How to, Inspiratie

LiftDeck en de Interest Graph

0

Op vrijdag 19 november 2010 brak er een grote brand uit in de verkeersleidingspost op Utrecht Centraal. De werknemers moesten hun post verlaten en konden zodoende het verkeer niet langer regelen. Het complete treinverkeer rondom Utrecht CS werd stilgelegd. Dit gebeurde allemaal rond spitstijd. Een tijdstip waarop gewoonlijk enkele tienduizenden forensen Utrecht CS passeren. Het duurde dan ook niet lang voor er een grote chaos uitbrak.

LiftDeck: ‘Wie jou haalt, als de NS faalt’

Op Twitter ontstond al snel een discussie over de gebrekkige informatievoorziening van de Nederlandse Spoorwegen. Al snel sloeg de discussie echter om. In plaats van bij te dragen aan de negatieve beeldvorming over de NS, sloegen de Twitteraars de handen ineen. De hashtag #lift werd in het leven geroepen om de gestrande reizigers te helpen met het vinden van een vrije zitplaats in een auto.

Rond 11 uur ’s avonds lanceerde Twitteraar @femmetaken de applicatie LiftDeck, met als ondertitel ‘Wie jou haalt, als de NS faalt…’. Door simpelweg gebruik te maken van de beschikbare widgets op de Twitter-website was hij er in geslaagd om binnen no time een dashboard te maken waarin gestrande reizigers, rijdende auto’s met beschikbare zitplaatsen en eindbestemmingen aan elkaar werden gekoppeld.

Demonstratie van de werking van de Interest Graph

Velen zien de applicatie LiftDeck als een case waarin eens te meer wordt aangetoond wat de kracht van sociale media is. Ik denk hier anders over. LiftDeck laat zien hoe verschillende ‘netwerken’ aan elkaar gekoppeld worden op basis van dezelfde interesse. Het is een uitstekende demonstratie van de werking van de Interest Graph. En in dit geval de Interest Graph van Twitter.