How to, Inspiratie

Quora: hype of niet?

0

Eind december 2010 schreef Robert Scoble op zijn blog het artikel: ‘Is Quora the biggest blogging innovation in 10 years?‘. Eerlijk gezegd had ik er op dat moment nog niet van gehoord. Wat is Quora eigenlijk? Wederom een nieuw sociaal netwerk? Weer een hype? Inmiddels is er echter geen ontkomen meer aan. Overal duikt Quora op. Zelfs in Google zie je de site veelvuldig in de zoekresultaten terugkomen. Quora is de hotste start-up van het moment. Maar wat is het precies?

In korte tijd enorm populair

Quora is opgericht in juni 2009 door twee voormalige Facebook-medewerkers, Adam D’Angelo (Facebook’s voormalige CTO) en Charlie Cheever. Tot halverwege vorig jaar was de site slechts benaderbaar door een handjevol intimi, nu is de site echter beschikbaar voor iedereen en explodeert als het ware. Volgens de site zelf kun je er het volgende doen: ‘A continually improving collection of questions and answers created, edited, and organized by everyone who uses it’. Maar hoe kan een ‘simpele’ vraag-en-antwoordsite in zo’n korte tijd zo populair worden?

Hoe werkt de site?

Allereerst heeft de site bijzonder goed gekeken naar andere sociale netwerken. Allerlei sociale elementen vind je er terug. Uiteraard is het mogelijk om mensen te volgen. Daarnaast kun je ook voor jou interessante topics en antwoorden volgen. Er is een stemmechanisme à la Digg; op ‘goede’ antwoorden kun je jouw stem uitbrengen, zodat ze stijgen in de pikorde.

Een realtime component ontbreekt natuurlijk ook niet. Allerlei notificaties brengen je voortdurend op de hoogte wanneer mensen jou volgen. Mocht er binnen een topic dat je volgt een nieuwe vraag gesteld worden, dan word je hier netjes van op de hoogte gebracht. Je kunt zelfs live zien wat andere mensen voor antwoorden intikken.

Er is ook een goede zoekengine. Onderwerpen, vragen en antwoorden die jou interesseren zijn snel terug te vinden. Alles draait om jouw Interest Graph. Ook heeft Quora autoriteit. Bekende mensen zoals Ev Williams, de oprichter van Twitter, en Werner Vogels, de CTO en vice-president van Amazon, zijn er terug te vinden. Ze geven zelfs antwoord op vragen. Maar het slimste aspect van Quora is eigenlijk het reputatiemechanisme. Het werkt verslavend om jezelf aanzien te geven in deze community.

Toekomst

Maar hoe ziet de toekomst van Quora er uit? Is het de nieuwste hype? Heeft het potentie of gaat het uit als een nachtkaars? Heeft Robert Scoble gelijk? Als je de huidige community van Quora onder de loep neemt, zie je dezelfde early adaptors als altijd terug. De nerds, de techies en de zogeheten social media experts zijn er al te vinden. Het heeft echter de potentie om de Wikipedia voor vragen en antwoorden te worden. De vragen en antwoorden die je er vindt, zijn van hoge kwaliteit. Het helpt mij als individu in ieder geval enorm. De antwoorden op een vraag over Big Data hebben mij in ieder geval overtuigd. Ik heb mij inmiddels aangemeld. Hopelijk kan ik in de toekomst mijn steentje bijdragen. Ik zie je graag op Quora!