Cases

Grazia’s social media strategie: veel interactie en altijd online

0

Grazia is eind 2011 verkozen tot Tijdschrift van het Jaar, een prachtige bekroning voor de succesvolle fashionglossy. Ook op social media is de glossy populair: op Twitter heeft Grazia ruim 12.000 volgers en de Facebookpagina telt meer dan 17.000 likes. Indrukwekkende cijfers, zelfs internationale collega’s zien Grazia Nederland als een voorbeeld. Via Sanoma Media ben ik in contact gekomen met Hilmar Mulder (hoofdredacteur van Grazia Nederland) en kreeg ik de mogelijkheid om haar te interviewen over Grazia’s social media strategie.

Een succesvolle strategie

Grazia probeert altijd online te zijn en streeft naar zoveel mogelijk interactie. De glossy verschijnt wekelijks, maar via social media blijft Grazia altijd actueel. Hier wordt interessante content gedeeld, zoals enerzijds modenieuwtjes met veel entertainment, maar anderzijds ook nieuwtjes waar een mening of smaak bij komt kijken. Daarnaast wordt een kijkje achter de schermen gegeven en wordt er service verleend via de verschillende social media. Achtergrondinformatie, lange verhalen en exclusieve foto’s worden bewaard voor de glossy. Via meetprogramma’s zoals Crowdbooster, Google Analytics en Hootsuite wordt bekeken welke berichten scoren en welke niet. Hierbij wordt gekeken naar hoevaak berichten worden gelezen en op welke berichten het meest wordt gereageerd.

Grazia probeert op zoveel mogelijk sociale netwerken aanwezig te zijn. Naast Facebook, Twitter en YouTube zijn zij daarom ook aanwezig op Hyves, Spotify, Vimeo, Fashiolista, Instagram, Moby, en Bloglovin’. Via de laatst genoemde kanalen wordt niet actief genetwerkt, zoals op Twitter en Facebook wel wordt gedaan. Toch vindt Grazia het belangrijk om op al deze netwerken aanwezig te zijn. Grazia wil namelijk graag “het meest multimediale & innovatieve jonge vrouwenmerk” zijn. Als sleutel van het social media succes wordt het continu bouwen aan de netwerken, in combinatie met altijd reageren op vragen en berichten van bezoekers, vrienden en followers genoemd.

Facebook: creëren van een ‘playground’

Grazia zet Facebook voornamelijk in voor dagelijkse nieuwtjes. Ze plaatsen zo’n 3 keer per dag een bericht op Facebook en creëren hiermee zoveel mogelijk interactie met de lezeressen. Naast nieuwtjes, polls, stellingen en modejury’s wordt er veel geëxperimenteerd met Facebook apps. Hiermee wordt geprobeerd de Facebookpagina tot een playground te maken. Volgens de redactie van Grazia is Facebook “wat statischer en minder vluchtigdan Twitter, hiermee houden zij rekening bij het plaatsen van berichten. Via Facebook worden acties gevoerd, waarmee wordt geprobeerd in te haken op de actualiteit en wordt er – zoals in de hele social media strategie – gericht op interactie. Een voorbeeld van een Facebookactie is de Grazia Fashion Train, waarbij gebruikers door middel van een quiz een plaats konden bemachtigen in de HiSpeed Fashion Train naar Parijs. Dergelijke acties hebben voor veel likes en publiciteit gezorgd.

Twitter: succesvolle winacties herhalen

Grazia heeft meerdere Twitteraccounts, zowel van de glossy zelf als van de hoofdredactie. Hiermee promoten zij elkaar over en weer, wat beide accounts veel volgers heeft opgeleverd. De inhoud van de tweets wordt zoveel mogelijk afgestemd op de interesses van de volgers en op mentions wordt (bijna) altijd gereageerd. Qua acties wordt veel geprobeerd. Als iets goed respondeert, wordt het herhaald. Zo worden er regelmatig retweet- en winacties gehouden, die het altijd goed doen bij Twitteraars. De #GraziaGoodieBag is tegenwoordig een bekend fenomeen op Twitter”, aldus Hilmar Mulder.

Conclusie

‘Altijd en overal online’, ‘een constante informatiestroom’ en ‘voortdurend streven naar interactie’ zijn de hoofdpunten van Grazia’s social media strategie. Daarnaast wordt de content goed op de doelgroep afgestemd, zodat de inhoud van de berichten zo relevant mogelijk is. Het projectmanagement – een belangrijk onderdeel van een social media strategie – lijkt goed in orde: het is intern duidelijk wie er voor social media verantwoordelijk zijn en deze personen nemen hun taak serieus. Social media worden tevens goed als ondersteuning van de wekelijkse glossy gebruikt; er wordt namelijk vaak naar de Facebook- en Twitterpagina verwezen om op te hoogte te blijven van actuele gebeurtenissen. Op deze manier bieden social media een meerwaarde aan de lezeressen. Er wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen verschillende kanalen. Zo wordt Twitter gebruikt voor vluchtige berichten en wordt er geprobeerd om Facebook door verschillende apps om te toveren tot een ware playground. Al met al is het duidelijk dat de redactie van Grazia goed heeft nagedacht over de social media strategie en dat het ook voor tijdschriften en glossy’s mogelijk is om social media als marketinginstrument in te zetten.

Naar mijn mening is deze social media strategie prima in orde. Zien jullie nog verbeterpunten?