verrichten.

Waar RSS echt door achter blijft, ik kan er alleen naar raden. Iemand ideeën of ervaringen? Ik hoor ze graag.

Ferry den Dopper is informatiearchitect en online communicatie adviseur bij fullservice internet bureau Tam Tam.