Apps & Tools, How to, Onderzoek, Trends

Iene Miene Media: onderzoek mediagebruik door kleine kinderen

0

Een op de drie gezinnen met jonge kinderen heeft een iPad of andere tablet-computer. Als er een iPad is huis is, wordt die relatief vaak gebruikt door de kinderen. Van de 0- t/m 3-jarigen speelt 2 op de 5 ermee en van de 4 t/m 7-jarigen 2 op de 3 kinderen. Dat blijkt uit het onderzoek Iene Miene Media van Mediawijzer.net en stichting Mijn Kind Online onder 1532 ouders met kinderen van 0  t/m 7 jaar.

Kinderen spelen nog steeds op straat en op het schoolplein, maar het gebruik van ‘media’ neemt enorm toe. Bij jonge kinderen en zelfs bij hele jonge kinderen. Het rapport Iene Miene Media gaat in op de stand van zaken in 2012. Om wat voor media gaat het, wat dóen kinderen ermee en wat vinden hun ouders daarvan?  Het onderzoek is gedaan in het kader van de Maand van de Mediaopvoeding van Mediawijzer.net. Wetenschapper Marion Duimel deed namens Mijn Kind Online de analyse en schreef de tekst, ondergetekende coördineerde het onderzoek.

De belangrijkste resultaten

Een jaar geleden kwam Mijn Kind Online met het onderzoek App Noot Muis. Daar bleek al uit dat kinderen steeds meer omgaan met digitale media. Die trend zet door. De belangrijkste resultaten van Iene Miene Media op een rij:

Media voor jonge kinderen zijn de normaalste zaak van de wereld

 • Aan de televisie wordt de meeste tijd besteed: gemiddeld 39 minuten per dag door de 0- t/m 3-jarigen en 54 minuten door de 4- t/m 7-jarigen. Ter vergelijking: aan boekjes besteden kinderen gemiddeld zo’n 25 minuten per dag
 • 15% van de baby’s tot 1 jaar kijkt geregeld televisie
 • Van de kinderen heeft 17 procent een televisie op de slaapkamer. Voor 16 procent van de kinderen van 0 tot en met 7 jaar geldt dat ze een handheld spelcomputer op de slaapkamer hebben liggen.

Nieuwe media zijn booming onder steeds jongere kinderen

 • Van de allernieuwste apparatuur heeft een op de drie gezinnen een iPad (of ander tablet) en 12% een ereader.
 • 13% van de 1-jarigen speelt wel eens met een iPad. Van de kinderen van 2 jaar en ouder speelt ongeveer een vijfde wel eens met een smartphone. Boven de 5 jaar speelt een meerderheid wel eens met een spelcomputer.
 • De gemiddelde leeftijd waarop kinderen voor het eerst internet gebruiken, is 3½ jaar. Aan digitale media als desktop, laptop, iPad en (handheld) spelcomputer besteden kinderen gemiddeld 10 à 20 minuten per dag.
 • Ongeveer een derde van de kinderen van 2 jaar en ouder belt regelmatig. Videobellen (bijvoorbeeld via Skype) doet 14% van de kinderen geregeld. Filmpjes kijken (bijvoorbeeld YouTube) is erg populair: van de 1-jarigen doet 40% dat geregeld en vanaf 2 jaar is dat al een meerderheid.
 • Spelletjes doen is ook populair, maar vooral onder de wat oudere kinderen. Het meest worden gespeeld: educatieve spelletjes, puzzel- en denkspelletjes, behendigheidsspelletjes en avonturenspelletjes.

Ouders zijn trots op wat hun kinderen al kunnen. Ze vinden het belangrijk dat hun kinderen wat leren van (digitale) media

 • Ruim de helft van de 1- en 2-jarigen kijkt al passief mee naar wat anderen op een scherm doen, en raken willekeurig het scherm en knopjes aan om te kijken wat er gebeurt. Van de 3-jarigen kan 40% opeenvolgende handelingen uitvoeren (bijvoorbeeld een spelletje afsluiten en een nieuw spel starten). Van de 5-jarigen is dat al 80%. Van de 3-jarigen weet volgens hun ouders de helft precies wat ze moeten doen om geluidjes of bewegingen op een scherm te krijgen.
 • De meeste ouders denken dat hun kind Engels kan leren van het gebruik van (digitale) media en vinden het gebruik op jonge leeftijd goed voor later op school.

Ouders zeggen betrokken mediaopvoeders te zijn

 • Meer dan de helft van de ouders van kinderen van 3 jaar en ouder gebruiken media samen met hun kind. Omdat ze dat zelf belangrijk vinden, maar ook omdat hun kind dat wil. Een ruime meerderheid blijft in de buurt als hun kind media gebruikt. Een minderheid van de ouders gebruikt filters, en eveneens een minderheid controleert achteraf wat het kind gedaan heeft.
 • Vragen hebben ouders wel. De ouders van de kinderen van 4 jaar en ouder willen vooral weten hoe ze de veiligheid van hun kind kunnen garanderen (52%), hoe ze kunnen bepalen of een site, app of spelletje geschikt is voor hun kind (46%) en wat een normale hoeveelheid mediatijd per dag is voor een kind (46%).

Aanbevelingen

Het onderzoek laat, in mijn ogen, zien hoe normaal (digitale) media zijn in het leven van het jonge kind. Kinderen doen vrolijk met hun ouders mee. Natuurlijk willen ouders voorkomen dat hun kinderen stuiten op onveilige inhoud, maar ze ervaren vooral de positieve kracht van nieuwe media. Ze zien direct hoe blij hun kinderen worden als ze een spelletje spelen op de iPad en smartphone of meezingen met een kinderfilmpje op YouTube. En als ze er ook nog wat van opsteken, is het helemaal goed.

Mediaproducenten spelen daar op in, met name de makers van apps. Het aantal apps voor kinderen is enorm toegenomen. Voor veel ouders is echter het lastig te bepalen wat goed is voor hun kind. Hoe vind je een app die past bij de leeftijd van je kind? Welke app schaf je aan en welke laat je links liggen? Wat zijn eigenlijk de criteria voor een goede kinderapp? Ouders hebben baat bij goede informatie over de kwaliteit van apps voor kinderen.  Ze willen geïnspireerd worden en hun keuzes op goede gronden kunnen maken.

En, ik neem aan, ook makers van apps voor kinderen kunnen inspiratie gebruiken. Hoe kunnen zij hun app nog beter maken? Er is veel gezegd en geschreven over hoe sites voor kinderen kunnen worden verbeterd, laten we het nog meer gaan hebben over apps voor kinderen. Misschien kan de verkiezing van de Media Ukkie Award (met een categorie ‘kinder-apps’) die discussie verder op gang helpen.

Download het onderzoek Iene Miene Media en het eerdere onderzoek App Noot Muis. Meer informatie over mediaproducten voor kinderen vind je op MyBee en MediaSmarties