Wijze SST-crowd helpt Vodafone, KLM en Sellaband uit slop

0

Na een schitterende opening van Younghee Jung over de bevindingen van haar Nokia Open Studio-project in India, Brazilië, Ghana en China moest de SST II-crowd ter plekke de sociale strategie van Vodafone, KLM en Sellaband naar het volgende level tillen. Het gebeurde allemaal op de tweede Social Strategy Talk van 4 september. Hierna leest u de uitdagingen van de drie bedrijven en de suggesties van de crowd. Ook kunt u een filmimpressie bekijken, waarin alle sprekers meer dan alleen het puntje van hun tong tonen.

Over de indrukwekkende presentatie van Younghee Jung kunnen we kort zijn, omdat BusinessWeek er een fraaie reportage over heeft gemaakt, die de aandacht meer dan waard is.

Nadat Younghee de toon had gezet, hielden Vodafone, KLM en Sellaband een pitch over de sociale strategie van het bedrijf en de problemen die elk tegenkomt bij de uitvoering. Of het in de Amsterdamse Westerunie verzamelde SST-publiek maar even de oplossing wilde verzinnen — dat was de uitdaging.

Web Wonders & Worries: de uitdaging van Vodafone
Bij monde van Arie de Zeeuw gaf Vodafone aan vaak te worden geconfronteerd met negatieve reacties van klanten op het web. Hoe moet Vodafone met deze reacties omgaan? Hoe kan Vodafone zich met betrekking hiertoe onderscheiden van de andere vijftig Telecom aanbieders?

Suggesties van de SST II-crowd
Behalve dat Vodafone op verschillende webplekken discussies over het bedrijf volgt en zich er in mengt, zou het bedrijf een platform kunnen bieden, waar klanten en anderen elkaar kunnen helpen in samenspraak met Vodafone. Op die manier kunnen discussies (ook) op een centrale plek worden gevoerd en kan reputatieschade worden beperkt. Verandering van attitude is een tweede suggestie, bijvoorbeeld door zelf een soort tele-consumentenbond op te richten.

Continuous Customer Dialogue: de uitdaging van KLM
Hans Zijlstra, die in zijn presentatie liet zien dat KLM haar zaakjes conceptulee prima op een rij heeft, vroeg de aanwezigen hoe zijn bedrijf de reeds bestaande communities nog groter kan laten worden?

Suggesties van de SST II-crowd
“Meet & Seat”: reizigers plaatsen op basis van voorkeuren en interesses. Een ander idee is om rond de vlucht zelf fysieke ontmoetingen te faciliteren met gelijkgestemden. In de zaal was een meerderheid daarin geïnteresseerd.

Facilitator & Broadcaster: de uitdaging van Sellaband
Oprichter Pim Betist deelde met de aanwezigen zijn wens om met zijn Sellaband behalve facillitator ook broadcaster te worden. Meer dus dan de huidige “Trampoline for Artists”. Bijt dat elkaar; wat zijn de mogelijkheden?

Suggesties van de SST II-crowd
Vasthouden aan de missie en om te beginnen dus facilitator blijven. Broadcasten zou je kunnen gaan doen door een “Keepaband” naast Sellaband te zetten. Verder zou het fantastisch zijn wanneer bepaalde Believers een Expert-status zouden kunnen krijgen. Zorg vooral ook dat op basis van voorkeuren en interesses andere bands aan het publiek vorden getipt.

SST III in januari 2009
De volgende Social Strategy Talk zal plaatsvinden in januari 2009 met als thema “Doe mij ook maar zo’n community”. Veel bedrijven zijn momenteel bezig met het online faciliteren van bestaande en nieuwe communities. Maar dat gaat lang niet altijd van een leien dakje. Reden voor het meer traditionele corporate Nederland (overheid incluis) om de derde Social Strategy Talk over vier maanden zeker niet te missen. Die boodschap brengt de filmimpressie hieronder misschien nog het beste over.

[vimeo]https://vimeo.com/1677562[/vimeo]

SocialStrategyTalk werd ook dit keer georganiseerd door Creative Crowds en VINT/Sogeti.