Ruzie op vakantie door social media & Twitter in het Nederlands [nieuws]

0

Social media zorgen voor veel irritaties en zelfs ruzie tijdens de vakantie. Verder in deze social media update: social shares hebben veel invloed op de ranking van pagina’s in Google en Bing, 1 op de 25 stages die online worden aangeboden zijn ‘social media stages’, LinkedIn lanceert social ads, Duitsland wil Facebook’s gezichtsherkenning aan banden leggen, Google+ trekt sinds eind juli (meer dan) 25 miljoen bezoekers per dag en Twitter is er eindelijk in het Nederlands.

Social sharing goed voor SEO van webpagina’s

Nu.nl kopte zondag dat de zoekmachines Google en Bing het vermoeden hebben bevestigd dat een tweet die vaak wordt geretweet een positieve invloed kan hebben op de ranking van een pagina die gelinkt is in de tweet. De invloed is afhankelijk van de sociale autoriteit van de gebruiker: het aantal followers en followees, zijn die mensen relevant en hebben ze waarde? De waarde van de links die worden verstuurd door Twitter-gebruikers met een hoge sociale autoriteit is hoog. De sociale autoriteit wordt onder andere gemeten door de pagerank van de twitterpagina. Oud nieuws, maar toch een vermelding waard in dit overzicht. Lees voor meer informatie dit artikel van Danny Sullivan (uit 2010!) of bekijk onderstaande video van Google’s Webmaster Channel.

Accepteer cookies

Social media zorgen voor ruzie tijdens vakantie

Uit onderzoek van World Ticket Center blijkt dat 42% van de Nederlanders tijdens vakantie minimaal 1 keer een social networking site bezoekt. Meer dan de helft (58%) checkt de gehele vakantie Facebook, Hyves en Twitter. Het merendeel van de ondervraagde gezinnen en stellen vindt het bezoeken en gebruiken van social media tijdens de vakantie een stoorzender, met name vanwege de hoge frequentie dat de geliefde of kinderen er mee bezig zijn. Bij 21% van deze groep is het gebruik van social media tijdens vakantie zelfs een aanleiding geweest voor ruzie.

Social media gebruik tijdens vakantie onverstandig

Van het aantal reizigers dat social media gebruikt tijdens de vakantie, ‘post’ meer dan de helft ook daadwerkelijk iets over het vakantieplezier, 23% voegt daar ook foto’s aan toe. De frequentie van updates via social media is tijdens een vakantie gemiddeld 3 keer per week. 62% van de ondervraagden kondigt hun vakantieplannen aan via social media, wat volgens de politie overigens niet verstandig is. Er wordt geadviseerd om geen vakantiedetails te delen via social media, vanwege het risico op woninginbraak. Op de vraag waarom social media gebruikers zich tijdens hun vakantie niets aantrekken van dit advies antwoordde 39: ‘Ik heb mijn profiel op social media sites afgeschermd voor vreemden’, 32% zei ‘Mijn buren houden een oogje in het zeil’, nog eens 21% gaf aan: ‘Er verblijft iemand in mijn huis tijdens mijn vakantie’ en slechts 8% ‘vindt dat het risico op een inbraak altijd aanwezig is’. Bron: Vakantie.nl

1 op 25 stages ‘social media stage’

Marco Dekkers schreef vorige week al over het ‘ietsisme’ bij Nederlandse organisaties. Dat bedrijven vinden ‘iets te moeten’ met social media, wordt maar weer eens bevestigd door stagesite NationaleStagebank.nl. Uit hun cijfers blijkt dat het aanbod van social media stages de afgelopen twee jaar in Nederland explosief is gegroeid. Was er in 2009 nog geen enkele organisatie op zoek naar een student met deze specifieke mediakennis, inmiddels is maar liefst 1 op de 25 online aangeboden stages een social media stage.

Opvallend veel werkgevers zijn momenteel op zoek naar een stagiair die zich bezighoudt met zaken als Twitter, Facebook, blogs, fora en andere social media. Mark Borgman van NationaleStagebank.nl: “De enorme groei in het aanbod van social media stages is heel begrijpelijk. Bedrijven realiseren zich dat ze ‘iets moeten’ met social media, maar hebben deze kennis vaak nog niet in huis. Studenten houden zich veel bezig met social media en zijn er vaak handiger mee dan de meeste werknemers. Daarnaast zijn de budgetten voor dit onderdeel vaak nog niet erg groot.” Volgens Borgman is een stagiair aannemen die dit op zich neemt, een geschikte oplossing. Of dit daadwerkelijk een goede oplossing is, is nog maar de vraag.

LinkedIn lanceert social ads

Liza Bruggeling schreef vorige week over de lancering van de social ads op LinkedIn. Zonder dat je het als goedbedoelende LinkedIn-gebruiker weet, wordt vanaf nu je naam en profielfoto gebruikt in advertenties op de populaire netwerksite, via een automatische opt-in. Er zijn twee soorten advertenties; een voor de promotie van vacatures en een voor de promotie van merken of organisaties. Aan de reacties onder het artikel van Liza is af te leiden dat de meningen over social advertising op LinkedIn verdeeld zijn. Velen zien de social ads als een gratis manier om zich te profileren. Anderen geven aan dat LinkedIn je profiel gebruikt om (ongewild en onwetend) reclame te maken voor een product, dienst of bedrijf. Marco Dekkers: “Dat ik een bedrijf volg op LinkedIn, wil nog niet zeggen dat ik er reclame voor wil maken. Al helemaal niet zonder daar zelf iets over te zeggen te hebben.” Je kunt je hier afmelden voor social advertising op LinkedIn.

Duitsland wil Facebook gezichtsherkenning aan banden leggen

Facebook’s internationale gezichtsherkenningssysteem dat wordt gebruikt voor het automatisch taggen van foto’s heeft veel stof doen opwaaien. Volgens het data protection center van Hamburg is de automatische opt-in in strijd met Duitse en Europese wetten. Volgens ‘Dataschutz Hamburg’ ontneemt deze automatische opt-in mensen de mogelijkheid om zelf te controleren welke informatie er over hen online staat. De organisatie heeft de Duitse regering om hulp gevraagd en daarnaast Facebook verzocht de functionaliteit voor alle Duitse gebruikers uit te zetten en eerder opgeslagen data te verwijderen. Doet Facebook dit niet, dan riskeert de SNS een boete van 300 miljoen euro. Bron: Mashable

Google+ trekt 25 miljoen bezoekers per dag

Uit cijfers van onderzoeksbureau comScore blijkt dat Google+ 25 al sinds het begin miljoenen bezoekers per dag trok. Google+ bereikte de mijlpaal van 25 miljoen bezoekers per dag al op 24 juli en is daarmee de snelst groeiende sociale networking site ooit. Het bezoekersaantal groeit nog steeds met ongeveer 1 miljoen unieke bezoekers per dag. Facebook deed er 3 jaar over om zoveel bezoekers te halen en Twitter ruim 30 maanden, zo zegt comScore. Hoewel Google’s activiteiten op het terrein van de socialenetwerksites een vliegende start kenden, is dat nog geen garantie voor de toekomst. Zo groeide MySpace in minder dan twee jaar uit naar 25 miljoen bezoekers per dag, veel sneller dan Facebook en Twitter, maar verloor het afgelopen jaar volgens comScore veel van zijn unieke bezoekers. Bron: Mashable

Twitter in het Nederlands

Twitter is eindelijk ook beschikbaar in het Nederlands. De talen Nederlands en Indonesisch zijn de eerste twee vertalingen van de website die volledig tot stand zijn gekomen met behulp van de community (crowd sourcing), met behulp van het Twitter Translation Center. Vrijwilligers vertalen daar de website, support pagina’s, desktop- en mobiele apps; in feite alles behalve de tweets. Vervolgens wordt een kleine groep zeer actieve vertalers samen met Twitter verantwoordelijk voor het behouden van de locale versies van Twitter. De Nederlandse en Indonesische versie zijn binnen een maand tijd tot stand gekomen. Bron: Twitter Blog.

Lees ook de andere artikelen in de serie social media nieuws.