Reportages

TWU11: Zalando grootste winnaar

0

Het land zit in mineur, maar de eCommercebranche doet daar niet aan mee. Donderdag vond de jaarlijkse Thuiswinkel Update plaats. Eén dag waarbij alle grote webwinkels bij elkaar komen om van elkaar te leren en elkaar te motiveren. Een interessante dag dus, die net als de afgelopen jaren gecombineerd werd met de lancering van de Twinkle100, de lijst van webwinkels met de meeste omzet van 2010. Trouwens, de omzet van webwinkels over 2011 tot zover, liegt er ook niet om. Nederland is goed op weg wederom records te verbreken, met dubbele groeicijfers.

De Thuiswinkel Update

We kennen in Nederland verschillende evenementen voor eCommerce geïnteresseerden maar deze zijn of bedoeld voor een enorm publiek, of voor een specifiek onderwerp. De Thuiswinkel Update (TWU) is eigenlijk meer te omschrijven als de Webwinkel Vakdagen of E-commercedagen in het klein. Met een select gezelschap van ongeveer vijfhonderd man wordt er diep op de inhoud van het vak ingegaan.

Onderzoeksbureau Blauw omschreef de situatie tot halverwege 2011. Echt verrassend zijn de cijfers misschien niet, maar positief zijn ze zeker. De eerste zes maanden van 2011 heeft de Thuiswinkelbranche (dus inclusief online travel) een omzet behaald van 4,25 miljard euro. Met normaal gesproken de grootste omzetpiek tijdens de komende feestdagen, loopt de branche goed op schema om ondanks de economische situatie in ons land, wederom een groei van tien procent of meer te bereiken.

Vijfhonderd winnaars met elkaar in gesprek

De dag werd gecombineerd met de uitreiking van de Twinkle100. In de zaal zaten zo’n vijfhonderd mensen die hopen bij een van die winnaars te horen. Wat voor mensen dat zijn werd snel duidelijk tijdens een van de eerste workshops. In een setting met vier directeuren werd ingegaan op enkele trends. Coolblue, Fonq, Bol.com en Scheer & Foppen mochten het tegen elkaar opnemen met enkele stellingen. Als je kijkt naar de namen valt er één ding direct op. Inderdaad, drie online spelers die uit het niets ontstaan zijn en nu al weten dat ze in 2012 een recordomzet gaan maken, en een familiebedrijf dat jarenlang in winkelstraten heeft geïnvesteerd en opeens door de opkomst van het internet, een enorme veranderslag moest doorvoeren.

Het einde van winkels?

De stellingen werden snel vergeten en Scheer en Foppen werd goed het vuur aan de schenen gelegd. De directeur van Fonq legde de vinger uiteindelijk op de zere plek: overleven in dure winkelstraten met een grote winkelketen vol met duur kwalitatief adviserend personeel, is gewoon lang niet overal meer mogelijk. De huurprijzen van die winkelpanden moeten omlaag maar dat is een ontwikkeling die nog wel wat jaren op zich laat wachten. Zolang krijgen stenen winkels niet meer de tijd. Een internetjaar gaat snel, kijk alleen maar naar hoe snel bijvoorbeeld een nieuwe speler als Zalando de Nederlandse markt weet te betreden. En dus moet er wat veranderen, leek de conclusie van eigenlijk alle vier de directieleden op het podium.

Vernieuwend? Och…

En zoals die workshop, zijn er veel deze dag. Vooraf hoop je op een dag met vijfhonderd experts echt de nieuwe trends en ontwikkelingen te horen. Scheer & Foppen gaat online integreren in offline. In de winkels gaat het internet een grote rol spelen. Bol.com vertelde in de workshop ‘De groeipotentie van Bol.com: Waar gaan we naartoe?’ eigenlijk niet meer dan wat ze het afgelopen half jaar gedaan hebben met het Plaza project, Philips vertelde in een workshop ‘E-retail’ dat ze bloggers gaan benaderen om online feedback te genereren. Truus.nl gaat zelfs nog verder, want die begint mij uit te leggen waarom ik online boodschappen wil doen, terwijl de Engelse supermarktketen Tesco de meest waanzinnige m-commerce cases in praktijk brengt. iDeal durft tijdens een workshop zelfs hun proces rond mobiel betalen innovatief te noemen. Al met al bij elkaar opgeteld toch echt geen rocket science voor een blogger die ook de internationale websites leest.

Maar, eigenlijk maakte me dat tijdens de Thuiswinkel Update geen donder uit. Het is een dagje geworden van praktijk, sparren met elkaar en het uitwisselen van ervaringen rond zaken die voor Amerikaanse of Engelse spelers misschien de normaalste zaak van de wereld zijn, maar in Nederland blijkbaar nog in de kinderschoenen staan. De eCommercebranche, inclusief de aanbieders van dure vliegreizen of dure elektronica zoals de nieuwste laptops of Tv’s, zijn nog steeds niet bezig met een economische crisis maar hoe ze met meer service en gemak nou wel die shopper uit de winkelstraat, naar het internet kunnen trekken.

En dus is die economische crisis voor deze vijfhonderd mensen eigenlijk totaal niet interessant. Vervelend is het al zeker niet, hoe meer crisis er in de winkelstraten heerst, hoe meer kansen er zijn voor spelers zonder al die overheadkosten, online.

Niet Wehkamp, maar Zalando grootste winnaar

Het mooiste voorbeeld daarvan is waarschijnlijk toch Zalando. Niet iedereen was even enthousiast over de aanpak van het bedrijf en de strategie die het uitvoerde. Maar tijdens de uitreiking van de Twinkle100 kan niemand zeggen niet geïmponeerd te zijn door de snelheid die Zalando toont en dat werd donderdag, tijdens de Thuiswinkel Update bikkelhard werkelijkheid.

Met een webwinkel die gelanceerd is rond augustus/september 2010, hebben ze met de omzet van de laatste drie maanden van 2010 de Twinkle100 al bereikt met een 57e plek, met een door de BBP geschatte omzet van ongeveer twaalf miljoen euro. Zo lanceer je dus een webwinkel in september, en heb je eind december dus (geschat) twaalf miljoen euro binnen en de complete markt op zijn kop gezet. En voor het eerst die dag waren ook de pure internetspelers even stil. Economische crisis? Het doet ze niets, maar dat een buitenlandse speler de Nederlandse markt zo snel kan openbreken, daar waren toch ook de vijfhonderd winnaars van de dag even stil van.