Paiq: Dating 2.0

0

[[image:paiq_100x100.gif::right:0]]Nederland kent bijna 200 datingsites, naar schatting hebben 10% van de mensen die trouwen elkaar ontmoet via internet. Dating via internet is dus redelijk hot. Waarom? Ik heb werkelijk geen idee. Ik heb me nooit echt verdiept in datingsites, maar over het algemeen kom je niet verder dan ‘zoeken’ en ‘profieltjes lezen’. Regelmatig lees je dat er genoeg grappenmakers te vinden zijn op (gratis) datingsites, dus ook dat zal de kwaliteit van die sites niet echt verbeteren. Vorige week trof ik echter een datingsite aan die het anders aanpakt, en ik ben onder de indruk…

Niet daten, maar matchen

Via een vriend kwam ik op Paiq terecht, en deze mysterieuze nieuwe datingsite had meteen mijn aandacht. Eigenlijk is het niet echt een datingsite, in ieder geval geen gewone. In tegenstelling tot veel datingsites draait het hier niet om profieltjes. Sterker nog, er is geen profiel te vinden. Het doel is dat je elkaar leert kennen door te chatten, maar dat kan niet met iedereen. Het systeem selecteert namelijk een aantal matches voor je waar je vervolgens mee kunt chatten. Ook als je match niet online is kun je chatten, de berichten komen dan aan zodra de persoon zich aanmeldt. Als je nog nooit met elkaar gepraat hebt, kun je elkaars foto’s ook niet zien. Je hebt dus geen idee hoe de ander eruit ziet.

[[image:paiq_chat.gif::center:0]]

Het chatvenster. De foto is nu nog heel onduidelijk maar zal duidelijker worden zodra je meer met elkaar praat.

Naast de matches die het systeem voor je selecteert, kun je ook nog zogenaamde SpeedDates of BattleDates starten. Het systeem gaat dan opzoek naar een match en binnen een paar minuten krijg je een melding dat je met elkaar kunt chatten, gedurende 5 of 10 minuten lang. In het geval van een BattleDate moet je het opnemen tegen een ander lid. Aan het eind van de chat moet de persoon van het andere geslacht één van de 2 kiezen. Vervolgens wordt de persoon toegevoegd aan je matches.

Rustig elkaar leren kennen

Wat mij wel aanspreekt aan het systeem van Paiq is dat het systeem zo gebouwd is dat je elkaar heel rustig en geleidelijk leert kennen. Je kunt beginnen met een zogenaamde IceBreaker, een vraag als ‘Als je een dier was, wat voor dier zou je dan zijn?’ of ‘Waar ben je aan verslaafd?’. Pas als je beide de vraag beantwoord hebt krijg je elkaars antwoorden te zien. Dit gebeurdt allemaal in het chatvenster met je match, dus zodra de IceBreaker beantwoordt is kun je een gesprek aangaan. Veel meer dan een naam en leeftijd weet je dan nog niet, want de foto van de andere persoon is nog te onduidelijk. Na het beantwoorden van de IceBreaker is de drempel een stuk lager om een gesprek te starten en heb je meteen een onderwerp. Hoe meer je met elkaar praat, hoe duidelijker de foto wordt. Uiteindelijk krijg je van Paiq een bericht dat je elkaars foto’s kuntzien.

[[image:paiq_ranglijst.jpg::center:0]]

In de ranglijst kun je foto’s zien met dezelfde score als jouw eigen foto’s.

Artificial Intelligence

Het hele idee van Paiq is gebaseerd op AI: Artificial Intelligence. Ofwel: kunstmatige intelligentie. Als nieuw lid wordt je gevraagd een 60-tal vragen te beantwoorden. Dat beantwoorden gaat middels schuifbalkjes welke een percentage aanduiden. Zo leert het systeem jou een beetje kennen maar ook je voorkeuren wat betreft je partner (denk aan leeftijd, lengte, karakter, uiterlijk…). Een andere manier waarop Paiq jou leert kennen is via het beoordelen van foto’s. Je krijgt 2 foto’s te zien, zonder naam en verdere gegevens, en jij moet aangeven welke jou het meeste aanspreekt. Uiteraard krijg je alleen foto’s te zien van het geslacht van jouw voorkeur. Natuurlijk kan het systeem hier niet uit opmaken of jij op blonde vrouwen valt of op mannen met een snorretje. Hoe het precies werkt weet ik zelf natuurlijk ook niet, maar ik vermoed dat het systeem jouw antwoorden vergelijkt met de antwoorden en voorkeuren van andere leden.

[[image:paiq_vragen.gif::center:0]]

Door vragen te beoordelen leert het systeem je kennen, zodat er matches gevormd kunnen worden.

Aan de hand van al die gegevens gaat Paiq op zoek naar een match: iemand waarvan het systeem denkt dat hij/zij bij jou past. Je ontvangt daarvan een berichtje via e-mail of via de Paiq Notifier. Hij of zij verschijnt vanaf dat moment in je lijstje met matches en vanaf dat moment kun je chatten met elkaar. Als je elkaar een beetje hebt leren kennen kun je de match beoordelen, om zo het systeem te laten weten wat je van je match vond. Indien je antwoorden negatief zijn kan het systeem daarvan leren en zo betere matches leren vinden.

[[image:paiq_fotos.gif::center:0]]

Ook door het beoordelen van foto’s komt het systeem achter je voorkeuren.

“Valsspelen”

Het hele idee van Paiq is dus dat het syseem 2 mensen selecteert en die met elkaar in contact brengt. Mocht je dus, bij het beoordelen van de foto’s, een ongelofelijk lekker ding (m/v) zien, zou je dus eigenlijk pech hebben. Maar óók daar hebben ze wat op gevonden: credits. Bij aanmelding ontvang je 20 credits, en voor 10 credits kun je een OneLiner sturen: een kort berichtje van 160 tekens. Als de interesse wederzijds is kun wordt de persoon toegevoegd aan je matches.

Er is nog een manier om “vals te spelen”. Je kunt namelijk voor 30 credits toch de foto’s bekijken van één van je matches, ook als je elkaar nog niet vaak gesproken hebt. In mijn ogen wat doelloos, want ik kreeg vandeweek -bij mijn eerste gesprek- al na 20 minuten de foto’s te zien. Dat had van mij iets langer gemogen, zodat het hele idee beter stand houdt.

Credits hoef je overigens niet te kopen, je kunt ze verdienen door bijvoorbeeld een vrouw te inviten welke actief wordt op Paiq.

Web 2.0 speelgoed

Toen ik na het ontvangen van een invite ‘naar binnen kon’ ontdekte ik al snel allerlei AJAX achtige dingetjes. Zo wordt één blokje dynamisch ge-update met informatie over credits, je matches en je invites. Ook zodra je een nieuw bericht ontvangt of zodra je foto beoordeeld wordt zie je dat direct. In dit blokje kun je tevens zien of er SpeedDates of BattleDates mogelijk zijn. Het beoordelen van foto’s gaat ook lekker snel zonder refresh. Ik merk ook al dat ik nu al verwend begin te raken. Als ik -op een willekeurige site- op zoeken klik en ik zie mijn browser refreshen, sla ik al een lichte zucht…

[[image:paiq_menu.gif::center:0]]

Het menu waarop je op elk moment de stand van zaken kunt zien.

Je hoeft de site echter niet constant in je browser geopend te hebben om op de hoogte gehouden te worden van de status van je account. Er is een klein programmaatje dat op de achtergrond op je computer draait en je zo op de hoogte houdt van de de laatste activiteiten, bijvoorbeeld wanneer één van je matches online komt.

[[image:paiq_notifier.gif::center:0]]

Via de Notifier wordt je op de hoogte gehouden van alle gebeurtenissen op Paiq.

Invites

Zoals dat hoort tegenwoordig werkt Paiq met invites, in ieder geval totdat de beta-periode voorbij is. Op dit moment kan ik één man uitnodigen en een onbeperkt aantal vrouwen. Dit om de balans tussen het aantal mannen en vrouwen op de site in evenwicht te houden, gemiddeld gezien is namelijk 70% van de leden op datingsites man, en 30% vrouw. Dus vrouwelijke lezers die interesse hebben (puur en alleen om te testen, natuurlijk), kunnen zich melden in de reacties. De invite voor mannen gaat naar de hoogste bieder… 🙂

Naast matches kent Paiq overigens ook vrienden. Dit zijn personen die jij hebt uitgenodigd of de persoon die jou heeft uitgenodigd, maar je kunt ook handmatig personen toevoegen. Ook met vrienden kun je chatten in een apart venster.

[[image:paiq_invites.gif::center:0]]

Naast het handmatig versturen van invites, kun je ook je buddylist van MSN Messenger importeren.

Zoals ik al zei in de intro van dit stukje: ik ben erg onder de indruk van Paiq. Over alles lijkt nagedacht te zijn en het is een behoorlijk slim systeem. Nou, ok, niet alles is perfect… Ik word nog niet echt warm van de lay-out, dat kan beter. Maar verder werkt het allemaal erg goed. En los van dit alles worden mijn foto’s ook nog eens goed beoordeeld… Mijn dag kan niet meer stuk… 😉

Naar www.paiq.nl.