Kansen van Web 2.0 voor het MKB

0

In Media Plaza vindt vandaag het seminar MKB 2.0 plaats. In een afgeladen volle zaal een hele dag lang slimme Web 2.0 toepassingen voor het MKB. Hessel van Oorschot opent het seminar en gaat in op de betekenis van Web 2.0 voor het MKB en de kansen die er zijn met Web 2.0.

Van Oorschot noemt zich Chief of Noise bij Tribe at Noise. Web Two-OO daar spreekt hij vandaag over. Tribe of Noise is een online community voor actieve muzikanten en mensen daarom heen. Hij wil het hebben over wat wel en niet bij Web 2.0 relevant is, wat er relevant is voor het MKB en wat zijn visie is op Web 3.0.

Web 2.0: wat niet en wat wel?

Hij wil het niet hebben over de hype, over alle Google successen, over de quotes van de gurus en over vormgeving. Dus vandaag niet hypen en ook geen ‘ver van mijn bedshow’ verhalen. Wel de kansen voor het MKB, voorbeelden, uitdagingen en richting voor het MKB.

De definitie van Web 2.0, volgens Hessel van Oorschot (foto): “De verandering van een verzameling websites naar een volledig platform voor eindgebruikers op het world wide web.”

We hebben het bij Web 2.0 over interactieve webapplicaties voor eindgebruikers. Het gaat om peer2peer, people to market en co-creatie. Dus denk niet langer dat de wereld in B-to-B en B-to-C is verdeeld.

Kansen voor het MKB

Web 2.0 geeft kansen voor je als bedrijf, maar je kunt ook zelf een MKB-bedrijf worden, een Web 2.0 omgeving faciliteren. Dat tweede staat meestal centraal, de eerste is minstens zo interessant. Allerlei tools die beschikbaar zijn om samen te werken. Maar ook betalingen bijvoorbeeld, via oDesk mensen inhuren om voor je te laten programmeren. Mensen vinden, inhuren, de betaling laten regelen, het intellectuele eigendom. Je personeelsbesstand wordt eigenlijk oneindig groter.

Boekhouding idem, kijk bijvoorbeeld eens naar Reeleezee. Je afhankelijkheid van een boekhouder, een accountant neemt sterk af. Dan betalingen, bijvoorbeeld SWREG. Maar ook Linkedin, waar je – al dan niet via via – veel relevante contacten kunt vinden en onderhouden.

Vanuit de zaal wordt gevraagd hoe het met het vertrouwen gesteld is, hoe kun je er van op aan dat iets te vertrouwen is. Dat zul je zelf moeten ontdekken, referenties van anderen kunnen daar aan meehelpen. Maar het probleem zoals zich dat recent bij de IJslandse bank heeft voorgedaan voorkom je niet.

Een volgend voorbeeld is Personalgifts.nl, waar je bijvoorbeeld een gepersonaliseerd Baantjer boek kunt bestellen. Een ander bedrijf is WuZZON (zie ook deze video), een mobile content community. Een ander voorbeeld is Webprint.nl, waar je foto’s kunt printen op tegels, t-shirts, kaartjes etc. Elke foto kan ook meerdere keren en door meerdere mensen worden gebruikt.

Bij One Billion Fans.com, onderdeel van Tribe of Noise, kun je een muzikant vinden, hem of haar promoten, hem of haar voor je bedrijf inzetten en ga zo maar door.

“Eindgebruikers willen delen, krijgen de middelen aangereikt en wachten niet op u!”. Uitdagingen:

 • producten en diensten
 • technische uitdagingen
 • bedrijfsprocessen en cultuur
 • samenwerkingspartners
 • schaalbaarheid (op alle fronten)
 • KLANT 2.0

Klant 2.0 is voor hem:

 • win vertrouwen, ben oprecht (dus geen ghost writers of ghost bloggers)
 • kritisch en verwacht uw volle aandacht voor je klant
 • geef ze het idee en/of de tools dat ze volledig in controle zijn
 • onbezorgd en onbegrensd, alles kan!
 • bereid u voor te kiezen in ruil voor beloning/ gemak, erkenning/ aandacht en/of exclusieve deal / vernieuwing

De toekomst: wat biedt Web 3.0?

Van Oorschot besluit met drie aandachtspunten voor de toekomst, noem het Web 3.0.

Om te beginnen het semantische web. Een universeel medium voor de uitwisseling van gegevens, informatie en kennis, tussen mensen maar ook tussen machines. Nu wordt er op het journaal voorspeld of er een goede stranddag komt, je maakt een plan voor wat je morgen gaat doen. Maar er komt straks een dag dat je wekker zo intelligent is dat hij bepaalt of hij wel of niet af moet gaan, of het wel of geen strandweer is.

De killer van het app semantische web? Zoekmachines die tekst, data en metadata kunnen indexeren. Wie kan wereldwijd databases met foto’s automatisch analyseren en indexeren. Wie kan dit voor video? Can you?

Het tweede punt is overal toegang. Cloud technology: alles waar een chip inzet met een eigen IP-adres kan met elkaar praten. “Een harde schijf is zoooo 2007”. Een mooi voorbeeld in dit verband is GravityZoo, een echt Nederlands bedrijf wat wel eens heel groot kan worden.

Het laatste punt wat hij wil maken heeft betrekking op de content eigenaar, intellectueel eigendom. Wie heeft de rechten en waarover? Hier spelen zaken als copy fights, it’s war!, copyleft & creative commons, open source en piraterij.Heeft u rechten, dan is dat geld waard. Heeft u kwaliteit in content, dan is dat verschrikkelijk veel geld waard.

Samenvattend: Web 2.0 geeft het MKB veel kansen om slimmer samen te werken, maar daarnaast ook kansen om iets als een dienst over service aan te brengen.


De presentatie van Hessel van Oorschot

Het Seminar MKB 2.0 is een initiatief van Media Plaza en Nederland Digitaal in Verbinding (Syntens).