Inspiratie

Podcast Priest hoogtepunt van SocialStrategyTalk 3

0

‘Doe mij een community!’ was het thema van alweer de derde SocialStrategyTalk. En dat hebben ze geweten: de opkomst in de WesterUnie in Amsterdam was enorm hoog. Maar omdat er altijd weer mensen zijn die moeten afzeggen, kwamen er plekken vrij voor mensen op de wachtlijst (zoals ik). Met een sprekersline-up met Peter Kentie (PSV), Ruud Smeulders (Rabobank), Father Roderick (de podcast priest) en Kirsten Verdel (Obama campagne) leek het vooraf al smullen geblazen voor de social adepts van het vakgebied.

De opening van de bijeenkomst door Menno van Doorn (Sogeti) werd onder andere opgeluisterd door Sonja Loth, die de start van SMPA aankondigde; the Social Media Professionals Association (zie hier, ook te vinden op LinkedIn). Eindelijk een netwerk voor de social media profs in Nederland!

Er werd onderweg druk getwitterd en geblogd, waardoor er uitgebreide verslaglegging van deze middag is terug te vinden. Het verhaal van Peter Kentie is al opgetekend door Marketingfacts, maar dat vond ik eigenlijk niet de leukste en leerzaamste presentatie. Ruud Smeulders, innovatiemanager van de Rabobank wist weliswaar het publiek te betrekken, maar heeft veel ‘gehaald’ en weinig ‘gebracht’. Jammer, want de activiteiten van de innovatieve Rabobank zijn, weet ik uit ervaring, een waardevol verhaal. Ook Kirsten Verdel wist, met haar spraakwaterval, na het verhaal van Father Roderick niet echt meer te boeien. Haar verhaal hebben we al in diverse media kunnen beluisteren en wat mij betreft ontbrak het aan concrete adviezen en cases over hoe wij kunnen leren van de aanpak die de Democratische Partij tijdens de campagne van Obama heeft gekozen.

fatherroderickMaar wie absoluut wel kon boeien, is Father Roderick: bijna iedereen in de zaal hing aan de lippen van de eerste twitterende, podcastende priester van de (Rooms-katholieke) kerk. Gestart met het maken van een website over StarWars vanuit pure verveling, groeide deze moderne priester uit tot het hippe boegbeeld van de kerkelijke wereld.

Father Roderick ontdekte de kracht van internet voor ‘community-building’ toen hij op een conventie van StarWars in Amerika de lezers van zijn website ontmoette, en voor de eindopdracht van zijn opleiding (theologie uiteraard) besloot dat media en communicatie het onderwerp moest zijn. Want, zo had hij gezien, communicatie is belangrijk voor de ontwikkeling van zo’n oud instituut als de katholieke kerk. Het radio maken leerde hij tijdens deze afstudeerfase, en toen hij in het Vaticaan stond tijdens de conferentie over de (nieuwe) paus, besloot hij live verslag te doen en dit online te zetten. De eerste podcast was een feit, en al snel wisten ook nieuwe doelgroepen de weg naar zijn dagelijkse ochtendshow te vinden (zie ook ons artikel uit 2005). Hij gebruikt Harry Potter, Narnia en zelfs Pirates of the Carribean om het geloof in discussies in het moderne leven te betrekken.

Zijn verhaal is doorspekt met ‘kerk-vreemde’ humor. Regelmatig steekt hij op een positieve manier de draak met zijn eigen achterban en vertelt anekdotes over de ouderwetsheid van de mannen binnen de kerk. Zonder schroom om iemand te kwetsen. Ik snap nu waarom hij zo populair is en nieuwe doelgroepen weet aan te spreken: hij vertelt verhalen zoals Jezus dat ook deed, maar passend binnen het leven van nu, zonder wereldvreemd te lijken, op een open en humorvolle manier – wat het heel aanstekelijk maakt. Zo verhaalt hij van zijn moeite om het Vaticaan te overtuigen van het nut van een podcast, door de radio-afdeling van het Vaticaan met cijfers om te praten en de paus een iPod te geven. Zo kregen zij de paus’ zegen om ook nieuwe media in te zetten.

fatherroderick2Father Roderick heeft nog wel wat tips voor community-bouwend Nederland. Heb je problemen om je eigen directie te overtuigen van het nut en de noodzaak van het inzetten van nieuwe media zoals een community? Vaak heb je te maken met een ouder kader, die niets van die nieuwe dingen snapt. Laat ze het dan zelf uitproberen. Geef ze een iPod cadeau en stel een twitter-pagina voor ze samen met nuttige info. En ook hij benadrukt dat goede content het belangrijkste is. Als er geen goede content geboden wordt, valt de community uiteen. Geef je community een gezicht en houdt persoonlijk contact. Antwoord, en faciliteer onderlinge hulp. Laat mensen zelf kiezen erin mee te gaan en neem het publiek zoals het is, probeer het niet te veranderen.

Wat mij betreft was dit de beste bijdrage van de bijeenkomst. Waarom? Omdat Father Roderick staat voor iedereen die creatief is geweest in hoe hij omging met de beperkingen die hij kreeg opgelegd, en het toch voor elkaar kreeg dat de Rooms-katholieke kerk een nieuwe weg ingeslagen is wat communicatie betreft. Dat zij hebben ingezien dat zij zich niet kunnen onttrekken aan wat er in het leven van hun doelgroep gaande is en daar ook hun eigen draai aan kunnen geven, en voordeel uit kunnen halen. Wat mij betreft dus een voorbeeld voor vele anderen in de zaal, die wellicht nog dagelijks worstelen met de vraag hoe ze hun directie of klanten kunnen overtuigen van het nut en de noodzaak van sociale media.

Gitta Bartling werkt voor fris in communicatie en houdt zich als zelfstandig adviseur en projectmanager bezig met crossmediale marketing- en communicatieprojecten ‘through any line’.

socialstrategytalkSocialStrategyTalk is een bijeenkomst die in het teken staat van nieuwe ontwikkelingen op het vlak van social stategy en social applicaties. De meetings vinden elk kwartaal plaats en zijn een initiatief van Creative Crowds en ViNT/Sogeti.