Augmented reality in games opent nieuwe werelden

0

De laatste tijd komen er steeds vaker applicaties en games uit met augmented reality voor de iPhone. Een goede reden om eens aandacht te schenken aan dit onderwerp. Wat is augmented reality eigenlijk? Is het uniek voor de iPhone? Wat zijn leuke applicaties die nu al beschikbaar zijn? En waarom zijn deze games bijzonder?

Wat is augmented reality?

Augmented reality is het combineren van de echte wereld met gegevens uit computers. Digitale data wordt via een projectie in de echte wereld zichtbaar gemaakt. In het geval van de iPhone gaat het meestal om rondkijken in de omgeving waar je je bevindt door de camera van je telefoon, waarbij je tegelijkertijd extra informatie in beeld krijgt te zien. Dit leent zich uitstekend voor allerlei zoekdiensten, maar natuurlijk ook voor bijzondere en innovatieve games. Het concept is overigens niet uniek voor de iPhone, ook andere telefoons bieden deze mogelijkheden. Wel zijn de applicaties en games voor de iPhone wat breder verspreid en is het vanwege de grote installed base van gebruikers interessant om voor deze groep te ontwikkelen.

Wat kun je met augmented reality

LayarEen bekende applicatie (geen game) die gebruik maakt van augmented reality op de iPhone is Layar, een applicatie die lagen aanbrengt op de wereld. De applicatie laat eenvoudig zien welke huizen te koop staan in je blikveld, wat de openingstijden van winkels zijn of waar je bushaltes of een pizzeria kunt vinden. De informatie die Layar gebruikt wordt opgehaald uit andere diensten, zoals Funda. Met de camera van je telefoon kijk je in een bepaalde richting. Dankzij de GPS en het kompas weet je telefoon precies waar je je bevindt en in welke richting je kijkt. Zo wordt het een koud kunstje om de relevante informatie uit andere systemen te halen, zoals Funda, en deze op de goede manier zichtbaar te maken. Ook voor toeristische informatie leent augmented reality zich uitstekend, bijvoorbeeld voor stadswandelingen met historische of culturele informatie die in beeld komt terwijl je door een straat loopt. Verder zijn er op dit moment bijvoorbeeld applicaties beschikbaar die uitleg geven bij de sterrenhemel (Pocket Universe) of die lokale informatie uit Wikipedia tonen (Cyclopedia).

Een kompas is belangrijk

Augmented reality werkt vooral goed als je telefoon precies weet in welke richting je kijkt, vandaar dat voor veel applicaties ook de nieuwst iPhone 3Gs nodig is, die over zo’n kompas beschikt. Mocht je je bij de release van deze telefoon hebben afgevraagd waarom zo’n kompas nou nuttig is, dan is dat hierbij duidelijk: het maakt augmented reality mogelijk en daarmee een hele nieuwe stroom aan innovatieve diensten.

Zonder kompas is een deel van de diensten die augmented reality bieden ook mogelijk, bijvoorbeeld door locaties op een kaart te tonen. Toch is dit qua beleving heel anders dan als je de informatie op de werkelijkheid krijgt geprojecteerd, zeker wanneer het gaat om games.

Augmented reality in games opent nieuwe werelden

Simpel schieten

Waar de Wii een nieuw type controller introduceerde met meer interactie, gaat augmented reality in games nog een stap verder. Het computerscherm om op te gamen wordt vervangen door de echte wereld om je heen! Op je iPhone zie je de ruimte waarin je je bevindt, maar aan die ruimte worden elementen toegevoegd van een game. Sommige games zijn heel eenvoudig, zo kun je met het Nederlandse Mosquitoes schieten op muggen in je eigen omgeving. De game Assassin FPS laat schieten met verschillende geweren op willekeurige objecten in je omgeving. Ook kun je een foto van je omgeving maken, waarin de game dan indrukwekkende schietgaten toont die je kunt bewaren en doorsturen. Deze games zijn typische eerste games bij een nieuwe techniek. Ze laten zien wat er technisch mogelijk is, zonder dat ze heel veel vermaak bieden.

Zoeken naar creativiteit

Een beetje meer creativiteit biedt Fairy Trails, waarbij je elfjes verzamelt in je omgeving. Wanneer je voldoende elfjes van een soort hebt verzamelt, speel je nieuwe types vrij. Je kunt de game spelen in een fictieve omgeving, maar ook in je eigen woonkamer of tuin. Een andere creatieve game is Arcade Reality, waarbij je schiet op buitenaardse wezens in klassieke arcade-stijl.

Veelbelovende mogelijkheden

The Hidden ParkEen veelbelovend spel is The Hidden Park, dat overigens geen gebruik maakt van een kompas. In deze game voor kinderen wordt een echt park in een grote stad bevolkt met magische wezens. Spelers moeten een kaart volgen om de game-karakters te ontmoeten, puzzels op te lossen en ondertussen een tocht maken door een echt park. Ook moet je foto’s van locaties maken, waarbij de game-wezentjes ook zichtbaar zijn. Helaas is het spel alleen nog beschikbaar voor een beperkt aantal parken buiten Nederland, maar de makers geven aan dat je ook zelf een spel kunt maken voor je eigen park en dit kunt uploaden en delen met de wereld.

The Hidden Park laat op een veelbelovende manier zien wat er met augmented reality mogelijk is. Het is daarbij goed om te bedenken dat deze techniek niet alleen werkt op een telefoon, maar net zo goed kan worden ingezet op een andere device, zoals wellicht een volgende versie van de PlayStation Portable of de Nintendo DS. De beperking ligt duidelijk niet meer in de techniek, maar in de creativiteit van game-ontwikkelaars en spelers. Kan ik binnenkort Zelda spelen in m’n eigen kelder, of een quest van World of Warcraft uitvechten op het trapveldje aan het einde van de straat? Technisch gezien is er veel mogelijk, een belangrijke uitdaging ligt, zoals altijd bij games, in het uitwerken van ideeën die écht leuk zijn en voor urenlang vermaak gaan zorgen.

Dit artikel is ook verschenen op Bashers.