Innovatie

8 strategieën voor succesvolle social media campagnes

0

Eind september nam ik in Vancouver deel aan een interessante sessie van Matt Astifan van Webfriendly. Hij stelde samen met de groep aanwezigen een diagnose van een aantal social media campagnes en vertelde waarom ze succesvol zijn. In dit artikel een samenvatting van zijn 8 strategieën voor succesvolle sociale media campagnes en een aantal best practices.

Het speelde zich af aan de Universiteit van British Columbia, hartje Vancouver city Canada: het Social Media Week Event: the succes of social media campaigns. Matt Astifan gaf aan dat er in goede social media campagnes een aantal strategieën te ontdekken is. Hij noemde er 8, waarbij hij aangaf dat niet elke goede campagne ze alle 8 hoeft te hebben. Maar later in zijn presentatie bleek dat echte succesvolle campagnes wel degelijk een combinatie van meerdere strategieën in zich hebben.


De 8 strategieën

  1. Personalized interactions. Bijvoorbeeld het persoonlijk maken van je deelname aan een community of profiel via eigen foto’s, je avatar persoonlijk maken met een tool of andere extra (bijv. van je foto ava een cartoon maken) en ga zo maar door. We kunnen hier zelf genoeg voorbeelden bij verzinnen.
  2. Mobile marketing. Denk aan apps die je vooral mobiel gebruikt zoals Foursquare en het toevoegen van Facebook places aan bijv. je Facebook fanpage. Maar ook diensten die we in Nederland (nog?) niet echt goed kennen zoals scvngr; een ‘game about doing challenges in places/locations’. Zoals ik het zie: een ‘laagje’ over Foursquare en vergelijkbare locatiediensten heen, een laagje dat het verder gamificeert. Ook kun je hier echte (offline) rewards winnen – kortom een goede vertaling en mix van on- met offline. Zelf zie ik Foursquare binnenkort nog wel met dergelijke extra’s komen en hebben we diensten zoals deze (en Scoville, en vele andere) niet meer nodig. In Nederland zijn tenslotte ook al de eerste business-ervaringen met het nog niet breed opgepakte Repudo, dat on- en offline met elkaar verbindt.
  3. Key influencers. Identificeer ze, interacteer met ze en geef ze iets in handen om ambassadeur voor je te spelen. Link de relaties van je kopers aan die van (potentieel) geïnteresseerden.
  4. Live broadcasts. Behalve het al bekende UstreamFreeconferencecall.com (ook voor Nederland beschikbaar!), Slideshare.net/zipcast en andere live diensten komen er nieuwe diensten en producten op de markt die iets aan de realtime beleving toevoegen, zoals Contourroam – een adventure-proof camera, waarmee je live beelden kunt streamen en koppelen aan je Facebook, Twitter en mobiele telefoon (en nog veel meer). Maar ook de nieuwe (mobiele) toepassingen van de Hangout-functie in Google+ en diensten als Shaker (nog in beta, er zijn nog 1000 invites terwijl ik dit schrijf!) vallen hieronder.
  5. Crowdsourcing. Matt noemde talloze (internationale) bekende voorbeelden zoals 99designs.com en My Starbucksidea – jammer dat Matt geen echt nieuwe voorbeelden gaf. Is crowdsourcing dood, geïntegreerd, of geëvolueerd naar bijvoorbeeld crowdfunding…?  Als iemand mooie voorbeelden heeft, van zeer recente datum, houden Matt en ik ons aanbevolen; deel ze dan via de reacties!
  6. Contests. We weten dat wedstrijdjes werken, altijd. Wat er ook te winnen valt. Tegenwoordig kun je dat ook doen met Likes of (foto)tagging op Facebook, met de Google Image Labeler (linkt lijkt van Google verdwenen terwijl ik dit schrijf), of denk aan de SXSW bingo tijdens het gelijknamige jaarlijkse evenement in Austin. Een game of wedstrijd op je website werkt in ieder geval alvast goed voor je linkbuilding strategie, bewijst Matt met cijfers (op een onleesbare sheet)…
  7. Gamification. Hierover in een later artikel over Mack Flavelle van Compassenguine meer, maar Netwerk023 heeft kort geleden hierover al een avond met topspreker David Nieborg gehad.
  8. Content marketing. Ook hierover in een ander verhaal met Danny Bradbury, tech en food journalist, meer. Moraal van keynote spreker Matt: Document your knowledge! Zelfs nu we zoveel mogelijkheden hebben om toegang te krijgen tot zo verschrikkelijk veel informatie, weten mensen vaak niet hoe ze een antwoord op hun vraag moeten vinden. Waarom? De meeste mensen weten niet hoe ze hun probleem moeten beschrijven. Help ze dus daarmee.

Diagnose

Matt liet een aantal social mediacampagnes zien en vroeg ons vervolgens elke strategieën we hierin herkennen. Quizvraag: herken jij ze in de onderstaande campagnes?

Kirkland’s

Kirkland’s (een home deco winkelketen): in plaats van het blijven verstrekken van coupons (wat heel groot is in de VS), wilde Kirkland’s echt verbinden met zijn klanten en hen een platform bieden ideeën uit te wisselen en zelf home deco designer te spelen. Ze hebben nu ruim 19.000 communityleden en op Facebook bijna 290.000 fans.

https://www.youtube.com/watch?v=4E6ikg2rr3o

Activia

Activia (het gezondheidsdrankje); een Sloveense Facebook actie. Het was een online social challenge in 6 weken met verschillende stappen, een aanpak die heel succesvol was.

Accepteer cookies

Old Spice

Old spice: een fijne vervolgcampagnes van Old Spice (ze zijn echt goed bezig daar!) waarbij een championship battle centraal staat tussen ‘the old spice guy’ en natuurlijk de minder aantrekkelijke ‘fabio’, via social media.

https://www.youtube.com/watch?v=s_B9ePs8Opw&feature=player_embedded

Coca Cola

Coca Cola: een tienercommunity, Coca Cola Village in Israël, ook op Facebook, inclusief RFID. Ultiem crossmediaal. Maar ook, zoals in de reacties staat; wellicht een beetje creepy.

Accepteer cookies

Dell

Een campagne van Dell in combinatie met Mastercard en Microsoft in een wedstrijd voor het (Amerikaanse) MKB, doe mee (video) en win.

Accepteer cookies

Conclusie

Ik heb veel voorbeelden gezien van bestaande initiatieven en niet al te nieuwe social media campagnes, tools en ideeën. Ik hoopte op succesvolle toepassingen, nieuwe campagnes, strategieën, ideeën, tools – maar dan was ik misschien bij de verkeerde sessie. Ik heb hoe dan ook weer wat geleerd – we lopen in Nederland helemaal niet zo ver achter als wij soms denken. Recente (social media) cases als die van KLM, Rituals etc. deden ook Matt smullen. Hoewel we een kleiner land zijn met lagere marketingbudgetten en afzetgebieden, is er heel veel mogelijk met een beetje creativiteit en inzet. Wij kunnen die Amerikanen en Canadezen al met al nog een best poepje laten ruiken!

Matt begon zijn presentatie met theorie en gebruikte de hulp van andere presentatoren ter verdere invulling van zijn verhaal, daar ga ik in een volgende artikel verder op in.