How to, Verdieping

Heeft Repudo toekomst als digitaal marketingkanaal?

0

Repudo is begin dit jaar gelanceerd door een kleine Utrechtse start-up. Het product werd al gauw een gouden toekomst toegedicht, zeker nadat in mei een investeerder één miljoen dollar in deze app stak. Nu een half jaar na de lancering is het een mooi moment om ons af te vragen: gaat Repudo een succesvol nieuw marketingkanaal worden?

Voor de mensen die Repudo nog niet kennen

Repudo is een mobile app waarmee je digitale objecten in de fysieke wereld kunt achterlaten. Denk bijvoorbeeld aan een MP3, een e-book of gewoon een boodschap. Om een Repudo op te pakken moet je fysiek op de plek aanwezig zijn waar deze is achtergelaten. Als je hem dan te pakken hebt, is de repudo voor jou en verdwijnt hij van de kaart. Je kunt een repudo achterlaten voor een individu of voor alle Repudo gebruikers.

Repudo CEO Lucas Tieleman ziet de volgende toepassing: “Mensen leggen ‘liefde’ neer, gratis kopjes koffie zijn voorbij gekomen, eBooks lagen op straat en memorable momenten zijn neergelegd en weer opgepakt”. T-Mobile is een van de organisaties die Repudo actief plugt, zie onderstaand introductiefilmpje:

Accepteer cookies

In mei had Repudo 10.000, voornamelijk Nederlandse, gebruikers. Om deze groei verder door te zetten is in juni de Amsterdam Pads campagne gestart. Er werden 150 repudos in Amsterdam ‘gedropt’, waarvan één een voucher was voor een iPad2 en één voor een Galaxy Tab. Na de start werd na 12 minuten al de iPad2 gelokaliseerd en nog geen 20 minuten later de Galaxy Tab. Binnen 1 uur waren 124 repudos gelokaliseerd, een eerste succesvolle actie om Repudo meer naamsbekendheid te geven.

De eerste kennismaking met Repudo als marketingkanaal

Inmiddels is Repudo doorgegroeid naar 20.000 actieve gebruikers via Facebook. Naast particulier gebruik lijkt ook de advertentiemarkt Repudo langzamerhand te ontdekken. Hieronder enkele voorbeelden van organisaties (bureaus) die Repudo enthousiast ontvangen.

Heineken UEFA Champions League Trophy Tour

Heineken heeft als eerste organisatie Repudo omarmd en ontwikkelde een ‘location based’ spel. Heineken (Facebook) fans konden samen met vrienden UEFA Champions League trophies op verschillende locaties vinden. Het team dat aan het einde van de campagne de meeste trophies had gevonden won hiermee een reis. De eerste duidelijke koppeling van de Facebook fan base aan een mobile campagne, gecombineerd met een fysieke zoektocht.

Anouk

Om haar nieuwe album te promoten is zangeres Anouk met Repudo in zee gegaan. Ze heeft 5000 repudos verdeeld over het land neergelegd, elke repudo gaf recht op één van de singels van dit album. Met als uitsmijter dat er in één van de repudos 2 kaartjes voor een besloten concert in Amsterdam zaten.

[vimeo]https://vimeo.com/23857819[/vimeo]

Interpolis

Verzekeraar Interpolis is een campagne gestart met Repudo om festivalpakketten uit te delen aan festivalgangers. Op festivallocaties heeft Interpolis verschillende repudos gedropt die middels de Repudo app gelokaliseerd kunnen worden. Het festivalpakketje met daarin verfrissingdoekjes en pleisters wordt dan naar de vinder opgestuurd. Een mooie kans om als verzekeraar op een ludieke manier bekend te worden bij het festivalpubliek.

Recruitment

Daarnaast zien steeds meer organisaties uit de recruitment wereld in Repudo een kans om nieuwe kandidaten op deze manier te bereiken. Dit door bijvoorbeeld op verschillende druk bezochte plekken repudos achter te laten, zoals hieronder blijkt uit een repudo op de Dam in Amsterdam.

Andersom kunnen bijvoorbeeld ook sollicitanten hun persoonlijke repudo achterlaten bij een organisatie waarvoor zij graag willen werken.

Dierenbescherming

Ook goede doelen hopen met het gebruik van Repudo mee te kunnen gaan in de toenemende populariteit van mobile en sociale netwerken. Zo kun je door het achterlaten van een repudo de dierenbescherming wijzen op een plek waar een verwaarloosd dier is.

Wat kan Repudo nog weerhouden van een grote doorbraak?

Het lijkt niet op te kunnen voor Repudo, een miljoen van een investeerder, campagnes binnen verschillende branches en een snel groeiende ledenbasis. Er zijn echter een aantal punten waar Repudo zeker aandacht aan moet besteden om de status van start-up te kunnen ontgroeien.

Concurrentie

In de app wereld zijn meerdere vergelijkbare apps te vinden, die een soortgelijke functionaliteit als die van Repudo aanbieden. Foursquare, en de minder bekende Nederlandse variant Feestje bijvoorbeeld, bieden gebruikers de mogelijkheid om op een locatie in te checken en daar eventueel voor volgende bezoekers een boodschap/tip achter te laten.

Accepteer cookies

Gowalla is in Nederland minder populair dan Foursquare, maar komt qua dienstverlening dichter in de buurt van Repudo. Als je bij Gowalla items vindt, kun je deze oppakken en weer op een andere locatie achterlaten. Ook kun je bij Gowalla persoonlijke notities en openbare reacties achterlaten op verschillende locaties.

Bij zowel Foursquare als Gowalla blijven gecreëerde items bestaan, terwijl bij Repudo een item verdwijnt zodra dit opgepakt is. Zoals CEO Lucas Tieleman zelf terecht aangeeft, wordt zo door Repudo een schaarste gecreëerd. Het is een risico voor Repudo dat beide apps deze functionaliteit in hun aanbieding integreren.

Platformen

Repudo was lange tijd alleen beschikbaar voor iPhone iOS. Om wereldwijd een succes te worden, zullen ook de andere platformen probleemloos ondersteund moeten worden. Als we Repudo moeten geloven zal dit op korte termijn ook gaan gebeuren. Eén van de belangrijkste lesson learned uit de huidige reviews is dat Repudo vooral leuk moet zijn en mensen met elkaar in contact hoort te brengen. Het competitie-element met een duidelijke prijs voor de gebruikers maakt het interessanter, maar mag niet het enige doel zijn. Belangrijk hierbij is het speelveld niet te laten overspoelen door adverteerders, maar ervoor zorgen dat gebruikers onderling ook repudos voor elkaar achterlaten.

Aantal wereldwijd achtergelaten repudos

Door een koppeling met andere sociale netwerken als Facebook en Twitter, kun je jouw netwerk direct informeren en activeren (om bijvoorbeeld een repudo op te halen). Deze koppeling biedt voor de zakelijke markt ook direct de kans om hun hele Facebook fan pagina over een nieuwe Repudo actie te informeren. Niettemin blijkt uit de reviews dat veel gebruikers dit als een inbreuk op hun privacy zien, Repudo dient daarom duidelijk te zijn waarom ze deze koppeling willen maken.

Repudo koppelt de digitale wereld verder aan de fysieke. Daarmee lijkt het een interessante niche gevonden te hebben. Alleen kan het met het huidige gebruikersaantal voor een organisatie als campagne nog niet winstgevend zijn. De fase waarin organisaties het leuk vinden om deze nieuwe app eens te proberen moet snel ontgroeid worden. Repudo is nu goed op weg, maar om een echt olievlekeffect te creëren zijn er meer gebruikers nodig. Meer gebruikers maakt Repudo weer interessanter voor organisaties, wat Repudo weer interessanter maakt voor gebruikers, etcetera. Door de investering in Repudo eerder dit jaar zal er voldoende budget moeten zijn om zelf de eerste ludieke acties op te gaan starten. Wanneer deze succesvol zijn en het ledenaantal blijft groeien, heeft Repudo een interessante propositie om een nieuw marketing-/ campagnekanaal voor organisaties te worden.