Reportages

Internet Explorer 9: Microsoft’s stap voorwaarts

0

Het grote nieuws van dag 2 van de Microsoft MIX ’10 in Las Vegas was de voortgang van het Internet Explorer 9 platform.  Microsoft wil samen met de developercommunitie en betrokken partijen zoals het W3C de inhaalslag maken ten opzichte van andere browsers.

“We will build the next web together”

In 2006 lanceerde Microsoft de langverwachte opvolger van het verguisde Internet Explorer 6. Zelfs voor non-developers is Internet Explorer 6 regelmatig de oorzaak van nachtmerries. Met IE7 kregen we een beter pakket in handen, maar de achterstand ten opzichte van andere browsers bleef groot. Toen in maart 2009 – eveneens op de MIX – Internet Explorer 8 werd gelanceerd waren de verwachtingen hooggespannen. Maar helaas, ook deze nieuwe versie voldeed niet aan het niveau van de andere browsers. Dat nu binnen 12 maanden  de opvolger wordt aangekondigd geeft veel inzicht in de stappen die Microsoft probeert te zetten.

Op 1 maart 2010 is Internet Explorer 6 begraven in Mountain View, California. Een metafoor. Microsoft kon er niet bij zijn, maar stuurde wel bloemen. Tekenend voor ook de houding van Microsoft in deze situatie. Veel sites hebben initiatieven gestart om de ondersteuning van IE6 te staken, naar aanleiding van de mededeling van Google dat zij de ondersteuning zouden staken. Belangrijkste reden die wordt aangedragen zijn de vele beveiligingslekken, maar wat zeker ook een rol speelt is de slechte ondersteuning van standaarden. Hiermee wordt gedoeld op de ondersteuning van de standaarden binnen HTML, CSS en Javascript. Om een voorbeeld te geven voor hen die hier niet van op te hoogte zijn; in de meeste browsers kun je blokken op de pagina bijvoorbeeld eenvoudig ronde hoeken geven met een regeltje code. In de huidige versies van IE wordt dat niet ondersteund en moeten developers alles oplossen met losse afbeeldingen.

Hoewel IE7 en IE8 de beveiligingsissues goed hebben ondervangen en de ondersteuning ook voortduurt, blijft bij deze browsers helaas de ondersteuning van standaarden wel ver achter op de concurrentie.

Dean Hachamovitch over Internet Explorer 9

Dean Hachamovitch over Internet Explorer 9

Met IE9 wil Microsoft de aansluiting vinden met de andere browsers in het veld, maar ook met de developer community. Men wil af van het stigma dat Microsoft alleen maar haar eigen weg gaat. Zoals Dean Hachamovitch het zei: “We will build the next web together with the community”.

IE9 onder de loep

Bij de start van de ontwikkeling van IE9 heeft Microsoft 7000 populaire sites onderzocht op  de meest voorkomende API calls in Javascript. Dit was het startpunt voor het definiëren van alles dat IE9 moet gaan ondersteunen. Uiteraard betekent het niet dat de ondersteuning daar stopt, Microsoft gaat voor een 100% compliancy. De bekende Acid3-test scoort op dit moment 55/100. Ter vergelijking; Firefox heeft 93/100 en Safari zelfs 100/100.  Internet Explorer 8 is echter bedroevend laag met 20/100. Microsoft legt bij de ontwikkeling van IE9 sterk de focus op HTML5 en CSS, de ‘nieuwe’ versie van HTML waarbij de syntax overzichtelijker en rijker is. Dus eindelijk ronde hoeken via CSS in plaats van meerdere afbeeldingen.

Om zich goed te kunnen conformeren aan de standaarden heeft Microsoft de banden wederom aangehaald met het W3C, de organisatie die verantwoordelijk is voor deze standaarden. Er zijn al talloze pagina’s aangeleverd om te verifiëren conform deze testen. Ook zijn de developer tools in de browser sterk verbeterd ten opzichte van IE8, zodat developers duidelijke en snelle feedback krijgen in-browser.

Naast de ondersteuning van HTML5 en CSS3 is IE9 ook voorzien van een brand new Javascript Engine, genaamd Chakra. Bij het gebruik van deze Javascript Engine wordt voor het eerst ook gebruik gemaakt van GPU-kracht. In het filmpje hieronder zie je duidelijk het verschil in snelheid tussen links de GPU-ondersteunde IE9 en rechts de versie zonder GPU-krachten. Bij deze demo wordt gebruikt gemaakt van SVG (Scalable Vector Graphics) wat met de GPU-ondersteuning zorgt voor een flinke stap voorwaarts met animatiemogelijkheden in HTML.

Bekijk het verschil in snelheid tussen Internet Explorer 9 (links) en de oudere versie (rechts)

Een ander gebruik hiervan in combinatie met HTML5 is de ondersteuning van HTML 5 video. Tijdens de keynote werd een demo gegeven van meerdere Full HD-video’s op 1 pagina die in IE9 zonder schokken probleemloos simultaan werden afgespeeld terwijl die zelfde pagina in bijvoorbeeld Chrome erg schokkerig werd afgespeeld.

Microsoft <3 jQuery

Naast de vernieuwde samenwerking met het W3C is Microsoft ook gaan samenwerken met open-source Javascript bibliotheek jQuery. jQuery is een dialect van Javascript wat een vlakkere learning curve heeft dan Javascript en developers ook veel schrijfwerk uit handen neemt.jquery-logo

John Resig, ontwikkelaar van jQuery, gaf meer inzicht in de samenwerking tussen Microsoft en jQuery. Hierbij werd goed duidelijk hoe serieus Microsoft haar rol neemt, en ook hoe deze bijdraagt aan de vooruitgang en het succes van jQuery.

In de praktijk betekent dit dat bijvoorbeeld Visual Studio standaard gebruik maakt van jQuery en ook ondersteuning biedt voor de ontwikkeling hiervan via bijvoorbeeld IntelliSense.

Klinkt goed. Wanneer kunnen we het gebruiken?

Tja, daar kregen we helaas nog geen heel duidelijk antwoord op. Vandaag is de eerste IE9 Platform Preview vrijgegeven. Dit houdt in dat developers kunnen meekijken met de vorderingen op weg naar de eerste officiële versie. Hoe lang dit duurt is nog geheel onduidelijk, laten we hopen op begin 2011. Ook zijn er nog veel zaken waar Microsoft nog geen duidelijke antwoorden op kan geven. Zo is de minimum systeemeis voor de preview Windows Vista SP2. Als dit betekent dat IE9 nooit op Windows XP kan draaien, betekent dit vooral dat het nog lastiger word op onze klanten over te krijgen op een nieuwe versie van Internet Explorer dan versie 6.x. Een upgrade naar een nieuwe browser binnen de organisatie is tenslotte een stuk eenvoudiger te realiseren dan een Windows Vista upgrade voor iedere desktop.

Internet Explorer 9 Platform Preview

Internet Explorer 9 Platform Preview

Ook is onduidelijk of Microsoft ook echt de totale ondersteuning voor HTML5 kan garanderen. Dit zou betekenen dat IE9 wellicht maar 60% van deze nieuwe ‘taal’ spreekt, en dat zal dan ongetwijfeld resulteren in dezelfde miscommunicaties tussen websites en IE-versies als we op dit moment al kennen.

Kortom: IE9 is veelbelovend, maar de teleurstellingen van IE7 en IE8 werken voor veel developers niet in het voordeel van Microsoft. Persoonlijk kan ik alleen maar hopen dat IE9 uiteindelijk de verwachtingen waarmaakt, en dit eindelijk betekent dat front-end development weer een kwestie van vooruitkijken is in plaats van rekening houden met software uit het verleden omdat de klant nu eenmaal nog IE6 gebruikt.

Volg hier de serie artikelen over Microsoft’s MIX. Frankwatching twittert over MIX via @Eventwatching en alle tweets over het event volg je via #MIX10 (beide zijn ook via de rechterkolom van Frankwatching te volgen).