Innovatie

Het MKB in contact met de Generatie C

0

Zijn de jongeren van nu oppervlakkig en ongeïnteresseerd? En zijn het daarom waardeloze toekomstige werknemers? Of moeten we gewoon even de tijd nemen om ze opnieuw te leren kennen? Martijn Planken helpt MKB-ers te communiceren met de Genereratie C.

Dat deed Martijn Planken tijdens het seminar MKB 2.0 in Media Plaza van gisteren, maandag 27 oktober 2008. Na de presentatie van Hessel van Oorschot was na een korte pauze het woord aan Planken. In zijn presentatie met de titel “Generatie C: The Digital Natives” ging hij in op de jeugd van nu (geboren vanaf 1990). Dit zijn natuurlijk de werknemers van de toekomst. En daarom voor het MKB van belang om in de gaten te houden en te leren communiceren met deze groep. De naam is overigens aan deze generatie gegeven, omdat de generatie te maken heeft met allerlei woorden die beginnen met een C: community’s, content, connected, creators etc.

Generatie C

Na de babyboomers, de generatie X en Y is het nu de Generatie C die wordt beticht van oppervlakkigheid. Het is een generatie, die opgegroeid is in enorme welvaart (‘ondanks een crisisje’) en getypeerd wordt door overvloed en het maken van keuzes. Terwijl de oudere generaties (de ‘digitale immigranten’) met bewondering kijken naar techniek, de mogelijkheden zien (Brave New World) en interesse hebben in de werking, zien de jongeren dat anders. Deze jonge ‘digitale natives’ hebben de ontwikkeling van de techniek niet meegemaakt en hoe het werkt interesseert ze niet: het is er gewoon. Computers zijn communicatiemedia. Niets meer en niets minder. En ze moeten functioneel zijn.

Samen content maken

In de zaal, gevuld met MKB-ers, blijkt een aanzienlijk deel wel eens filmpjes op YouTube te plaatsen. Maar lang niet allemaal. Geen probleem, volgens Planken. Want we kunnen en hoeven niet allemaal creators zijn; een kleine groep maakt het interessant voor een grote groep. Wel moet elke MKB-er volgens Planken LinkedIn gebruiken en is het belangrijk om te weten dat community’s te maken hebben met: dingen delen, bloggen, praten, mailen, daten, discussiëren, zien & gezien worden en waarderen en vergelijken. Community’s leren begrijpen kan ook veel meerwaarde bieden voor het MKB: de denkkracht van alle R&D-afdelingen kunnen worden gebundeld om samen problemen op de lossen. Het voorbeeld dat Planken noemt is InnoCentive.

Mensen willen blijkbaar content maken en delen. Maak daar gebruik van, is zijn advies aan de MKB-ers. Een goed voorbeeld daarvan is ook RTV Utrecht, die op Unieuws een kans geeft aan burgerjournalistiek en vervolgens de input gebruikt voor hun eigen programma’s. Ook CNN doet iets soortgelijks met I-report.

Arbeidsgevers en ambassadeurs

De uitdaging voor het MKB is het vinden en binden van creators. Zij kunnen ambassadeurs worden voor een bedrijf. Wat betreft werknemers geldt dat zij zicht steeds meer zien als de ‘BV ik’ en arbeidsgevers in plaats van werknemers. De generatie C heeft aspiraties en wil verschillende talenten ontwikkelen (zelfs hobby’s zijn niet meer gewoon hobby’s, maar ook daarin wil de generatie goed of de beste zijn). “Zij zijn trouw aan hun eigen talenten, niet aan een werkgever”, aldus Planken. Werkgevers moeten alles doen om hun (jonge) werknemers de kans te geven hun talenten te ontplooien. Een mooi voorbeeld hiervan blijft Google, die werknemers de kans geeft om eigen projecten te bedenken en uit te voeren in Google Labs. Dit voorbeeld noemde Planken dan ook in de workshop die volgde op zijn plenaire presentatie.

Wat in de workshop verder duidelijk werd, was dat sturen op output steeds belangrijker wordt in plaats van sturen op werktijd (want wat is dat eigenlijk nog?). Verder was er in de workshop aandacht voor trends, zoals mediaconvergentie, anywhere, anyplace, anytime en mobiliteit.


Presentatie Martijn Planken (deze was op 28 oktober 2008 Featured on the SlideShare homepage)

De presentatie en de workshop van Martijn Planken gaf veel stof tot nadenken bij de MKB-ers. Ik ben dan ook benieuwd of we zien dat het MKB zich anders gaat opstellen ten opzichte van deze generatie C, de toekomstige werknemers..eh…arbeidsgevers!

Het Seminar MKB 2.0 is een initiatief van Media Plaza en Nederland Digitaal in Verbinding (Syntens). De webcast van het plenaire gedeelte van het seminar staat online op www.mediaplazatv.nl. Zie ook Web 2.0 en de kansen voor het MKB en Het MKB en personal branding, lifehacken & buzzing.