E-mailmarketing en de ideale bedankpagina

0

Een websitebezoeker heeft zich ingeschreven voor je nieuwsbrief en komt op je bedankpagina. Daar moet je even bij stilstaan: je hebt er een nieuwe relatie bij gekregen, een potentiële klant. De bedankpagina is dé plaats om die relatie verder uit te bouwen. Veel organisaties beseffen niet dat een (goede) bedankpagina goud waard is. Tim Besselink beschreef onlangs hoe je een bedankpagina slimmer kunt inzetten en nam de bedankpagina’s van de Postbank, Bol.com en de Hypotheker onder de loep. In dit artikel zet ik uiteen welke functies een bedankpagina kan, en in sommige gevallen moet, vervullen om succesvol e-mailmarketing te bedrijven.

Bevestiging aanmelding
Allereerst bevestigt de bedankpagina dat de inschrijving voor je nieuwsbrief is geslaagd. Een duidelijke bedankpagina vertelt dit aan je nieuwe abonnee. Op veel websites krijg je een fake bedankpagina die op de plek van een formuliertje wordt geladen zoals in de afbeelding hieronder.

Zo moet het dus niet. Een bedankpagina is zo belangrijk dat het een aparte pagina verdient, zoals de afbeelding hieronder laat zien van de Nederlandse Taalunie. Laat techniek niet leidend zijn in wat er wel of niet mogelijk is.

Bedankt!
Het spreekt voor zich zou je zeggen. Toch heb ik bedankpagina’s gezien waar er geen woord van dank wordt gerept. Maak in één zin duidelijk dat je de inschrijving waardeert. En zorg dat deze zin aansluit bij je algemene tone of voice. Als je op het aanmeldformulier een informele stijl hanteert, doe dat hier dan ook.

Leg het vervolgproces uit
Geef vervolgens aan wat je nieuwe abonnee kan verwachten. Ontvangt hij bijvoorbeeld nog een e-mail? Moet hij zijn inschrijving bevestigen? Dit is uiteraard afhankelijk van de manier waarop je het aanmeldproces hebt ingericht. Is dat volgens de principes van opt-in, confirmed opt-in of dubbel opt-in? In een vorige posting ‘De ideale start van je relatie’ lees je hier meer over.

  • Bij opt-in verstuur je geen bevestiging.
  • Bij confirmed opt-in stuur je een bevestigingsmail maar hoeft de ontvanger niets te doen.
  • Bij dubbel opt-in moet de ontvanger zijn inschrijving bevestigingen door te klikken op een link in een bevestigingsmail.

Als, bij dubbel opt-in, de ontvanger zijn inschrijving niet bevestigt, wordt hij ook niet toegevoegd aan je lijst met abonnees. Als je dubbel opt-in hanteert, is het dus erg belangrijk dat je je potentiële abonnee attendeert op een e-mail waarin hij zijn inschrijving moet bevestigen.

Een ander belangrijk punt waaraan je moet denken als je een dubbel opt-in inschrijfprocedure hanteert, is dat je eigenlijk 2 bedankpagina’s hebt. De eerste bedankpagina verschijnt wanneer iemand zich inschrijft en de tweede wanneer hij de inschrijving bevestigt. Dit geeft extra ruimte om de functies van de bedankpagina te verspreiden.

Promoot de vervolgcontent
Als je deze belangrijke zaken goed voor elkaar hebt, is het tijd voor promotie! Je hebt er een nieuwe relatie bij. En je weet in elk geval zijn e-mailadres. Misschien ook een voor- en achternaam, of zelfs andere gegevens. Tijd dus om na te denken hoe die bezoeker bij de betreffende pagina is gekomen, wat hij heeft aangevraagd en welke content daarop het beste aansluit.

Computer Idee laat bijvoorbeeld toch wel iets liggen is. Hieronder een afbeelding van de pagina na de bevestiging van de inschrijving.

Waarom op deze bedankpagina niet het laatste nieuws noemen? Of misschien een aanbieding doen voor een proefabonnement?

Leveren van de incentive
Heb je de klant een white paper of een waardebon beloofd in ruil voor zijn inschrijving? Dan kun je die via de bedankpagina aanbieden. Persoonlijk bied ik dergelijke incentives liever aan in een  e-mail. De ontvanger heeft de incentive dan altijd beschikbaar in zijn mailbox.

Co-registratie
Iets dat je in Nederland nog niet veel tegenkomt is co-registratie. Bij co-registratie werken twee of meerdere partijen samen om hun bestand te vergroten. Voorwaarde voor co-registratie is natuurlijk dat de samenwerkende partijen relevante content hebben voor elkaars doelgroepen.
Onderstaand voorbeeld toont een extreme vorm van co-registratie. De onderstaande bedrijven zijn allemaal onderdeel van de Macintosh Retail Group. Na de bevestiging van de dubbel opt-in kom je op onderstaande pagina.

Of dit de juiste manier is betwijfel ik. Hoe relevant zijn de producten van Scapino als ik me net voor de Halfords nieuwsbrief heb ingeschreven? Je kunt je afvragen of de mensen zich écht  bewust inschrijven voor de andere nieuwsbrieven. De methode is goed, maar MRG zou er goed aan doen om nog een stapje verder te gaan. Kijk welke titels qua content en/of doelgroep bij elkaar passen. Cluster die en pas de co-registratiepagina hierop aan. Deze pagina wordt dan overzichtelijker en krijgen meer ruimte voor promotie.

Voeg toe aan het adresboek
Wil je er zeker van zijn dat je e-mailings écht in de inbox van je abonnees belanden, dan is het van belang dat je abonnees jouw e-mailadres toevoegen aan hun adresboek of lijst met vertrouwde afzenders in hun e-mailprogramma. Je bent dan niet alleen zeker van aflevering in de mailbox, maar ook van het direct tonen van de afbeeldingen in je e-mail. Dit heeft overigens niets te maken met SPAM-filters bij ISP’s. Hoe SPAM-filters bij ISP’s werken kun je lezen in het artikel ‘Tips voor een betere aflevering van e-mailcampagnes’.

Testen, testen, testen
Tot slot kun je een extra stap zetten. Test je bedankpagina met een splittest. Bijvoorbeeld om te zien vanaf welke bedankpagina het succes op dubbel opt-in het grootst is. Of bij welke bedankpagina je inschrijvers langer op de site blijven. Dit levert waardevolle informatie op voor het optimaliseren van je inschrijfproces.

What’s next? De welkomstmail
In dit artikel ging ik in op de functies van een bedankpagina. Net zo belangrijk is de vervolgcommunicatie: de welkomste-mail(s). In mijn volgende artikel ga ik hier dieper op in.