Columns

Je gezicht in een advertentie? Nu ook ongevraagd op LinkedIn!

0

Zakelijke networking site Linkedin doet een Facebookje met haar nieuwe ‘social ads’. Zonder dat de goedbedoelende netwerkers het weten, wordt hun naam en profielfoto gebruikt in advertenties op de populaire netwerksite. ‘Wie zwijgt, stemt toe,’ lijkt het devies, dus het vinkje ‘ja, ik wil’ staat standaard aan in de accountinstellingen van alle gebruikers. Want ja, zo gaat dat ook bij Linkedin.

Ongevraagde wijzigingen

Dat Facebook een handje heeft van privacyschending was al even duidelijk, maar dat Linkedin steeds vaker ongevraagd zaken verandert, waaronder nu het gebruik van jouw informatie in advertenties, is toch wel even slikken. De zakelijke social networking site is immers een respectabel medium voor actieve zakenmensen, toch? Blijkbaar is de introductie van deze vorm van advertising wel aangekondigd op de Linkedin-blog van juni. Dat dit het gros van de gebruikers is ontgaan, is niet zo raar: velen van ons gebruiken Linkedin om zakelijke relaties te onderhouden en ontleden de netwerksite niet dagelijks.

Deze uitleg geeft Linkedin zelf voor de nieuwe manier van reclame maken:

“LinkedIn may sometimes pair an advertiser’s message with social content from LinkedIn’s network in order to make the ad more relevant. When LinkedIn members recommend people and services, follow companies, or take other actions, their name/photo may show up in related ads shown to you. Conversely, when you take these actions on LinkedIn, your name/photo may show up in related ads shown to LinkedIn members. By providing social context, we make it easy for our members to learn about products and services that the LinkedIn network is interacting with.”

Twee soorten advertenties

Ryan Roslanski, directeur productiemanagement bij Linkedin, kondigt de social ads als volgt aan op zijn blog, die overigens wereldwijd even vaak geretweet is als een goed artikel op Frankwatching in Nederland: “We’re excited to announce today that we plan to roll out changes to the advertising platform across LinkedIn which will surface actions from your network, like recommendations and company follows. The focus is to deliver ads that are more useful and relevant to you.”

Linkedin heeft, volgens Roslanski, de gebruiker dus altijd op het netvlies. De gebruikers zou er beter van moeten worden omdat zijn ‘gelijken’ hem met foto en al een dienst aanraden. En hoe vaak vraag je daar als consument in een andere setting niet om?

Roslansky onderscheidt twee soorten advertenties in het nieuwe medialandschap op de site: de zogenaamde ‘recuitment ad’ en de ‘Linkedin ad’. De eerste ad maakt het voor een werkzoekende makkelijk om iemand in zijn netwerk te vinden die in staat is hem aan een baan te helpen door een verwijzing naar de relevante recruiter.

De tweede advertentie gebruikt profielfoto’s en namen van Linkedin-gebruikers om jou te laten zien welke bedrijven zij volgen of welke producten zij interessant vinden, zodat je kunt beslissen of je je al dan niet meer wilt gaan verdiepen in deze bedrijven of producten. Jouw gegevens worden volgens Linkedin niet gedeeld met de adverteerder, maar je prodent-smile staat al wel in een heuse advertentie. Het kan allemaal bij Linkedin.

Na een aanvankelijke stilte, barstte gisteren dan toch de bom, toen het nieuws op Twitter bekend werd. Peter van der Ploeg wijdde er een artikel aan op nrc.nl, DePers sprong erbovenop en ook BNR liet van zich horen. De teneur van deze berichten zal jullie niet verbazen: uitzetten die hap!

Kan ik er onderuit?

De jongens en meisjes bij Linkedin zijn de beroerdste niet en bieden ongelovigen wel een mogelijkheid om de controle over hun profielfoto en naam te behouden. Dit moet je echter wel geheel zelf regelen (opt out), want, zo redeneert Linkedin, geen nieuws is goed nieuws en wie zwijgt, stemt toe. Je kunt hier je social advertising ‘managen’. Hebben we toch nog een beetje controle.