Video, Inspiratie

Video SEO in Nederland

0

Twee weken geleden vond SES Amsterdam plaats, waar ik namens Frankwatching aanwezig was. Ik was er met een speciale missie, namelijk: uitvinden wat de status is in Nederland van video search engine optimization, ook wel video SEO of VSEO genoemd. Hoewel sommige sprekers tijdens de dag het toenemende belang van video als onderdeel van universal of blended search onderstreepten, werd er op dit vlak geen specifieke kennis en/of ervaring vanuit de praktijk gedeeld. Diverse SEO specialisten gaven hun visie op video SEO in Nederland.

Sinds Google op 16 mei 2007 begon met het verrijken van haar zoekresultaten met meer dan tekst alleen, beter bekend als universal search of blended search, begon video de aandacht te krijgen van zoekmachinemarketingbureaus (extra scrabble bonuspunten!). In de presentatie van Eduard Blacquière van Outrider tijdens SES Amsterdam werd gewezen op het toenemende belang van blended search als trend: het gegeven dat Google behalve tekst ook plaatjes en videos in de zoekresultaten toont. Blacquière wees in zijn presentatie op het voorbeeld van de SERPs op de term Darth Vader. Hoewel wellicht direct herkenbaar voor de insiders in de zaal, zat dat ene voorbeeld dus al in de aankondiging van Universal Search door Google, nu zo’n twee jaar geleden. In de tussentijd lijkt er vanuit de zoekmachinespecialisten dus weinig opzienbarends te zijn gebeurd op dit vlak. Althans, in Nederland.

videoseo-300Volgens Blacquière staat video SEO inderdaad nog in de kinderschoenen. “Het is op zich logisch, omdat videocontent pas de laatste jaren opkomt, in lijn met de groei van breedband internetaansluitingen. Pas sinds kort en in zeer beperkte mate worden video’s in de hoofd-zoekresultaten gemixt door Google.”

Internetstrateeg Joost de Valk van Orange Valley was mede verantwoordelijk voor de organisatie van deze editie van SES Amsterdam. Hij stelde dat er tijdens deze sessie een focus lag op de basisvaardigheden van zoekmachine-optimalisatie: “Het grootste deel van de markt is nog niet klaar voor dergelijke advanced tracks.” Vanwege de beperkte tijd werd er voor gekozen om er nu geen aandacht aan te besteden. Dit in tegenstelling tot andere edities van SES, zoals recentelijk in San Jose, Londen, en Chicago.

Tekst & tekst (metadata)

Zoekmachines zijn volgens Blacquière veel verder in het begrijpen en doorzoekbaar maken van tekstuele content, waardoor je wat SEO betreft veel meer kunt winnen als je op tekst focust. Zoals bij flash-content kunnen zoekmachines niet ‘zien’ wat er zich in de video afspeelt, bijvoorbeeld op basis van beeldherkenning. Nog niet. Hoewel het tegenstrijdig klinkt, is video SEO op dit moment vooral een functie van tekstoptimalisatie. Zoekmachines interpreteren immers alleen de metadata die de video beschrijven, zoals titel, omschrijving en tags. Blacquière denkt dat de mate waarin zoekmachines in staat zijn om beelden te interpreteren de kritische succesfactor voor video SEO wordt. “Zoekmachines kunnen nog nauwelijks de daadwerkelijke video content doorzoekbaar maken en begrijpen, waardoor er simpelweg nog niet veel te optimaliseren is.”

SEO experts aan het woord

onlinevideoseoOok Wolter Tjeenk Willink van TrafficBuilders geeft toe dat er op het gebied van video SEO nog weinig gebeurt in Nederland. In onderstaande video noemt hij een aantal redenen waarom er tot nu toe vrij weinig Nederlandse cases in video SEO zijn. Volgens Tjeenk Willink heeft dat te maken met de beperkte vraag vanuit de markt. Veel adverteerders zijn nu nog überhaupt aan het overwegen wat te doen met video. Als men al iets met video doet, ligt de focus op optimalisatie van video vanuit de eigen site, niet op externe videosites zoals YouTube.

Keynote speaker Kevin Ryan, CMO van WebVisible, wees wel op het groeipotentieel: “Anyone looking to get into this discipline should start – NOW!”. De verwachtingen van video SEO bij OMD Nederland zijn hooggespannen, aldus Franc Goebbels: “Video is voor het internet wat televisie was voor de boekdrukkunst”. OMD is momenteel bezig met het opzetten van diverse experimenten, aldus Goebbels. Tegelijkertijd wijst Anne Kennedy (Beyond Ink) op het bestaande succes van The Concrete Network. Volgens haar heeft deze partij dankzij een channel op YouTube ruim een miljoen bezoekers op haar website gekregen.

[youtube width=”600″ height=”338″]https://www.youtube.com/watch?v=n4QqRiX9xlA&ap=%2526fmt%3D18

SERPs in Google vs YouTube

Opvallend aan bovenstaande video is dat de meeste partijen vooral veel verwachten van de integratie van video in de zoekresultaten op Google (blended search). Wellicht komt dit omdat reguliere SEO partijen zich vooral met optimalisatie van de zoekresultaten (Search Engine Results Pages, kortweg SERPs) binnen Google (moeten) bezighouden. Men lijkt het belang van de videosites zelf te onderschatten – en dan met name YouTube, Google’s eigen platform. Vreemd, om de volgende twee redenen:

  1. Google + YouTube = Universal Search

    Als er al video’s bij de zoekresultaten verschijnen (nog heel sporadisch in Nederland), dan geeft Google vooral de voorkeur aan haar eigen platformen – YouTube en Google Video. De laatste sterft een stille dood (geen nieuwe uploads meer mogelijk), dus zou je verwachten dat meer bedrijven interesse zouden hebben voor contentsyndicatie (inclusief optimalisatie van video zoekresultaten) op het populairste videoplatform ter wereld.

  2. YouTube > Yahoo! & MSN

    In november 2008 was YouTube als zoekmachine al groter dan de concurrenten Yahoo! en MSN. Weliswaar cijfers uit de VS, maar ook in Nederland neemt YouTube een prominente plaats in.

Kortom, er valt nog een wereld te winnen op het gebied van optimalisatie van zoekresultaten binnen YouTube zelf. Binnenkort een (vervolg)artikel over dit onderwerp.