Verdieping

Social media: het nieuwtje is er gelukkig af!

0

In de afgelopen jaren is het gebruik van social media geëxplodeerd. Zowel onder consumenten als bij bedrijven en instellingen. Je kunt geen marketingblog lezen of het gaat over social media. Maar hoe lang nog? Bereiken we niet langzaam het punt dat social media gemeengoed worden? Over een paar jaar hebben we het er niet meer over.

Laat ik snel dit artikel schrijven, nu het nog kan. Over 2-3 jaar is niemand er meer in geïnteresseerd. Niet omdat social media opeens weg zouden gaan. Integendeel. Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube en SlideShare zijn ingeburgerd. Iedereen die ik ken, is op minstens één sociaal netwerk actief. Mijn ouders van 70+ daargelaten.

8 jaar Facebook

De ontwikkeling van social media heeft zich razendsnel voltrokken. Kun je je 4 februari 2004 nog herinneren? Tenzij het een dag van groot persoonlijk belang was, is de kans groot van niet. Toch was het een bijzonder moment voor ons allen. Op die dag werd Facebook opgericht. Nog geen 8 jaar geleden. Inmiddels ligt het aantal leden boven de 800 miljoen en staat er een beursgang gepland tegen een waardering van plusminus 100 miljard dollar. Andere sociale netwerken, zoals Twitter en LinkedIn, volgden. Nog nooit is de manier waarop we communiceren in zo’n korte tijd veranderd. Iemand die uit januari 2002 naar nu getransporteerd zou worden, zou het internet niet herkennen.

SEO out of the picture?

Sinds enkele jaren staan ook marketingblogs zoals Frankwatching grotendeels in het teken van de ontwikkelingen rond social media. Logisch, want het is nieuw en happening. Een paar jaar geleden waren SEO en SEA populaire thema’s. Nu lees je er relatief weinig over. Niet omdat ze minder belangrijk zijn geworden. De traffic en conversie die de meeste organisaties via zoekmachines genereren, is vele malen groter dan de traffic en conversie uit social media. Onze aandacht is alleen verschoven. Ondertussen ploeteren de SEO- en SEA-specialisten door. Druk bezig om het geld te verdienen om die ‘social’ initiatieven te financieren. Met de komst van social search komt search weer terug in beeld bij de media. Terug van nooit weggeweest zeg maar.

Social media-kennis groeit

Op dit moment is er nog veel behoefte aan kennis, praktijk cases, modellen e.d. over social media. Cursussen vinden gretig aftrek en bedrijven zoeken social media-specialisten. Hoe je specialist wordt in een vak dat pas een paar jaar bestaat, is een ander verhaal. De kennis verspreidt zich in rap tempo. Ja ik weet, er is nog veel onwetendheid. Veel organisaties en professionals zijn zoekend. Me too! Toch groeit de kennis en ervaring over ‘social’ met de dag. Over een aantal jaar is het gemeengoed. De tijd van de kat uit de boom kijken of vrijblijvend experimenteren, is in 2012 voorbij. Social media worden serieuze instrumenten.

Het besef dat ‘social’ niet het antwoord is op alle vragen, is ook doorgedrongen. In communicatie is er geen silver bullet. Geen magische oplossing, waardoor je bedrijf opeens haar omzet verdubbelt. Gewoon hard werken. Social media zijn daarbij een extra instrument.

Dag revolutie, hallo evolutie!

Is er dan niets bijzonders aan de hand? Zeker wel. Consumenten praten ‘opeens’ publiekelijk terug. Reputaties kunnen online gemaakt en gebroken worden. Niet niks. De volgende stap is dan ook die naar sociale organisaties. Bedrijven en instellingen die interactie en dialoog in hun DNA hebben. Die begrijpen dat niet de communicatie-afdeling het bedrijfsimago bepaalt, maar wat anderen over je zeggen. Overigens ook offline.

Maar we gaan wel van een fase van revolutie, naar een van evolutie. Een periode waarin alle veranderingen geleidelijk aan vertaald worden naar bedrijfsmatige toepassingen. Goed nieuws wat mij betreft. Social media worden normaal. We hebben de hype gehad, zitten nu in een leerfase en gaan richting een situatie waarin de inzet van social media doodgewoon is.

Wat denk jij dat in 2015 het centrale thema is op marketing blogs en congressen? Kijk eens in je glazen bol en doe een voorspelling!