Reportages

Social Media Congres ’09: een sfeerimpressie

0

Social Media krijgt steeds meer aandacht van marketing- en communicatieprofessionals. Aandacht, maar vooral vragen. Vragen over best practises, ervaringen en ROI. Op het Twinkle Social Media Congres ging men uitvoerig op het thema ‘social media & business’ in. Volgens de organisatoren een congres “waar de ROI al is gehaald voordat het ten einde is.” Frankwatching was er bij om verslag te doen.

De ochtendkoffie is nog maar net naar binnen gewerkt en we stappen de Jaarbeurs binnen. Linksaf, trappen op, rechtsaf. Op naar de ingang. Even aanmelden en dan aan de slag. Mijn medebloggers en ik besluiten de verslaglegging in drieën te splitsen. Ik doe de sfeerimpressie, Matthijs van Gaalen de businesskant en Martin Kloos pakt de draad op vanuit de meer wetenschappelijke hoek. Benieuwd wat de dag ons gaat brengen!

Keynote: Social Media Professionals Association (SMPA)

Matthijs Roumen trapt af. Social Media is een opkomend fenomeen in Nederland. Er is daarom volgens de intiatiefnemers van de SMPA behoefte aan een platform voor kennisdeling en ethiekregels wat betreft marketing- en communicatie via sociale media. De SMPA moet dus een branchevereniging worden à la het Amerikaanse WOMMA-genootschap. Als eerste stap is door Ruigrok | Netpanel onderzoek gedaan naar de stand van zaken rond social media.


Presentatie van Hanneke Vos (Ruigrok | Netpanel) en Sonja Loth (Social Strategy)

Het online onderzoek is gehouden onder 277 bezoeker van blogs als Marketingfacts, DutchCowboys en Frankwatching. Deelnemers kwamen vooral uit de reclame, communicatie, marketing en ICT-hoek en hadden veelal een beslissende rol. Er zaten 179 bedrijven in de steekproef. Het blijkt (niet geheel onverwacht) dat er vooral behoefte is aan het meetbaar maken van effecten van social media activiteiten. Daarnaast worden social media vaak nog niet ingezet door gebrek aan kennis en ervaringen.

Uit de cijfers bleek dat de deelnemers opvallend positief waren over social media. Een en ander zal te maken hebben met de groep waaronder het onderzoek is uitgezet. Er werd hier en daar opgemerkt dat het een onderzoek onder de incrowd was. Wellicht wat sterk gesteld, maar de gekozen groep zal de resultaten zeker hebben gekleurd.

Het onderzoek zal uiteindelijk volledig ter beschikking worden gesteld via de SMPA, volgens de laatste informatie van Hanneke Vos (Ruigrok) zal dat a.s. maandag zijn. Een goede presentatie, maar wel erg gericht op het presenteren van het onderzoeksmateriaal. Ik had persoonlijk liever wat meer gehoord over de SMPA zelf; wie mogen er lid worden, wat gaat het kosten, voor wie is het écht bedoeld en wat is de roadmap voor de komende maanden?

Keynote: Blogging for Business (Chris Garrett)

Visueel gezien niet de meest indrukwekkende presentatie van de dag. Van een man als Chris Garrett verwacht ik toch wat meer dan een grijze PowerPoint met bullets. Inhoudelijk was het verhaal wel in orde, al ging het zoals Frank Meeuwsen terecht opmerkte, eerder over het schrijven van een marketingplan voor blogging dan over de uitdagingen van blogging for business.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Het merendeel van het verhaal is wel bekend. Vooral experimenteren, en dan leren van de uitkomsten. Uitzoeken wat je klanten (bloglezers) écht willen en ze dat dan ruimschoots geven. Een van de interessantere stukjes was het PARC (Preperation, Attraction, Retention, Conversion) model. Volgens Chris focussen de meeste initiatieven in social media marketing zich teveel op het aantrekken van publiek en te weinig op het begrijpen van hun behoefte. Wat hij eigenlijk zegt is dat je eerst een strategie moet ontwikkelen, en dan pas je middelen bepalen. Een open deur, maar wel één die in dit gebied vaak vergeten wordt.

Keynote: Vodafone Webrelations

Laat het bekend zijn: de heren van Vodafone willen bij voorkeur het webrelations team genoemd worden. Webcare is in hun ogen namelijk iets wat bij de afdeling klantenservice hoort, en zij vallen onder Corporate Affairs. Het Vodafone Webrelations team is in het leven geroepen om een respons te kunnen geven op wat er online gebeurt. De organisatie was daar niet op ingericht, waardoor zaken die een reactie vereisten bleven liggen.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Men doet vooral de online ondersteuning van Vodafone. Eigenlijk alles behalve de Vodafone site zelf. Ze proberen processen binnen de organisatie te veranderen als reactie op hun bevindingen. Daarvoor zijn ze in actie op drie gebieden:

  • Public trust (pro-actief , reputatieissues)
  • Customer Experience (reactief, monitoring, sentiment mining)
  • Employees engagement (intranet, ontwikkeling, kwaliteitsbewaking)

Intern hebben ze vooral een signaalfunctie. In de toekomst wil men meer gewicht binnen de organisatie. Er is nu vooral een sterke koppeling met PR. Bij de vragenronde komt natuurlijk de recente case van HSDPA snelheidsverlagingen aan bod. Daarbij is er niet voldoende overleg geweest met het webrelations team. Om het in de woorden van de spreker te gieten: niet alles is ‘their call.’

Vodafone Webrelations hield een helder en duidelijk verhaal. De techniek zat helaas een beetje tegen. De aangeleverde PowerPoint bleek een oude versie te zijn, en de boxen en trommelvliezen begaven het bijna toen er geprobeerd werd om een video af te spelen. Dat laatste, daar kun je als spreker weinig aan doen, maar voor een volgende keer is het misschien handig om de presentatie ook even op usb-stick mee te nemen.

Parallelsessie: How to Create Brand Ambassadors?

Netlog is een sociaal netwerk wat nog wel eens onder de radar doorvliegt. Vandaar dat ik erg benieuwd ben naar hun ideeën en methoden om brand ambassadors te creëren via hun netwerk. In een kleine, en vooral erg warme, ruimte vertelt Inge Wiame het een en ander over Netlog. Zoals dat ze zich voornamelijk op Youngsters richten; leden tussen de 14 en 24 jaar. Hun sterke punt is vooral lokalisatie, iets waar Hyves ook goed mee scoort in Nederland.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Het is na een kwartiertje luisteren wel duidelijk. Netlog doet leuke dingen met brands, brands, brands! Inge geeft een uitvoerige demonstratie van de manieren waarom Netlog zorg voor interactie met merken via hun netwerk. Er zijn momenteel zo’n 3,75 miljoen brand ambassadors op Netlog. Daaronder verstaat Inge mensen die bijvoorbeeld een branded skin voor hun profielpagina hebben. Ik heb er mijn twijfels bij of je dat zo plat kunt stellen. Waar is dan het onderscheid tussen brand enthousiasts en brand ambassadors?

Netlog komt binnenkort met een creditsysteem om de interactie tussen brand en gebruiker te vergroten. Brands kunnen credits geven aan gebruikers, je krijgt 100 credits voor 1 euro, en gebruikers kunnen die credits dan gebruiken om premium content en diensten mee te ‘betalen.’ Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan een game waarbij de laatste levels enkel voor credits te spelen zijn. De credits zou je dan krijgen door Merk X als ‘vriend’ toe te voegen. Persoonlijk vraag ik me af of je dit als merk wel moet willen; wat is de waarde van betaalde vriendschap?

Mijn favoriete quote uit deze presentatie:

“Een brand vindt dat heel tof als ge een vriend wordt.”

Parallelsessie: Deloitte Innovation

Als bedrijf is het belangrijk om te blijven innoveren, aldus Deloitte. De afdeling “Deloitte Innovation” is opgezet om de traditionele productcyclus te doorbreken, en om van het oudbollige imago van Deloitte af te komen. Ze willen graag verjongende impulsen in de organisatie stimuleren om goede ideeën boven te halen. Een mooi voorbeeld daarvan is BuienRadar; een concept van een ex-Deloitte werknemer dat geen klankbord vond binnen de organisatie.


Presentatie van Patrick Boonstra en Martin Kloos (Deloitte)

Innovatie kun je op meerdere manieren aanpakken. Het voordeel van Open innovatie is dat het de ontwikkelkosten omlaag brengt. Bij Deloitte wordt vooral gezocht naar nieuwe businessmogelijkheden. Spin-offs van producten of wijdere spreiding van het huidige aanbod. De principes van georganiseerde innovatie zijn volgens hen:

  • betrek de directie formeel bij het proces;
  • laat medewerkers vooral met eigen ideeën komen, in plaats van vragen probleemoplossend te denken;
  • zorg dat je voldoende Coaching en Resources beschikbaar stelt aan de ideeën voordat je deze beoordeeld;
  • zorg voor voldoende zichtbaarheid, innoveren doe je niet in een hoekje.

Als innovatieplatform gebruikt Deloitte het open source Drupal systeem. Hier kunnen medewerkers hun ideeën submitten en kan er gestemd worden op goede ideeën. Het meest populaire idee tot dusver is vervanging van de smartphones door iPhones. Helaas voor de medewerkers is dat idee niet door de directie overgenomen. Men moet het nu doen met een Samsung Omnia Sony Xperia.

Verder een leuk verhaal van Deloitte. Ze brachten op deze manier zestien ideeën naar de markt in een jaar tijd.Er zijn in totaal 220 ideeën gegenereerd, het streven is om volgend jaar 500 ideeën te genereren. Inmiddels zijn er 3.000 medewerkers die minimaal een keer per week inloggen op het platform. Wel had ik liever wat meer gehoord over het sociale aspect van hun proces. Het verhaal ging vooral over het innovatieproces zelf, ik had meer willen horen over hoe social media daar een rol in speelt en wat de plannen op dat gebied zijn.

Tot slot

Wanneer je er rekening mee houd dat dit pas de eerste keer is dat het congres werd gehouden, is het zeker een geslaagde dag te noemen. Persoonlijk had ik graag wat meer aandacht gezien voor de dieper inhoudelijke zaken, en cijfermateriaal. Een topic wat waarschijnlijk in het verslag van Matthijs ook nog wel even aan bod komt. De catering was in ieder geval prima verzorgd.Dat mag ook wel eens gezegd worden.

Het programma zat qua topics inhoudelijk goed in elkaar. Voldoende keuzemogelijkheden om een breed publiek te trekken. Ik heb geen aantallen gehoord maar zoals je op deze foto kunt zien was de opkomst niet slecht. Ik ben nu al benieuwd naar de inhoud van het volgend congres. Of de ROI inderdaad gehaald is voor het congres voorbij was durf ik niet te zeggen. Wellicht heeft een andere aanwezige daar een reactie op?

Joery Bruijntjes adviseert en ondersteunt met zijn bedrijf Sparkly Media bedrijven bij de inzet van online media.

Social Media CongresHet Social Media Congres richt zich op vragen als ‘Wat gebeurt wat er rondom social media, waar groeit het naar toe  en welke acties kun je nemen voor het beste rendement?’. Het jaarlijkse congres is een initiatief van BBP en Twinkle. Voor meer artikelen: tag Social Media Congres.