Zin en onzin van corporate blogging

0

Het Platform Communicatie Rotterdam organiseerde een avond over de ‘zin en onzin van corporate blogging’. Onder leiding van Francisco van Jole namen drie sprekers de aanwezigen mee in de wereld van het bloggen. Sleutelwoorden van de avond waren ‘passie’ en ‘luisteren’. De aanwezige communicatieprofessionals wilden vooral weten hoe je omgaat met negatieve berichten. En hoeveel tijd het allemaal in hemelsnaam kost, vooral als je ook nog gaat Twitteren. De nieuwswaarde van de avond was niet zo groot, maar de praktijkverhalen waren leuk en leerzaam.

De presentatie van Jojanneke van den Bosch vond ik het meest interessant voor communicatieprofessionals. Behalve hartstochtelijk blogger voor schaatsreporter.nl, is zij ook zelfstandig communicatieadviseur en gespecialiseerd in corporate blogging. Zij illustreerde haar verhaal met veel praktijkvoorbeelden en gaf veel praktische tips.

Hogere omzet door te bloggen over linnen damast
Haar eerste voorbeeld ging over Sanny de Zoete. Sanny heeft in Delft een winkel in antiek en design linnen. Zij heeft een passie voor linnen damast. Sinds een jaar blogt ze over haar passie. Het resultaat mag er zijn. Als je nu zoekt op ‘linnen damast’ staat haar blog op de eerste plaats in de zoekresultaten. Door haar blog is haar naamsbekendheid sterk vergroot. Het resultaat is dat de omzet van de winkel hoger werd, de winkel kon verhuizen naar een toplocatie, het linnen van Sanny nu vele covers van tijdschriften siert en ze ook levert aan het Koninklijk Huis.

Luisteren naar klachten van bewoners
Een ander voorbeeld ging over een grootschalige renovatie van een wijk door een woningstichting. Er waren realisatieproblemen en weerstand bij de bewoners. Bewonersavonden escaleerden als snel, waardoor Jojanneke vermoedde dat problemen en emoties al op een eerder moment werden gedeeld. Ze googlede op de naam van de wijk en ‘renovatie’. Er bleek een hyves te bestaan waar bewoners zich hadden verzameld en ook klachten verzamelden. Het was belangrijk dat de woningstichting liet zien naar deze geluiden te luisteren. Daarom is aan de website van de woningstichting een functionaliteit toegevoegd, waarmee de projectleider wekelijks nieuws en updates kon geven. Daarna verliep het project veel beter.

Wanneer ben je klaar om te gaan bloggen?
Bloggen biedt vele kansen. Je maakt je als bedrijf benaderbaar en vindbaar voor je doelgroep. Je kan het gebruiken om kennis te vergaren en om innovatie te stimuleren. Het draagt bij aan de bouw van je merk en het is een instrument voor reputatiemanagement en persbeleid. Je kan het ook inzetten voor werving en selectie. Maar… bezint eer ge begint. Voor je een corporate blog start, moet je wel zeker weten dat je bereid bent te luisteren en iets te doen met de feedback die je krijgt. Je dienstverlening en communicatiemanagement moeten dus prima op orde zijn. Bedenk ook of je echt iets te vertellen hebt, want een weblog is geen folder die eenmalig verschijnt. En meer praktisch: bepaal hoeveel tijd je er aan kan besteden en wie er schrijft.

Hoeveel tijd kost het om te bloggen?
Het was wel duidelijk dat de sprekers fanatieke bloggers zijn. Jojanneke heeft naast haar zakelijke blog ook het blog schaatsreporter.nl. En Robert Leefmans van Mangrove houdt naast het corporate weblog in de avonduren ook de weblog Greengadgets bij. Of dat niet genoeg is, zijn ze ook nog actief op Twitter. De aanwezigen vragen zich af welk nut het allemaal heeft en hoeveel tijd het wel niet kost. Over het nut waren de sprekers het roerend eens: het huidige internet faciliteert onderlinge communicatie en brengt mensen in contact met elkaar. Over de tijdsbesteding varieerden de opvattingen. Duidelijk is dat er regelmatig iets moet gebeuren in een blog, anders bloedt het snel dood. Een goede, wat langere posting kost toch snel twee tot drie uur. Het publiek bracht daar tegenin dat het niet altijd zo’n lang verhaal hoeft te zijn. Dus ook korte berichtjes hebben waarde voor een blog.

Hoe ga je om met negatieve berichten?
Het onderwerp ‘corporate blogging’ buigt al snel af naar ‘reputatiemanagement’, zo bleek ook weer deze avond. Prangende vraag van het publiek: wat moet je met mensen die negatief berichten over jouw organisatie of product in hun blog? Stil zitten en niets doen lijkt in ieder geval geen optie meer. Volgens de sprekers is het belangrijk in gesprek te gaan, de dialoog biedt kansen. Een mooi voorbeeld is het volgende. Een bekende blogger is ‘Het meisje van de slijterij’. Zij kreeg een mailing over de nieuwe Ford Transit. Daaruit bleek dat deze vooral bedoeld zou zijn voor ‘echte mannen’. Dat viel bij het meisje helemaal verkeerd. Haar negatieve berichtgeving werd opgepikt door de toenmalige marketingmanager van Ford. (Die toevallig deze avond ook nog in de zaal bleek te zijn!) Ford besloot het meisje van de slijterij twee weken lang de Ford Transit uit te laten proberen. Via Twitter trommelde zij enkele andere meisjes op. Het resultaat? Lees daarover meer op de blog van het meisje van de slijterij.

Waarom hebben zo weinig bedrijven een corporate blog?
In Nederland hebben relatief weinig bedrijven een corporate blog. Wat denken jullie (lezers van Frankwatching) dat hiervan de oorzaak is? Is corporate blogging een hype en wachten bedrijven eerst af? Of doen ze hun huiswerk goed en besteden eerst aandacht aan hun dienstverlening? Of is het domweg een kwestie van de mogelijkheden niet kennen? Is het management onvoldoende doordrongen van de kansen? Of is het juist de afdeling communicatie die teveel beren op de weg ziet en dit soort ontwikkelingen niet omarmt? Ik ben heel benieuwd naar jullie mening!

Meer informatie
Deniz liet deze avond zien dat een 13-jarige in een handomdraai een blog in elkaar zet. Deze werd tijdens de afsluiting gepresenteerd: bekijk de blog.