How to

20 tips voor een hogere conversie op productpagina’s

0

Als webwinkelier is het jouw doel om websitebezoekers telkens te verleiden om de volgende stap in de verkooptrechter te laten bereiken. Dat verleiden begint al op de homepage en eindigt op de pagina ‘bedankt voor uw aankoop’. Vaak nemen websitebezoekers op de productdetailpagina de definitieve beslissing om het product te kopen. Deze pagina is dus erg belangrijk en vraagt dus extra aandacht van jou als webwinkelier. De websitebezoeker is immers nog maar 1 stap verwijderd van het winkelmandje. In dit artikel 20 tips om de conversie op jouw productpagina te verhogen.

Niet elke bezoeker is hetzelfde

Realiseer je dat niet iedere bezoeker op jouw webwinkel hetzelfde is. Bezoekers uit zoekmachines zijn doorgaans bewuste bezoekers (en vaak vergelijkers) en hebben vooral uitleg nodig over de voordelen & Unique Selling Points (USP’s) van jouw webwinkel ten opzichte van de concurrentie.

Bezoekers die bijvoorbeeld via het zoekwoord ‘rode A4 envelop’ uit Google op jouw productpagina terechtkomen weten precies wat ze nodig hebben, namelijk een rode envelop van het formaat A4. Deze bezoekers hoeven dus niet meer geïnspireerd te worden, maar alleen nog maar te worden overtuigd dat ze de rode A4 envelop bij jouw webwinkel moeten kopen. Omdat dit type bezoeker een hoge koopintentie heeft, is dit type bezoeker dus veel waard voor jouw webshop.

Tip 1: Visualiseer op jouw productpagina dus altijd jouw unieke USP’s. Hiermee wordt de bezoeker overtuigd om het product bij jouw webwinkel te kopen en niet bij de concurrent. Zorg ervoor dat jouw USP’s goed zichtbaar zijn; het liefst boven ‘de vouw’.

Maak op de productpagina jouw USP

Jouw bezoekers ervaren onzekerheid

Wanneer een websitebezoeker overtuigd is van het product dat jij aanbiedt, realiseer je dan dat deze bezoeker nog de volgende vragen heeft:

 • ‘Zou het product op voorraad zijn?’
 • ‘Wanneer heb ik het in huis?’
 • ‘Wat zijn de verzendkosten?’
 • ‘Wat als het product defect gaat?’
 • ‘Wat als ik het product toch niet leuk vind?’
 • ‘Hoe moet ik het product betalen?’

Jouw bezoekers willen antwoorden op deze vragen, ze ervaren onzekerheid. Wanneer je deze vragen niet direct beantwoord op de productpagina, is de kans groot dat jouw webshopbezoekers naar de FAQ of klantenservice sectie surfen. Dit wil je natuurlijk niet, je wilt jouw bezoekers juist verleiden naar de volgende stap in de verkooptrechter, namelijk het winkelmandje!

Tip 2: Vermeld informatie over de voorraadstatus. Webshopbezoekers willen weten of het product op voorraad is. Voor jouw als webwinkelers is dit natuurlijk iets vanzelfsprekends (“het staat toch op de site?”), maar jouw bezoekers willen deze bevestiging hebben. Niemand wil iets in het winkelmandje plaatsen en er later achter komen dat het product niet meer op voorraad is.

Tip 3: Laat online shoppers niet in de Algemene Voorwaarden of FAQ sectie speuren naar jouw levertijden. Toon de levertijd dus direct op de productpagina. Wees ook zo concreet mogelijk. Online shoppers zitten niet te wachten op bijvoorbeeld: “levering binnen 2-8 dagen”. Hierdoor zullen jouw bezoekers niet kopen, het kan zelfs irriterend en dus averechts werken.

Vermeld bijvoorbeeld: “Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis!”

Tip 4: Zorg ervoor dat je de verzendkosten van het product direct vermeld. Bezoekers houden niet van verrassingen achteraf. Daarnaast spitten online shoppers ook echt niet al jouw pagina’s af om achter de verzendkosten te komen. Naast dat de bezorging al geld kost, kost het jouw bezoeker dan ook nog eens tijd. Hoe sneller en beter de informatievoorziening voor de bezoeker, hoe hoger de conversie naar het winkelmandje zal zijn.

Tip 5: Toon de bezoeker de garantie op het product. Ook al is productgarantie voor jou iets vanzelfsprekends, voor jouw bezoekers is dat niet zo. Door het op jouw productpagina te vermelden, reduceer je de onzekerheid voor jouw bezoekers.

Tip 6: Vermeld informatie over retourneren. Geef je bezoekers direct informatie over jouw retourbeleid. Blinkt jouw retourbeleid uit ten opzichte van concurrenten, vermeld het dan zeker als USP. Dit reduceert de onzekerheid voor de bezoeker wanneer het product toch niet goed blijkt te zijn.

Tip 7: Communiceer duidelijk jouw betaalmethoden op de productpagina. Door het vermelden van jouw betaalmethoden weet de websitebezoeker direct dat hij op jouw webshop vertrouwd kan betalen. Ook hoeft de bezoeker dan niet meer te zoeken welke betaalmethoden je aanbiedt. Dit verhoogt de kans op conversie naar het winkelmandje.

Vermeld online betaalmethoden op de productdetailpagina

Geef vertrouwen

Tip 8: Visualiseer logo’s die vertrouwen geven. Zorg ervoor dat belangrijke keurmerken vanaf de productdetailpagina altijd zichtbaar zijn voor jouw bezoekers. Dit geeft vertrouwen, waardoor de kans op conversie naar het winkelmandje verhoogd wordt.

Tip 9: Geef op de productpagina shopreviews weer van jouw klanten. Wanneer andere websitebezoekers heel erg tevreden zijn over de persoonlijke service en snelle levering van jouw webwinkel, laat dit dan aan andere bezoekers zeker op de productpagina zien. Dit reduceert de onzekerheid voor de websitebezoeker om in jouw webwinkel te kopen. Het tonen van goede klantreviews op de productpagina trekt onzekere websitebezoekers zeker over de streep!

Shopreviews op de productpagina trekken onzekere bezoekers over de streep

 

Functionaliteit

Tip 10: Schrik potentiële kopers niet af door een agressieve button zoals ‘direct bestellen’ op te nemen. Leid je bezoekers met kleine stapjes naar je uiteindelijke conversiedoel en plaats daarom bijvoorbeeld de button ‘plaats in winkelmandje’ op je productdetailpagina.

Tip 11: Gebruik niet teveel call-to-actions op de productpagina. Bij veel webwinkels worden aan de websitebezoeker teveel impulsen met dezelfde belangrijkheid aangeboden. Houd het simpel en maak de ‘winkelwagen’ button de belangrijkste.

Op deze productpagina wordt de bezoeker overspoeld met teveel keuzes

Tip 12: Zorg voor voldoende productafbeeldingen. Wees als webwinkelier trots op de producten die je online verkoopt en laat dat ook aan je gebruikers zien. Maak duidelijke afbeeldingen van de voorkant, achterkant en zijkant van het product. Geef jouw websitebezoekers de mogelijkheid om in te zoomen of de afbeeldingen te vergroten. Het zijn jouw producten en websitebezoekers moeten ze beleven en ervaren!

Tip 13: Neem de call-to-action ‘ik heb een vraag over dit product’ op. Wanneer bezoekers enthousiast zijn over jouw product, maar nog een brandende vraag hebben, maak het ze dan gemakkelijk. Neem dus de call-to-action: ik heb een vraag over dit product op. Bezoekers kunnen dan zonder dat ze naar de algemene contactpagina hoeven te surfen, direct vanaf de productdetailpagina hun vraag stellen. Bij snelle beantwoording van de specifieke vraag over het product converteert de bezoeker de volgende keer direct naar het winkelmandje!

Maak het bezoekers makkelijk door direct een vraag over het betreffende product te stellen

Tip 14: Laat van jouw gave producten een video zien! Online shoppers beleven dan nog meer het product. Door het toevoegen van beeld en geluid kun je als webwinkelier nog beter je product tonen en de sfeer neerzetten die nodig is om de bezoeker te laten converteren naar het winkelmandje.

Gebruik video op de productpagina

Verleid je bezoekers!

Tip 15: Creëer schaarste van jouw product. Vermeld op jouw productdetailpagina het aantal stuks dat nog op voorraad is. Een product wordt door bezoekers vaak interessanter gevonden wanneer er maar weinig van zijn. Bezoekers moeten daardoor snel reageren om het schaarse product te bemachtigen. Gebruik dit voordeel op de productdetailpagina voor een hogere conversie!

Tip 16: Een groot gedeelte van de bezoekers wil het gave product dat jij online verkoopt zo snel mogelijk in huis hebben. Vermeld daarom op de productdetailpagina bijvoorbeeld: ‘Bestel binnen 30 minuten zodat we uw order vandaag nog kunnen versturen’. Op deze manier vergroot je de kans dat websitebezoekers het product snel in het winkelmandje plaatsen.

Verleid je bezoekers om snel te bestellen

Daarnaast kopen consumenten steeds vaker cadeaus online. Met speciale cadeaugelegenheden zoals Kerstmis, Sinterklaas, Vaderdag, Moederdag en Valentijn willen online shoppers er zeker van zijn dat het aan te schaffen cadeau op tijd wordt bezorgd. Geef jouw websitebezoekers deze zekerheid dan ook! Onderscheid je als webwinkel en vermeld bijvoorbeeld op je productdetailpagina:

“U heeft nog tot 23 december 15.00 uur om uw bestelling te ontvangen voor Kerstmis’.

Tip 17: Laat aan jouw bezoekers zien hoeveel andere mensen dit product al hebben gekocht. Uit veel onderzoek is naar voren gekomen dat bezoekers meer voorkeur hebben voor producten die meerdere mensen hebben gekocht. Gebruik het effect van sociale bevestiging op jouw productpagina!

Tip 18: Consumenten vinden het leuk om iets te winnen of om ergens voordeel uit te halen. Maar consumenten hebben een hekel om iets te verliezen. Een psychologische theorie, ook wel bekend als ‘loss aversion’, blijkt dat het gevoel van verliezen dubbel zo krachtig is als het gevoel van winnen en/of profiteren. Op jouw productpagina kun je deze theorie toepassen wanneer je een speciale kortingsactie hebt op een bepaald product.

Dus niet: ‘20% korting op dit product. Bestel direct!’

Maar: ‘Mis deze 20% korting op dit product niet. Bestel direct!’

Toon specifieke productinformatie

Tip 19: Toon jouw webshopbezoekers specifieke productinformatie die nodig is om jouw product te kunnen verkopen. Wanneer je online kleding verkoopt is bijvoorbeeld een maattabel onmisbaar op de productpagina.

Wanneer je online kleding verkoopt is een maattabel onmisbaar op de productpagina

Geen eigenschappen, maar voordelen!

Tip 20: Realiseer je dat jouw websitebezoekers voordelen willen kopen en geen eigenschappen! Als je online MP3 spelers verkoopt communiceer dan dus niet alleen de eigenschappen, maar OOK de voordelen. Veel webwinkels hebben een standaardtekst bij het product, vaak exact overgenomen van de leverancier. Wees als webwinkelier uniek in je productcontent en benadruk de voordelen van jouw product. Hiermee onderscheid je je van de concurrent. Gebruik geen grote lappen tekst. Gebruik korte bullets; dit is voor jouw bezoeker sneller te scannen.

Als je online MP3 spelers verkoopt communiceer niet (alleen) de eigenschappen:

 • Afmetingen (L x B x H): 7,45 x 3,7 x 1,1 cm
 • Bescherming: stevig plastic
 • Kleur: zwart
 • Display diagonaal: 2.0 inch
 • Geheugenkaartslot: microSD
 • Doosinhoud: Speler, USB kabel, oortelefoon, CD Rom, Handleiding

Maar juist de voordelen:

 • Door de kleine afmetingen handig bij je te dragen
 • Stevige behuizing dus overal mee naar toe nemen
 • Vanwege de neutrale kleur past hij bij elke out-fit
 • Jouw favoriete films- en videobestanden bekijken op het grote scherm
 • Makkelijk om het geheugen uit te breiden door het MicroSD-slot
 • Jouw MP3-speler wordt helemaal compleet geleverd, dus je kunt hem direct gebruiken!

Test met gratis testtools

Om bovenstaande tips op jouw productpagina te testen kun je gratis testtools gebruiken, zoals bijvoorbeeld Google Website Optimizer. Door middel van een A/B test of multivariate test via Google Website Optimizer kun je meten welke tips of combinaties van tips de hoogste conversie naar jouw winkelmandje geven. Kies de productpagina met het meeste verkeer en test zelf wat voor jouw webwinkel het beste werkt! Dit is een doorlopend proces!