De grootste familie van Nederland. Op papier.

0

Nrc.next was in het eerste kwartaal van 2008 de grootste stijger onder de landelijke kranten. In de eerste drie maanden van dit jaar had het dagblad een totaal verspreide oplage van 83.000 exemplaren. In het eerste kwartaal van 2007 was dat nog 75.000. Dat is goed nieuws. Helaas staat er een overvolle bak met negatieve berichtgeving over het wel en wee van de dagbladenscene tegenover.

Zo stopte gratis krant De Pers met de zaterdageditie. Noodgedwongen moesten er acht redacteuren weg. Het was een leuk experiment (De Pers was de enige gratis krant met een zaterdageditie), maar de kosten waren te hoog voor een kleine oplage. DAG stopt met het offline verschijnen. Ik wil nog wel even doorgaan, maar dan wordt het weer zo’n zeikblog.

Kun je een krant aanklagen?
Een opmerkelijk bericht dan, over de teloorgang van mijn favoriete medium (op internet na). Een abonnee van het regionale Amerikaanse dagblad The News&Observer heeft de krant aangeklaagd wegens inkrimping van de redactie en het verminderen van het aantal pagina’s. De 42-jarige jurist had juist zijn abonnement verlengd, toen de krant een maand later besloot om zeventig redacteuren te ontslaan en het aantal nieuwspagina’s te verminderen. Het slachtoffers verklaarde dat hij de aandacht wilde vestigen op de grote problemen van de krantenwereld. De hoofdredacteur reageerde met een flauw ‘de inhoud van de krant is nog steeds een stuk kostbaarder dan de 36 cent abonnementsgeld’. Goed werk, zo bind je mensen aan je.

Banen en liefde
In 2006 zag het gratis weekblad Volkskrant Banen het levenslicht. Daarvoor hadden we al Volkskrant magazine. De Volkskrantsite heeft een levendig blog-gedeelte, mobiel nieuws en je kunt online de krant en het magazine lezen. Lekker Single is natuurlijk ook afkomstig van de Volkskrant. Op lekkersingle.volkskrant.nl kun je de wetenschappelijk verantwoorde PARSHIP-test doen en ‘binnen een paar minuten weten wat het leven je te bieden heeft’. Bovendien heeft de Volkskrant haar eigen webshop.Persoonlijke favoriet: de wekelijkse kunstenaarsblik op het nieuws op ‘OOG’

Het NRC doet niet onder voor de Volkskrant als het om online winkels gaat. Ik wil dat shirt van nrc.next (met ‘I am next’ erop). Ook op papier beperkt het NRC zich niet tot de krant. Op 22 november komt NRC met een nieuw kwartaalblad voor ‘decisionmakers’: NRC Focus. Het eerste deel gaat over ‘Arbeid’. Ah, een nieuw lid van de NRC familie. We hebben NRC Handelsblad, nrc.next, next.one, nrc tv, de af en toe verschijnende nrc.next jobs en nrccarriere.nl. En, niet te vergeten, nextlover.nl, dat via een geavanceerd matchsysteem (en een samenwerking met Paiq) de perfecte partner voor je zoekt.(Doe geen moeite om me te vinden op nextlover. Ik ben inmiddels voorzien. Offline.)

Hoewel, next.one…
“Wel jammer”, noemt Hans Nijenhuis, chef redactie nrc.next, het einde van maandblad next.one. Advertentieopbrengsten dekten de kosten van deze uitgave van NRC Handelsblad bv. niet. En met die verdomde crisis was er weinig kans op verbetering op dat vlak.

“Wie nieuwe dingen begint, moet ook durven ze weer te stoppen als ze niet voldoen aan de verwachtingen, ook al liggen de oorzaken daarvan soms buiten jezelf. Dat is geen schande. De kennis en kennissen die we met next.one hebben opgedaan, nemen we mee naar de krant.” Ik hoop het, next.one deed de tijden van de Rails (oude formule) herleven.

Floor Drees schrijft exclusief voor Frankwatching een serie over de toekomst van de dagbladen, onder de titel Dag blad. Op haar website kun je terecht voor meer beeldmateriaal en tussentijdse updates.