Video, Inspiratie

Nieuwe media, nieuwe communicatie?

0

In de serie ‘Online sociale netwerken’ proberen we deze week dit populaire medium in een historisch perspectief te plaatsen. Waarom zijn online communities zo populair? Zijn er verbanden te leggen met verschijnselen uit de geschiedenis? En wat voor gevolgen kan dit ‘nieuwe medium’ hebben op de maatschappij? We bespreken dit met mediahistoricus Huub Wijfjes.

[vimeo width=”618″ height=”315″]https://www.vimeo.com/4779341[/vimeo]

Als mediahistoricus heeft Huub Wijfjes verschillende mediatrends de revue zien passeren en ook deze ontwikkeling is hem niet ontgaan. De populariteit van het medium verbaast hem niet. “Mensen zijn sociale dieren, ze zoeken elkaar altijd op.”

Zowel op sociaal als op maatschappelijk gebied ziet Wijfjes vele overeenkomsten tussen de ontwikkelingen op internet en eerdere gebeurtenissen in de geschiedenis. Het grote verschil is echter dat fysieke aspecten lijken te verdwijnen. “Met de opkomst van nieuwe mediavormen krijg je een vorm van gemeenschapsvorming die niet meer zozeer fysiek hoeft te zijn.”

Een oud cliché in historische kringen is dat de geschiedenis zich herhaalt. In hoeverre geldt dit voor sociale netwerken? Hoe gaan deze zich ontwikkelen? Bekijk het interview met mediahistoricus, docent en journalist Huub Wijfjes.

Interview: Gijs Daemen (Merge Media)

Van Merge Media verscheen eerder in de serie “Online sociale netwerken” een interview met Rita Verdonk over haar “Politiek 2.0”. In de serie ‘Hoe mediapartijen crossmediaal hun doelgroep bereiken’. Hierin waren interviews te zien met René van Rijckevorsel van Elsevier, Ad van der Ree van Kassa, Edwin Valent van de VARA’ en NCRV’s stand.nl. Eerder keken we in de serie ‘Hoe bereik je ouderen in het huidige medialandschap’ naar hoe Seniorweb, 50plusser.nl, Plus Online en Omroep Max ouderen bereiken. Tot slot keken we in de serie ‘Hoe bereik je jongeren in het medialandschap?’ naar hoe NCRV, MTV, Scholieren.com en FunX jongeren bereiken.