Reportages

Internet Explorer en webstandaarden

0

Afgelopen MIX (Las Vegas) stond de tweede dag in het kader van alle ontwikkelingen omtrent Internet Explorer 9, die uitgebreid werden toegelicht in Internet Explorer 9: Microsoft’s stap voorwaarts. Toch werd er ook op de Nederlandse DevDays een sessie gewijd aan deze nieuwe browser, maar vooral aan de discussie over standaarden. Dat leverde boeiende inzichten op.

Giorgio SardoGiorgio Sardo (foto) verzorgde hierover een sessie waarin een aantal nieuwe functies van Internet Explorer werd getoond, functies die jammer genoeg niet afweken van wat er op de MIX al te zien was. Wat de sessie echter een stuk interessanter maakte was de discussie die werd gevoerd over webstandaarden. Want hoewel webstandaarden de heilige graag zijn als het gaat om hoe geaccepteerd een browser is, is er vaak veel ruimte voor interpretatie bij het implementeren van die standaarden.

Een goed voorbeeld hiervan is de ondersteuning van ronde hoekjes op elementen. Want hoewel een heel aantal verschillende browsers de standaarden hebben geïmplementeerd, en ondersteunen blijkt dat dit er in elke browser toch net anders uit ziet. Het blijkt dus nog niet mogelijk om een consistente gebruikerservaring te creëren, een ervaring die in elke browser het zelfde oogt.

Een overzicht van hoe afgeronde hoekjes er in diverse browsers uitziet

Een overzicht van hoe afgeronde hoekjes er in van boven naar onder FireFox 3.6, IE 9 en Chrome uitzien

In het bovenstaande plaatje is een pagina met daarin de opmaak voor ronde hoekjes opgenomen en is te zien hoe deze hoekjes door de verschillende browsers worden weergegeven. Let wel dat alle drie de browsers dit item ondersteunen volgens de webstandaarden, maar dat ze alle drie een ander resultaat weergeven. De bovenste browser is FireFox 3.6, gevolgd door de demo die van IE9 beschikbaar is de onderste is weergegeven in Chrome.

De vraag die je vervolgens kunt stellen is waarom al die browsers het anders intrepeteren, en hoe het kan dat de webstandaarden zoveel ruimte overlaten voor intrepetatie. Voldoen de huidige standaarden wel aan de hedendaagse eisen, of is er juist meer input vanuit de community nodig om zulk soort zaken vroegtijdig af te vangen? En nog belangrijker: hoe kan je als ontwikkelaar of designer er voor zorgen dat wat je maakt er ook in elke browser zo uit ziet als jij had bedoeld?

Microsoft heeft in ieder geval het bovenstaande probleem bij de community neergelegd met de vraag wat wij als gebruikers verwachten, je input kun je kwijt onder deze blogpost.

Volg hier de hele serie DevDays artikelen.