Columns

De 7 slechtste redenen om social media in te zetten

0

Social media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook kunnen zij een wezenlijke rol spelen bij het halen van bedrijfsdoelstellingen. Toch zijn er organisaties die ‘iets’ willen met social media om de verkeerde redenen. Het voorspelbare resultaat is teleurstelling. Daarom, met een knipoog, een overzicht van de slechtste redenen om met social media aan de slag te gaan.

1. Ietsisme

Het ‘ietsisme’ is doorgedrongen in het bedrijfsleven. Vaak in de vorm van ‘we moeten iets met social media’. Wat dat ‘iets’ is maakt niet zoveel uit. Als we maar niet te lang wachten met ‘iets’ te doen. Want de hele wereld doet ‘iets’ en wij nog niets. Blijven we langer niets doen, dan gebeurt er iets (naars).

De vraag om ‘iets’ te doen is een mooie aanleiding om door te vragen naar het waarom en de doelstellingen die het bedrijf wil realiseren met social media. Voor het formuleren van doelstellingen en een strategie maken veel bedrijven geen tijd, want ‘dan zijn we te laat’. Er moet nú een Facebook-bedrijfspagina komen. Het gevolg: 3 maanden later ligt de Facebook-pagina erbij als een digitaal kerkhof. De laatste post op de wall was 1,5 maand geleden. Ondertussen feliciteert het management zichzelf omdat het bedrijf zo modern bezig is.

2. Mijn zoon zit op Facebook

Leuk, maar minder relevant als je een B2B bedrijf bent dat medische apparatuur verkoopt.

3. De concurrent doet het ook

Dit is een gouwe ouwe. De concurrent staat op vakbeurs X, dus wij moeten er ook staan. De concurrent adverteert in De Telegraaf, dus dat doen wij ook. De concurrent spring van een brug, dus… Richt je niet op het klakkeloos kopiëren van het gedrag van anderen, maar vaar je eigen koers. Social media kunnen interessant zijn voor je bedrijf, maar doe het niet omdat anderen het ook doen.

4. Het is hip

De tijd dat je als bedrijf opviel met een Facebook bedrijfspagina of een LinkedIn groep ligt al lang achter ons. Met social media profielen alleen word je niet hip. Als dat als bij je gewenste imago past. Het gaat erom welke meerwaarde je biedt voor je volgers, vrienden, connecties. Dat is de beste garantie voor succes.

5. I love Twitter

Met name Twitter kent een groep fanatieke gebruikers. Mensen voor wie een leven zonder Twitter vrijwel ondenkbaar is. Soms schiet men daarbij door in het aanbevelen van Twitter voor zakelijk gebruik. Elke organisatie zou onmiddellijk moeten gaan twitteren om de dialoog aan te gaan met haar doelgroep. Waar aan voorbij wordt gegaan, is dat het overgrote deel van de bevolking niet op Twitter zit. In Nederland heeft de dienst ongeveer 500.000 gebruikers. Een fors aantal. Tegelijkertijd betekent het dat 16.500.000 Nederlands niet actief zijn op Twitter. Check dus altijd eerst hoe het met jouw doelgroep zit.

6. Snel geld verdienen

Eerst maar het slechte nieuws. Succes op social media kost tijd, hard werken en commitment. Wil je snel geld verdienen? Begin een pyramidespel. Heb je geduld, doorzettingsvermogen en echt iets te melden? Dan is het formuleren van een social media strategie een investering die zich op termijn terugverdient.

7. Nu is het jouw beurt

He, wat is dit nu? De kop van het artikel belooft de 7 slechtste redenen. Dit zijn er maar 6!
Helemaal juist. Het artikel is niet af zonder reacties. Frankwatching is immers een weblog. De content maken we samen. De eerste 6 redenen krijg je van mij, in de reacties alle ruimte voor de 7e reden, 8e, 9e, et cetera. Welke voorbeelden ken je van de inzet van social media om de verkeerde redenen?